rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Як живе країна, про яку всі чули, але ніхто нічого не знає

Марокко розташоване лише за кілька кілометрів від Європи, але життя там протікає зовсім інакше. Це - не тільки батьківщина найсмачніших мандаринів, а й осередок багатовікових традицій, центр архітектурних шедеврів і незвичайних пейзажів. Ми зібрали 12 дивовижних фактів про країну з особливою атмосферою.

 

1. У Марокко є найстаріший у світі університет

 

Найстаріший у світі університет був відкритий ще в 859 році. Заснований він двома сестрами - Фатімою та Міріам аль-Фіхрі - доньками багатого купця з Кайруана. На відміну від європейської традиції, старовинні арабські університети не видавали дипломи від імені закладу: акцент ставився на навчанні в індивідуальних наставників. Тільки в 1947 році Аль-Карауїн став «університетом» в європейському розумінні цього слова.

2. У Марокко знімається величезна кількість популярних фільмів і серіалів

 

Краса місцевих пейзажів не могла залишити байдужими найзнаменитіших режисерів. Починаючи зі 60-х років і з легендарного фільму «Лоуренс Аравійський», щорічно тут оживають сотні кінокартин. У 1983 році була створена одна з найбільших кіностудій у світі - «Атлас». Саме тут знімали фільми «Гладіатор», «Олександр», «007 Спектр» і культовий серіал «Гра престолів».

3. В Африці є сніг

 

Взимку в Марокко можна кататися на лижах, санчатах та сноубордах і ліпити сніговиків. Серед Атлаських гір, на відстані 75 км від Марракеша, є комфортабельний гірськолижний курорт Укаймеден. Сніг лежить із грудня до початку квітня.

4. Тут не можна викидати хліб

 

Марокканці вживають багато хліба, і в усіх сім'ях до нього ставляться з великою повагою. Залишками хліба годують худобу. Якщо в сім'ї немає господарства, то старий хліб можна обміняти, наприклад, на миючі засоби для прибирання будинку.

5. Виливати гарячу воду в раковину заборонено

 

Ця заборона ніяк не пов'язана з конструкцією труб. У Марокко вірять, що джини живуть у місцях з водою: громадських лазнях, водостічних трубах, раковинах і т. д. Існує думка, що, виливши гарячу воду в раковину, ви розсердите джинів. Тому, зливаючи окріп, необхідно відкрити кран з холодною водою.

6. Зараз у Марокко 2967 рік

 

Більшість мешканців країни - бербери, і у них зараз 2967 рік. Хоча саме королівство офіційно живе за спільним для всієї планети літочисленням, у 2011 році у Марокко тамазіхська (берберська) мова стала державною мовою поряд з арабською.

7. Тут не можна відмовлятися від м'яса

 

У Марокко м'ясо, як і чай, грає важливу роль у відносинах між гостем і господарем. Відмова від м'яса вважається грубістю. Також не слід їсти лівою рукою, адже ліва рука вважається «нечистою». Їсти потрібно тільки правою рукою, використовуючи великий, вказівний і середній пальці.

8. Дерево, яке використовується для салонів автомобілів Rolls-Royce, росте тільки в Марокко

 

Червоно-коричнева марокканська туя росте тільки у передгір'ях Атлаських гір. Цю рідкісну і дуже гарну деревину використовують для виготовлення приладових панелей в автомобілях Rolls-Royce, Mercedes і BMW.

9. Відсутність родовищ газу та нафти

 

Через відсутність родовищ газу та нафти в країні проводиться активне освоєння альтернативних джерел енергії. Король Мухаммед VI запустив завершальний фрагмент концентратора сонячної енергії в Сахарі. Ця високотехнологічна споруда стала найбільшою сонячною станцією в усьому світі.

10. Печінка замість серця

 

Символом любові в Марокко є не серце, як ми звикли, а печінка. Вважають, що здорова печінка допомагає травленню і сприяє добробуту. Фраза «ви підкорили мою печінку» означає освідчення в любові.

11. У Марокко є місто, яке пофарбоване у синій колір

 

Title  

У Марокко існує місто, пофарбоване у синій колір. Шефшауен став місцем, в якому єврейська громада знайшла свій притулок від переслідувань. Саме вони перефарбували споруди у синій (священний) колір. Сучасні марокканці до фарбування міста ставляться з усією серйозністю - в синій колір забарвлено тротуари, магазини, паркани і т. д.

12. Не захоплюйтеся речами у будинку

 

Якщо вас запросили у гості і вам сподобалася якась річ у будинку, то утримайтеся від захоплення. В іншому випадку вас попросять забрати цей предмет зі собою. Це - страх перед пристрітом: вважається, що в будинку не можна тримати речі, які можуть викликати заздрість.

Джерело: «Всвіті»

 

10 фото, які змусять вас відвідати Валенсію

14 дивовижних замків – символів безсмертного кохання

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers