rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ ЄС готує альтернативу китайському «Шовковому шляху»

ЄС готує альтернативу китайському «Шовковому шляху»

 

Ініціатива Пекіна «Один пояс, один шлях», яку він активно просуває, створює нові можливості для інших країн, але і несе їм ризики.

Євросоюз готовий виступити зі своєю ініціативою, - заявив глава МЗС ФРН Хайко Маас, виступаючи у вівторок на економічній сесії керівників німецьких дипломатичних представництв за кордоном, - повідомляє кореспондент «Укрінформу».

«ЄС восени опрлюднить свої власні ідеї про те, як Європа й Азія можуть бути ще тісніше пов'язані між собою - Європейську стратегію зв'язку», - анонсував міністр.

Він сподівається, що німецькі підприємці від самого початку активно до неї долучаться, адже це надає великі шанси.

Що стосується глобальної ініціативи Китаю «Нового шовкового шляху» з новими наземними і морськими зв'язками між Китаєм і Європою, то вона також заслуговує на особливу увагу, оскільки також пропонує великі можливості для економіки Німеччини. «Але ця ініціатива також несе ризики». Успіх її залежатиме від готовності Китаю перетворити суто китайський проект на платформу, на якій усі учасники зможуть реалізувати свої власні інтереси, яка не вноситиме розкол конкуренції між країнами і не завдаватиме шкоди екології.

Загалом, кажучи про Китай, Маас висловив заклопотаність «китайським розумінням принципів вільної торгівлі і вільної конкуренції», які несуть іншим країнам нові виклики. Тут Європа згодна з Вашингтоном у своєму невдоволенні такими тенденціями китайської економіки, як примусове передавання технологій, непрозоре державне субсидування, пересилання за кордон надлишкових коштів та посилення політичного втручання в роботу приватного сектора.

Але і до самих Сполучених Штатів, які дедалі більше скочуються у бік протекціонізму, Берлін має багато претензій. Маас пригадав партнерам за Атлантикою і штрафні мита на алюміній і сталь, і загрози на адресу німецького автопрому, закликавши відмовитися від таких планів.

 

Саудівська Аравія погрожує Ірану військовим ударом

 

Саудівська Аравія завдасть удару по Ірану, якщо той заблокує Ормузьку протоку.

Про це заявив міністр енергетики Саудівської Аравії Ібрагім аль Муханна, - повідомляє Oxu.Az.

За його словами, у Тегерана немає повноважень закривати стратегічно важливу Ормузьку протоку, північне узбережжя якої належить іранцям, а південне - Об'єднаним Арабським Еміратам і Оману.

А якщо Іран вирішить її заблокувати, то Рада безпеки ООН санкціонує воєнне втручання, - стверджує аль Муханна.

Арабський міністр також зазначив, що санкції проти Тегерана навряд чи припинять.

Раніше телеканал Press TV передавав слова генерала іранських ВМС Аліреза Тангсірі про те, що Тегеран повністю контролює Перську затоку й Ормузьку протоку і готовий захищати свої води. Крім того, в повідомленні йшлося про контроль над Оманською затокою.

Своєю чергою, державний секретар США Майк Помпео заявив, що Іран не має права встановлювати свій контроль над Ормузькою протокою, яка належить до міжнародних вод.

 

Угорщина вимагає від ЄС розблоковувати фінансування Молдови

 

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сійярто вважає, що Євросоюзу необхідно розблоковувати фінансування Молдови.

Про це поінформували у Міністерстві закордонних справ та європейської інтеграції Молдови за підсумками зустрічі міністра Тудора Ульяновського зі своїм угорським колегою, - повідомляє власний кореспондент «Укрінформу» в РМ.

«Угорщина вважає, що Євросоюзу необхідно надати Молдові обіцяні 100 мільйонів євро. ЄС потрібно відмовлятися від застосування подвійних стандартів у відносинах з іншими державами», - зазначив Сіярто.

Глава зовнішньополітичного відомства Молдови Тудор Ульяновський подякував Угорщині за прагнення до розширення торговельно-економічних і гуманітарних зв'язків з Молдовою, а також за підтримку політики європейської інтеграції, що проводиться молдавською владою.

Раніше Єврокомісія прийняла рішення припинити фінансування Молдови через рішення Верховного суду країни, що визнало вибір мера Кишинева недійсними.

 

РФ посилює військову присутність біля берегів Сирії

 

Російська Федерація відрядила додаткові військові кораблі до берегів Сирії, чим значно посилила свою присутність у регіоні.

Про це повідомляє Reuters.

«Росія командирувала кілька додаткових фрегатів через Босфор до середземноморського узбережжя Сирії. Ці підкріплення надійшли якраз у той час, коли союзник Москви, сирійський президент Башар аль-Асад, планує розпочати наступ на останній значний підконтрольний повстанцям анклав - Ідліб», - йдеться в повідомленні.

Всього підкріплення нараховує 10 суден. Планується відрядити до Сирії ще більше російських військових кораблів. Наразі військово-морська присутність РФ у Сирії є найбільшою з 2015 року.

Як повідомлялося, у російському міністерстві оборони заявили про підготовку британською й американською сторонами ракетних ударів по Сирії, проте у британському оборонному відомстві повністю спростували цю інформацію.

 

Французькі рибалки атакували британських у Ла-Манші

 

Близько сорока французьких суден вийшли в море рано-вранці у вівторок, 28 серпня, щоб перешкодити англійським рибалкам ловити морських гребінців у Ла-Манші.

Про це повідомляє RFI.

«Французькі рибалки кидали димові шашки і каміння в бік британських судів і, зрештою, змусили їх покинути зону вилову гребінців», - повідомили французькі ЗМІ.

За їх даними, 40 нормандських риболовецьких суден оточили британські кораблі. Поки французи кидали димові шашки і каміння, а також вигукували лайку на адресу британців, деякі французькі судна навіть пішли на таран. В результаті, три судна виявилися пошкодженими. Ніхто з рибалок не постраждав.

Французи звинувачують британців у нечесній конкуренції в міжнародних водах. Відповідно до французьких законів, період лову морських гребінців у Ла-Манші заборонено з 15 травня до 1 жовтня для збереження популяції. У британському законодавстві подібних заходів немає. Нормандським рибалкам часто доводиться задовольнятися залишками, що серйозно б'є по їхніх прибутках.

Через морських гребінців відносини між французькими та британськими рибалками залишаються напруженими протягом останніх кількох років. Іноді їм вдавалося знаходити компроміс, але протягом цього сезону рибалки так і не змогли домовитися.

 

У Піднебесній з'явилися гойдалки над прірвою

 

Приголомшливі гойдалки незабаром відкриються для охочих полоскотати собі нерви в Центральному Китаї.

П'ять гойдалок було встановлено в туристичній зоні гори Фусі, в провінції Хенань, на краю скелі на висоті 320 метрів над тутешньою долиною, - повідомляє Xinhua.

Висота конструкцій - від 4 до 20 метрів. 20-метрова гойдалка вважається найвищою такою конструкцією у Китаї.

Як очікується, атракціон відкриється для публіки вже на початку вересня.

 

BlaBlaCar і Avito зобов'язали ділитися з ФСБ даними користувачів

 

У Росії реєстр Організаторів поширення інформації (ОПІ), куди заносять сайти і сервіси, які за «законом Ярової» зобов'язані протягом півроку зберігати і ділитися з ФСБ і МВС усім внутрішнім листуванням, файлами, дзвінками та іншими діями користувачів, поповнився півсотнею нових адрес.

Про це повідомив громадський проект «Роскомсвобода».

Найбільш відомими новачками після ще одного оновлення реєстру ОПІ з боку Роскомнагляду виявилися блогова платформа LiveJournal.com, відеохостинг і агрегатор ліцензійного відеоконтенту Rutube.ru, який належить «Газпром-медіа», сервіс онлайн-оголошень Avito.ru, програмна платформа створення соціально-розважальних Інтернет-сервісів fotostrana.ru, сайт онлайн-знайомств loveplanet.ru з 20 мільйонами користувачів і російська «онлайн-філія» найбільшої в світі спільноти попутників BlaBlaCar - blablacar.ru. Тепер спецслужби отримають повний контроль над усіма даними користувачів цих ресурсів.

Також в оновленому реєстрі ОПІ опинилися, зокрема, російська соціальна мережа рекомендацій mirtesen.ru з 12 млн відвідувачів на місяць, власник відомого в минулому месенджера Qip - ТОВ «Медіа Світ», яка також володіє електронною поштою mail.qip.ru і сервісом зі створення та використання форумів borda.ru.

Разом з тим, в оновлений перелік включили аполітичні Інтернет-магазин товарів для творчості і рукоділля Арт-волна.рф, Інтернет-магазин парфумерії, косметики і біжутерії Cashparfum.ru і Dolcevita-Vivasan.ru, а також сайт допомоги з підбору та встановлення вікон ПВХ yahroma-okna.com.

Зазначимо, раніше в реєстр ОПІ були внесені сервіси «Яндекса», Mail.Ru, «Рамблер», месенджер Telegram, соціальні мережі «ВКонтакте» і «Одноклассники». Загалом, на поточний момент в цьому переліку є 152 записи, які можуть включати від одного до декількох десятків Інтернет-ресурсів, якщо вони належать одній юридичній особі.

 

Індійський тигр отримає протез замість втраченої лапи

 

Міжнародна команда лікарів вперше в історії готується встановити протез індійському тигру, що втратив лапу в капкані.

Про це повідомляє The Guardian.

Шість років тому тигр на ім'я Сахебрао та його брат потрапили в пастку, яку встановили браконьєри. Брат помер, а Сахебрао врятували та привезли до університету в Махараштрі, де йому змушені були ампутувати лапу через гангрену.

Минулого року індійський хірург-ортопед Сушрут Бабгулькар відвідав тигра у реабілітаційному центрі і був вражений величчю тварини. Коли тигр підійшов до огорожі та почав гарчати, вимахуючи пошкодженою кінцівкою, лікар зрозумів, що він страждає від болю, а не демонструє агресію, як вважали працівники центру.

У лютому 2018 року хірург налагодив контакти з колегами зі США та Великої Британії, обговорюючи можливість створення протезу для тигра. Нещодавно тварині зробили рентген, аби визначити масштаби травми та створити модель майбутнього протеза. Наступним кроком має бути операція на ушкодженій кінцівці, аби виправити помилки, яких припустилися під час ампутації.

Зараз вчені обговорюють, як має виглядати протез для тигра. Але, найімовірніше, необхідною буде допомога спеціаліста з поведінки диких тварин, аби впевнитися, що Сахебрао сприйме протез і не намагатиметься його зняти.

 

У шлунку мертвого кита знайшли пластик

 

Експерти виявили пластик у шлунку мертвого кита, якого викинуло на берег раніше в цьому місяці в східній Японії.

Вони охарактеризували це як приклад поширення забруднення морського середовища пластиком, - повідомляє NHK World.

Експерти з Національного музею природи і науки та інші вчені виявили пластик всередині шлунку дитинчати кита, викинутого на берег у префектурі Канагава.

Експерти вважають, що оскільки кит у такому молодому віці, зазвичай, вживає тільки материнське молоко, він, найімовірніше, випадково проковтнув пластик під час плавання.

 

Меркель вітає вступ Хорватії до Шенгену

Людей, котрі отруїли Скрипаля, «здав» інший російський агент

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers