rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ 25-й Форум видавців у Львові: минуле, майбутнє і… корисні поради

Ювілейний 25-й Форум пройшов з 19 по 23 вересня у львівському Палаці Мистецтв та ще у понад 50 локаціях міста.

 

За даними організаторів, захід пройшов доволі незле. За 5 днів Форум відвідало 50 тисяч гостей, було проведено 500 презентацій нових книжок та 250 автограф-сесій.

Щоправда, іноземні гості скаржилися на організаційні недоліки, на кшталт проблеми з програмками, відсутності поділу видавництв за тематикою чи відсутність у карті програмки позначок всіх місць, у яких відбувалися презентації.  Однак чи такі дрібниці можуть зупинити запеклих книголюбів?

Title Title 
  Автор – з Наталією Домбровською,
представницею видавництва «Фабула»

 

Традиційно видавництва скаржилися на ціну стендів, покупці - на ціну книжок. Любов до книги наразі - взагалі недешева річ. Тому на Форум славнозвісному середньостатистичному громадянинові ліпше ходити не за популярними книжками, а за враженнями і тими рідкісними книгами, котрі не так вже й легко знайти в українських книгарнях чи інтернет-магазинах. Наприклад, за збірниками наукових праць університетів - вони на Форумі були, незле написані і навіть гарно видані.

Однак найбільший скарб Форуму - це враження (і муки вибору). Звісно, відвідати 250 презентацій навіть за 5 днів одній людині - нереально. А вибір був величезний.

Особливо щастило історикам - та й не тільки їм.

На особливу увагу заслуговували, для прикладу, розповіді Дмитра Шурхала на презентації книги «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники» про причини поразки гетьмана Скоропадського. Про те, що ці причини дивовижним чином перегукуються з сучасністю, не знає хіба людина, геть далека від історії (і сучасності теж).

Title Title 
 Богдан Коломійчук, ще один «коронаційний»
автор, роздає автографи і фотографується
з прихильницями його таланту…
 Наталя Матолінець презентувала цього року книгу «Гессі»,
за яку минулого року здобула ІІ премію конкурсу
«Коронація слова», а також книгу «Варта у Грі»

 

Не менш цікавою була, для прикладу, і презентація навчального посібника «Ілюстрована історія України: короткий курс лекцій» відомого історика, доктора політичних наук, професора Тернопільського національного економічного університету Миколи Лазаровича. Якщо хто не знає - з 14 лютого 2015 до 22 січня 2016 Микола Васильович воював у лавах ЗСУ на лінії фронту - з позивним «Професор». З таким досвідом історію видно набагато краще...

Title Title 
 Юрій Винничук у роздумах… Дмитро Шурхало після презентації
ледве встигав підписувати книги

 

Не бракувало на Форумі і філософських книг та військової літератури - особливо в цьому напрямку відзначилося видавництво «Астролябія». Зокрема, на стенді видавництва можна було прикупити серію легендарних військових підручників швейцарського військового експерта майора Ганса фон Даха. А поряд з ними - чудові переклади українською творів... Джона Толкіна.

Title Title 
 Олег Фешовець, директор «Астролябії», дискутує
з гостями Форуму…
 …А тим часом повз них проходить Іван Малкович,
директор видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га»

 

Традиційно навезло цікавих книг вже знайоме нашим читачам видавництво «Фабула». Від вже улюблених для наших читачів романів «Green Card» Володимира Кошелюка, «Блокбастера» Зорана Жмирича, «Анатомії солдата» Гаррі Паркера - до «Малхута» Остапа Українця чи «Коко Шанель» Анрі Гіделя.

Title Title 
 Найменшим читачам теж не було коли нудьгувати Письменниця Наталія Дев’ятко цього
року привезла додому аж два дипломи
“Коронації слова”: за фентезійний
роман «Данарінський літопис» і
спеціальну відзнаку за кращий
твір про місто Дніпро

 

Ну і найбільше пощастило на цьому форумі шанувальникам книги «Франческа: повелителька траєкторій», про яку наші пильні читачі теж вже чули. : )

Title
 На презентації «Франчески: повелительки траєкторій»,
під час розмови із Доржем Бату

 

Школярі - і не тільки школярі - отримали нагоду поспілкуватися скайпом із мешканцем Чикаго Доржем Бату - автором книги, колишнім журналістом (і навіть українським журналістом!), а нині - співробітником Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору. Дордж чесно розповів всім охочим, як потрапити в НАСА - що для цього треба знати, що робити, і де шукати вакансії. Погодьтеся, такі поради не часто зустрінеш. Ну а найголовніша порада від повелителів траєкторій звучить коротко, зате пасує всім, особливо з врахуванням наближення президентських виборів: «Стули пельку - і працюй!»

Фото автора та Зоряни Франко

 

«Вічність Трипілля» у сучасній мистецькій кераміці Оксани Чепурної

Україна і Польща акцією «свічка пам’яті» вшанували жертв польсько-української війни

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers