rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Виступ «Антитіл» в Чикаго – та дещо з історії поп-рок гурту

«Все наше життя - це мрії, цілі і шлях їх досягнення».

Тарас Тополя - лідер
гурту «Антитіла»

У вихідні дні 11-12 серпня ц. р. у програмі 10-го українського фестивалю Uketoberfest-2018 у Чикаго одним з топових виступів був виступ київського поп-рок гурту «Антитіла», який мав шалений успіх. Розповідають свідки, що позитивне сприйняття гурту слухачами межувало з фанатичним визнанням. А за підрахунками організаторів фестивалю виступ групи «Антитіла» зібрав близько 5000 слухачів. Навіть участь у концертах відомого Тараса Петриненка не змогла забрати в «Антитіл» з її харизматичним шоуменом і солістом Тарасом Тополею належну їм оцінку.

 

Під час інтерв'ю на Ukrainian Independent Radio (Чикаго), в якому брали участь обидва Тараси, старший навіть зізнався, що тепер у нього немає страху залишати сцену, бо Тарас Тополя разом з гуртом «Антитіла» - гідний його послідовник.

 

Title Title 
 На сцені – київський поп-рок гурт «Антитіла». Виступи 11 та 12 серпня. Фото Stan Magoni

 

З історією цього гурту знайома давно. Здається, впродовж усіх 10 років його існування. А насправді - з 2016 року, коли під орудою фронтмена групи Тараса Тополі було проведено в штаб-квартирі ООН виставку «Ukraine EXISTS» (умовна назва «Війна і мир»), про яку (зокрема, і про активне волонтерство групи) докладно написала в нашому часописі («Час і Події», 21 січня 2016 р., № 3: «Тарас Тополя: Ми привезли в Америку дух України»). Тоді ж презентація групи відбулася в українському Центрі культури в Нью-Джерсі. Презентацію автор описала в місцевій «Закордонній газеті». Відтоді постійно слідкую за діяльністю групи і зокрема - її лідера Тараса Тополі,  яскравого, талановитого, патріотичного представника нового покоління незалежної України. Зі середовища тих музикантів-інтелектуалів, хто продукує якісну українську музику і пісню, через що її визнають і в закордонні. Вдячна за їхнє запрошення на відкриття цьогорічного гастрольного туру в Америці, яке відбулося 27 квітня в одному з клубів Мангеттена (Нью-Йорк).

******

Отож, цього року гурт відзначає 10-річчя творчої діяльності. До цієї визначної дати гурт здійснив великий тур «TDME» (ініціали пісні «Там, де ми є») містами Америки та Канади. Відбулося 10 виступів: 7 - у містах США та 3 - в Канаді.

Десятирічна історія «Антитіл» - це історія надзвичайного успіху однієї з музичних молодіжних формацій, які почали з'являтися в Україні, як гриби після дощу, в останні два десятиріччя. Але цей гурт у складі вокаліста та чотирьох музикантів вирвався далеко вперед не лише в своїй країні, але й поза її межами.

З відгуків

 

Співачка, народна артистка України Марія Бурмака про автора пісень та вокаліста групи «Антитіла»:

«Тарас Тополя - це такий собі нерв української музики. Він ніколи не грає ролі, не намагається догодити смакам публіки, публіка, натомість, шаленіє. Напевно, справа у відвертості і правдивості пісень, у точності кожного їхнього слова і ноти. Там нуль фальші і позерства: відчула це одразу, коли почула «БудуВуду», «Невидимка», «Бери своє» та інші речі «Антитіл».

Інший слухач:

«Найкращі!!! Українські!!! Живі!!! Драйвові!!! Неймовірні!!!»

А це про завершальний концерт міжнародного гастрольного туру (2016) «Сонце»:

«...Це було щось неймовірне!.. Я вперше плакала від музики, від щастя бути під сценою і проживати кожну пісню разом з артистом; там була неймовірна енергетика, гордість за наших українських артистів, за їхню якісну музику, за їхні дії, думки, місію, яку вони несуть!».

І один з відгуків лиш на одну пісню, «Одинак», надісланий з Нідерландів:

«Дякую за пісню, дякую за вашу творчість, ОКРЕМО ДЯКУЮ за вишукану українську мову» ... «Привіт від нідерландських... «Антитіла» - найкращі».

Витоки популярності

 

Title  
 Сцена українського фестивалю «Uketoberfest-2018».
Чикаго, 2018, 11-12 серпня.
Фото Максима Прокопіва

 

Перше. Професійна команда. На сьогодні це: Тарас Тополя (фронтмен, автор пісень, здебільшого, музики, та вокал), Сергій Вусик (композитор, аранжувальник, директор, клавішні), Михайло Чирко (бас-гітара), Дмитро Жолудь (гітара), Дмитро Водовозов (ударні). Склад групи змінювався, але всі вони, без сумніву, були і є профі вищого калібру та шаленої працездатності.

Друге. Системна командна робота над досягненням мети. І ключове слово - відповідальність. Перших чотири-п'ять років, за словами Тараса, вони працювали шалено. І досягали свого неповторного, індивідуального іміджу в усіх аспектах.

Третє. Свій особистий виразний музичний стиль. Так, це поп-рок, але з ліричною та патріотичною лінією, хітовою мелодією та обов'язковим українським підґрунтям. Усе це сприяє шаленій зацікавленості їхньою музикою людей різного віку. Часто на їхні концерти приходять сім'ями.

  Title
  Тарас Тополя – організатор, фронтмен,
композитор, соліст гурту «Антитіла»

Четверте. Лідер гурту Тарас Тополя - харизматичний, яскравий, справжній патріот із чітко вираженою громадянською позицією. Володіє і музичним, і організаційним, і продюсерським талантом. Чудовий, нестандартний співрозмовник як і з окремими ведучими будь-якої телепрограми, так і зі сцени - з тисячною аудиторією своїх слухачів. Одна зі складових цієї майстерності - щирість. Без позування та намагання подобатися.

Тридцятиоднорічний Тарас Тополя - один з найвідоміших публічних особистостей українського сьогодення та громадський діяч, що активно займається  волонтерством. За період війни на сході України величезна кількість матеріальної допомоги була зібрана Благодійним фондом «Вільні ЮА», засновниками якого стали Тарас Тополя, а також його незмінні друзі та партнери Сергій Вусик і Катерина Нечаєва. Вони власноруч доправляли безпосередньо у зону бойових дій все необхідне нашим військовим. Сам Бог велів Тарасу стати проукраїнським патріотом, бо його ім'я та прізвище справжні, українські, ліричні, звучать, як українська пісня...

Одним з найголовніших надбань Тараса, разом із музичним талантом, який реалізується як покликання його життя, є висока загальна культура та освіченість. Коли у 2014 р. гурт створював відеокліп «Україну не зламати» про її історію зі стародавніх часів до сьогодні, то Тарасові, як співавтору сценарію, не довелося заглядати в підручники. Історію своєї Батьківщини він знає на «відмінно». Більше того, оцінював події як експерт теж на «відмінно».

Власне, гурт «Антитіла» - це перша Тарасова «дитина» (офіційний рік народження гурту - 2008 рік), вже згодом у подружжя Тараса та Олени народилися сини: Роман (2013) та Марко (2015). Виховує їх зараз, намагаючись не прогаяти найвідповідальніший для цього час - дитинство своїх синів...

П'яте, що є продовженням четвертого. Не тільки меломанам, а й далеким від них українцям дуже імпонує громадянська позиція гурту «Антитіла», яку Тарас так висловив українській газеті «Вікенд» і не перестає повторювати: «Моя позиція, позиція гурту «Антитіла», волонтерів нашого благодійного фонду «Вільні UA» тримається на тому, що у нас в кишенях український паспорт, над нами - жовто-блакитний прапор. Ми - українці. І в якийсь момент моя Батьківщина потребувала нашої підтримки, вона була і перебуває в біді. І я, як громадянин, не міг поводити себе інакше. Я... хочу, повинен і буду робити все, від мене залежне, щоб це місце і надалі називалося Україною, щоб вона ставала сильною, багатою і щасливою державою».

Title 
 У складі гурту «Антитіла» (зліва направо):
Михайло Чирко (бас-гітара), Дмитро Водовозов
(ударні), Тарас Тополя (фронтмен, автор текстів
пісень і, здебільшого, музики, також вокал),
Дмитро Жолудь (гітара), Сергій Вусик (композитор,
аранжувальник, директор, клавішні інструменти)
 

Тому як волонтери почали діяти одразу ж у 2014-му році, почавши з акції «Евакуація. Крим». До напруженої праці, концертів, участі у вітчизняних і міжнародних фестивалях і гастролей, постійної присутності з інформаціями в соцмережах, родинних обов'язків у хлопців додалися ще й поїздки на передову із замовленими воїнами речами. Хлопці з «Антитіл» користуються своїм статусом публічних людей, наявністю величезної кількості друзів, шанувальників і збирають значні кошти (називають загальну цифру близько 9 (дев'яти!) млн. гривень), закуповують усе необхідне та везуть на схід, на війну, знайшовши для цього спосіб передавати речі безпосередньо в руки солдатам на передовій.

Окрім цього конкретного вияву свого патріотизму у надаванні переваги ділу, а не словам, Тарас намагається вживати лише українську мову (на гастролях, звичайно, необхідну в ситуації), підкреслюючи, що вони, як українські артисти, навіть досконало знаючи російську мову, зобов'язані бути і залишатися саме українським мовним брендом. І любить нагадати: мої батьки, українці, мене так виховали, я - українець.

В Америці та Канаді хлопці співали українською. Для ввічливості, подарували англомовним глядачам кілька «їхніх». А вдома їх надихають відгуки на кшталт: «Дякуємо за вишукану українську мову», «Хлопці, будь ласка, пишіть і співайте тільки українською! Голос Тополі просто ллється, як ріка»...

Дещо про творчі здобутки за десять років

 

Гурт заявив про себе у 2008 р. Хоч його прообраз з'явився ще в шкільні роки Тараса, бо вже тоді він створив гурт і не розлучався з ним, навчаючись музики в музичній школі, і не поривав з ним у студентські університетські роки.

У 2008 з'явилися перші відеокліпи» «Антитіл» «Маямі» та «БудуВуду» і перший однойменний альбом «БудуВуду». А також перша перемога на фестивалі молодих виконавців як «Кращий дебют» та премія (увага!) - «НеПопса».

Сезон 2008-2009 рр.: «Антитіла» вносять до друкованого альманаху «Мистецький олімп 2008-2009 рр.» з формулюванням: «За збереження українського мелосу в сучасній молодіжній культурі».

2010-2011: участь як хедлайнерів MTV Stage у наймасштабнішому фестивалі Європи «Sziget» (Будапешт) та випуск другого альбому «Вибирай». Концепція диску вирізняється вже соціальним спрямуванням. Крім романтичної лірики, «Антитіла» порушують гострі суспільно-соціальні теми. А однією з ліричних пісень цього альбому, що завоювала популярність, була і залишається пісня «Я відкривав тебе», на яку створено відеокліп з використанням кадрів короткометражного фільму за участю Ади Роговцевої.

2012: гастрольний тур по Україні. Відеокліпи «І всю ніч» та «Полінезійська зима».

2013: гастрольний тур «Мова» або «Їдем-їдем» зі слоганом «Від Луганська і до Львова лине українська мова» (25 міст і містечок України). Презентація 3-го альбому «Над полюсами» з піснею «Незалежний», яка звучала згодом на сцені Євромайдану. Гурт підтримує Майдан (на сцені та поза сценою).

2014: створення, як реакція на Майдан, уже згадуваного відеокліпу «Україну не зламати» (автор сценарію - Сергій Вусик; підготував текст і озвучив у кліпі історичні віхи України Тарас Тополя). Гастрольний тур «Над полюсами». Наприкінці весни Тарас Тополя та музикант гурту Сергій Вусик почали займатися волонтерством.

 Title
  Вечірній концерт 11 серпня. Соліст Тарас
Тополя. Фото Stan Makoni

2015: кліп «Завжди моя», присвячений Україні та її патріотам, в якому рефреном (як накладка) звучать відомі слова і голос Сергія Нігояна «Борітеся - поборете, Вам Бог помагає. За вас правда, за вас слава. І воля святая». І слова авторської пісні у виконанні Тараса Тополі: «Ти була завжди моя, а коли настав час, Я віддам усе, аби стати за тебе...»

Видано 4-й альбом «Все красиво». Завоювала широку популярність під час гастролей одна з його жартівливих пісень на українські мотиви: «Ой, люди добрі, містерія така - і Мангеттен, і Бруклін танцюють гопака...»

У цьому ж році знято відео на одну з найбільш щемних пісень на тему сучасної війни «У книжках» (понад 1 150 000 переглядів). Пісня, яку люди слухають чи дивляться відеокліп, ридаючи: йдеться про малого хлопчика, батько якого загинув на війні і повернувся до сина згадками в книжках, назвами вулиць, а дитина ніколи не побачить його живого, не відчує його тепло: «...І в книжках колись, в книжках, Розцілує посмішку знайому... І, нарешті, тато повернувся - У назвах вулиць, а він чекав удома»...

...Так війна ввірвалася в душу і репертуар «Антитіл».

2016: аншлаговий тур «Все красиво»; 35 повних залів та 6 аншлагових в країні та за кордоном.

Видано 5-й альбом «Сонце». Цього ж року гурт під орудою Тараса Тополі організував виставку «Ukraine EXISTS» у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку (для дипломатів, журналістів і відвідувачів). Умовно виставка називалася «Війна» і «Мир». «Війну» представили документальні фільми про війну на сході України, а «Мир» - твори сучасного живопису молодих авторів України. Друзі та шанувальники гурту за підтримки української громади повторили презентацію цієї виставки в Українському культурному центрі у Виппані, штат Нью-Джерсі.

Гурт бере участь у 6-му щорічному музичному фестивалі Союзу Української Молоді в Америці «Надія Є» на оселі СУМ в Елленвілі, Нью-Йорк. «Антитіла», крім виступу, мали цікаве спілкування з учасниками сумівського виховно-вишкільного та старшого юнацького табору.

Участь Тараса Тополі в соціально-мистецькому проекті «Пісні війни», мета якого - зберегти для української історії сучасні фронтові пісні, написані бійцями та виконані ними дуетом з відомими співаками. Тарас разом з ветераном війни, десантником Олександром Рожком виконав на запис його пісню «Не сумуй».

2017: вітчизняний і закордонний (США і Канада) тур на підтримку нового альбому «Сонце», який закінчився тріумфальним сольним концертом на гелікоптерному майданчику в центрі Києва у травні. Національний реєстр рекордів зафіксував найбільшу кількість міст, в яких відбулися концерти музичного гурту в рамках одного туру (це 43 в Україні та 8 у США і Канаді).

В альбомі - дві пісні, що стали знаковими. Це - інтерпретація пісні Кузьменка (Кузьми) «Люди, як кораблі» (в пам'ять про нього) та своя, авторська - «Одинак» - яка одразу ж стала відомою як самостійна та як саундтрек до однойменного серіалу за участю не менш знаменитого та відомого своєю проукраїнською позицією актора Олексія Горбунова.

Пісня, позиція її автора, характер актора і його героя співпали: вони, тим часом, серед зростаючої кількості одинаків у намаганні захищати справедливість. Тарас же сказав про пісню узагальнююче: «Це - Україна, яка шукає свій шлях».

Title  
 Взаємна симпатія двох Тарасів: Народний артист
України Тарас Петриненко та фронтмен
гурту «Антитіла» Тарас Тополя
 

Восени 2017-го відбулася презентація пісні «TDME» («Там, де ми є») з такою самою філософською глибиною, як і багато інших пісень гурту. У ній, як пояснив Тарас в одному з інтерв'ю, крім іншого, йдеться про «карабасів» у кожному з нас, у суспільстві, владі та про шляхи пошуку справедливості». У відеокліпі на цю пісню часто фігурують розкриті очі, в яких - глибока філософія і заклик пізнати себе. Бо, якщо «хочеш правди - шукай її» та «нічого не бійся».

На цю пісню, за оцінкою експертів, створено найекспериментальніший фільм-кліп, в якому брав участь увесь склад гурту (п'ятеро осіб). В основі його сюжету - реальний факт з життя океанолога Станіслава Курилова. Композиція принесла групі багато мільйонів переглядів на YouTube та додала шаленої популярності.

2018: у середині березня гурт взяв участь у масштабному міжнародному фестивалі South by southwest (SXSW), що відбувся у штаті Техас, США. Фестиваль проводиться з 1987-го року і складається, фактично, з кількох фестивалів - музичного, кіно та медіа. «Антитіла» були одним з перших українських гуртів і музикантів, що взяли участь у подібному фестивалі.

  Title
  Тарас Петриненко (в центрі), учасники гурту
«Антитіла» та організатори чиказького фестивалю
«Uketoberfest-2018». 12 серпня 2018 року

А потім, як уже згадувалося, 10 концертів весняного гастрольного туру в Північній Америці, 2 свіжі концерти в Чикаго в серпні, відеокліп на пісню «Лови момент», знятий у Карпатах. І нещодавній подарунок одного з друзів: на Майдані Незалежності у Києві в один з фонтанів вмонтовано механізм, що відтворює пісню гурту «Антитіла» «Там, де ми є», яка звучить щовечора приблизно о 23-й годині.

Робити життя і світ кращими

Отож, 10 років діяльності гурту «Антитіла» з лідером Тарасом Тополею - це понад сотня створених пісень, 5 альбомів, 25 професійних відеокліпів. Це - статус одного з найяскравіших представників сучасної української музики, одного з найпатріотичніших серед гуртів і музикантів їхнього стилю. В цьому, думаю, переконалися нещодавно гості та учасники фестивалю «Uketoberfest-2018» у Чикаго.

І, як пояснює лідер гурту Тарас Тополя, секрет їхнього успіху в тому, що вони «...абсолютно чесні у своїй музиці. Ми ніколи не лукавимо в текстах, не висмоктуємо нічого з пальця, а тому залишаємося органічними. Пишемо про речі, які болять, або, навпаки, ощасливлюють багатьох людей. Слухач це відчуває й реагує - приходить на концерти, поширює музику в соцмережах».

Бо одна з місій гурту «Антитіла», як вважають його учасники, - робити життя і світ кращими найперше через якісну українську музику.

 

Фото з архіву гурту

Фото з фестивалю -
Маksum Prokopiv, Stan Magoni

Благодійність: традиції київської минувшини

Софія Караффа-Корбут – художниця з Куткора

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers