rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Повернути еластичність венам

Поява судинної сіточки під шкірою на ногах, рельєфні вузлики на венах - це перші ознаки варикозного розширення вен. З часом воно починає проявлятися неприємними болісними відчуттями - важкістю в ногах, свербінням, набряками.

 

Чому виникає це підступне захворювання, як допомогти організму та не допустити погіршення стану, розповідає лікар-психофізіолог Павло Євдокименко у газеті «Здоров'я і довголіття».

Три групи ліків у боротьбі з варикозом

 

Тим, хто не хоче задавнювати хворобу і доводити справу до операції, варто почати з прийому ліків. Існує три групи препаратів з доведеною лікувальною дією.

Перша - достатньо ефективні й недорогі препарати на основі вітаміну Р (рутину). Рутин чинить протизапальну дію, сприяє зміцненню судин, поліпшує кровообіг, перешкоджає злипанню тромбоцитів і за рахунок цього не дає утворитися тромбам. Тож ці препарати можна додатково приймати для лікування тромбофлебіту, геморою, набряку ніг, що спричинений венозною недостатністю.

Із недоліків цих ліків - вони діють досить повільно. Їх треба приймати до двох місяців і повторювати курс 2-3 рази на рік. Позитивні зміни почнуть проявлятися лише наприкінці першого двомісячного лікування, а стійкий ефект буде помітний аж після 2-3 курсів.

Щодо побічних дій: рутин роз'їдає стінки шлунка, тому в людей з проблемами травного тракту, гастритом, печією він може спровокувати загострення хвороби. Тож його не можна приймати, якщо є виразка шлунка чи дванадцятипалої кишки, хронічний гастрит, у перший триместр вагітності. А ще в декого на рутин може бути алергічна реакція, особливо, коли приймати його в поєднанні з вітаміном С.

Приблизно такі ж побічні дії можливі у разі прийому препаратів другої групи: на основі діосміну. Це хімічні, дещо дорожчі, але й ефективніші, ніж рутин, таблетки приблизно з такою ж лікувальною дією. Для досягнення тривалого ефекту їх також приймають по 2 місяці 2-3 рази на рік.

Третя група препаратів - на основі фітокомпозицій із кінського каштана. Ця рослина містить речовину ескулін, яка зміцнює стінки судин, поліпшує кровообіг, допомагає боротися з тромбозом, а також есцин, який зменшує в'язкість крові, сприяє її розрідженню. Ці препарати недорогі, але чинять подібну побічну дію, як і пігулки перших двох груп.

Із препаратів якої групи почати лікування - справа індивідуальних особливостей. Лікар радить починати з рутину, а якщо його дія здасться недостатньо ефективною й людина відчує побічні реакції, тоді варто спробувати ліки з групи діосміну. Якщо й вони не підійдуть, треба пропити препарати на основі кінського каштана.

Визначте причину

 

Інший варіант лікування - операція. Венозні хірурги стверджують: якщо вена підступно вилізла й пішла горбиками, то вихід один - видалити її. Противники оперативного втручання стверджують, що це не панацея, й після операції починають проступати нові вени на ногах. Обидві думки слушні.

Якщо з'явилися надто розширені вузлуваті вени, їх, звісно, краще видалити оперативно, бо самі вони вже нікуди не подінуться. Але шанс того, що після операції не з'являться нові, справді малий. А все тому, що операція не усуває першопричини появи варикозу. Тож спершу розберімося, що провокує хворобу та які методи профілактики найефективніші.

Одна з головних причин - відсутність або ушкодження венозних клапанів на венах, через що кров замість того, щоб рухатися знизу вверх до серця, частково відтікає назад до ніг. Тому вени переповнюються кров'ю й розширюються.

Окрім того, часто до варикозу призводить густа, в'язка кров. Вона важко проштовхується по судинах, відбувається її застій, і вени розширюються. Тому, поки не вирішити цю проблему, ні таблетки, ні операції не дадуть стійкого ефекту.

Розріджувати кров передусім потрібно літнім людям: цим вони запобігають появі тромбів, атеросклерозу судин і тромбофлебіту. Зазвичай лікарі з цією метою рекомендують пити препарати аспірину. Вони ефективні, але теж мають побічні дії. При тривалому прийомі подразнюють стінки шлунка й можуть спровокувати хвороби травного тракту, гастрит і виразку. Саме тому медик рекомендує пити їх не постійно, а курсами: 3 місяці прийом, 3-5 місяців перерва.

9 правил на щодень

 

Зменшити густину крові можна й без ліків, якщо вести правильний спосіб життя, дотримуючись дев'яти правил.

Вода. Для початку лікар рекомендує звичайний клінічний аналіз крові з пальця. Слід звернути увагу на показник гематокриту. Якщо він підвищений, то це означає, що ви п'єте недостатньо й маєте стежити за тим, аби споживати 1-1,5 л води щодня і починати свій ранок зі склянки води кімнатної температури. Це має бути саме вода, а не чай чи компот.

Дотримуйтесь дієти. Вилучіть із раціону продукти, що сприяють підвищенню в'язкості крові та появі набряків - соління, консерви, копчення, м'ясні бульйони. Зменшіть споживання солі, кави, тютюну, алкоголю, особливо пива. Візьміть до уваги: добова норма споживання солі має бути до 5 г. Натомість споживайте побільше часнику, кропу, селери, петрушки, журавлини.

Активний спосіб життя - це найкраща профілактика гіпоксії тканин, що часто призводить до згущення крові. Тож більше рухайтесь, гуляйте, займайтеся спортом. Нормалізуйте масу тіла, не варто носити важке, довго стояти чи сидіти на одному місці. Якщо у вас сидяча робота, зробіть підставку для ніг, намагайтеся хоч раз на годину порухатися, встати, щоб кров не застоювалася у венах. А також кілька разів на день у нешвидкому темпі підніматися по сходах на четвертий-п'ятий поверх. Корисні плавання та вправа «велосипед», яку виконують, лежачи на спині з піднятими ногами, у повільному і плавному темпі.

А ось швидкісні та силові види спорту - енергійні гімнастики, швидкісний біг - у випадку варикозу протипоказані. Як і прогрівання у бані, сауні, гаряча ванна чи душ.

Але корисний масаж ніг за допомогою прохолодного душу. Протягом хвилини кілька разів направляйте струмінь води в напрямку від стоп до стегон - знизу вверх.

Гірудотерапія. Під час такої процедури медичні п'явки впорскують спеціальні ферменти, які розріджують кров пацієнта, підвищують еластичність судин, чинять омолоджувальний ефект. Проте в разі варикозу не можна ставити п'явки на печінку, як це роблять деякі лікарі, лише на поперек і низ живота від 4 до 6 за раз. Це має бути 1 сеанс на 2-3 тижні, курс 5-7 сеансів. Але перед початком лікування здайте аналіз крові, щоб перевірити рівень гемоглобіну та еритроцитів - якщо він низький, застосування п'явок не рекомендоване.

Трави. Є дві рослини з науково доведеним потужним ефектом щодо розрідження крові - буркун і кора білої верби. Траву буркуну можна придбати в аптеці й виготовляти з неї настої і відвари, як вказано на упаковці. Кора білої верби продається в таблетках і порошках. Ці фітозасоби не слід приймати з іншими препаратами, що розріджують кров. Курс лікування - 3-4 тижні, за кілька місяців можна повторити.

Перегляньте препарати. Річ у тім, що є ліки з побічною дією згущення крові. Передусім це сечогінні, гормональні, протизаплідні пігулки. Тому перечитайте анотації до медикаментів, які вживаєте. Якщо вони мають цей ефект, проконсультуйтеся з лікарем і підберіть інші препарати.

Хвороби. Є низка хвороб, які провокують згущення крові. Зокрема, цукровий діабет, особливо другого типу. Людям із групи ризику чи хворим треба проводити профілактику або ж його лікування, зменшуючи споживання цукру та вуглеводів.

Варикозне розширення вен можуть спричиняти і проблеми з печінкою, кишківником, закрепи. Вени, які несуть кров від ніг до серця, зливаються у великі венозні стовбури, які проходять через черевну порожнину, діафрагму. У разі підвищення внутрішньочеревного тиску, спровокованого одним з перелічених вище захворювань, порушується відтік крові по венозних стовбурах, і вени можуть від цього страждати. Тому, якщо у вас є захворювання в черевній порожнині та варикозне розширення вен, лікування слід починати з нормалізації роботи кишківника та печінки.

Стрес і нервове напруження. Ці чинники теж провокують згущення крові, тож їх треба вилучати. Для нормалізації психічного стану приймайте заспокійливі препарати - валеріану, собачу кропиву тощо.

Використовуйте компресійний трикотаж - спеціальні компресійні колготи чи панчохи. Для місцевого лікування варикозу обирайте спеціальні гелі та креми.

 

Автор: Наталя Мостова

Джерело: «Галицький Кореспондент»

Яблуко - фрукт молодості

Сміх у лікарняних палатах

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers