rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Чи справді сидіння вкорочує життя?

Сидіння протягом більше, ніж шести годин на день під час вільного часу зумовлює ризик вкорочення життя на 19 відсотків.

 

Згідно з новим опитуванням Американського товариства раку, люди, що багато сидять, підвищують можливість захворювання 14 різними хворобами.

Опитування понад 125 000 дорослих виявило, що ті, хто сидів шість і більше годин на день, на 19% частіше живуть менше, ніж ті, хто проводив менше часу на дивані або стільці після закінчення робочого дня.

Це не перше дослідження, яке показує, що надмірне сидіння може мати фатальний ефект, але одне з найобґрунтованіших.

Інші дослідження показали, що американці проводять, в середньому, від шести до восьми годин вільного часу за сидінням.

Це те, що ми всі робимо - сидимо і дивимося телевізор, відпочиваємо, читаємо чи працюємо на комп'ютері, - і важливо знати, які ризики для здоров'я можуть бути пов'язані зі сидінням протягом тривалого часу.

Навіть якщо ви виконуєте рекомендовані 30 хвилин енергійної фізичної активності кожен день протягом тижня, ризик, пов'язаний зі сидячим стилем життя, нікуди не зникає.

Необхідно рухатися якомога більше. Виконуйте стільки фізичної активності, скільки можете, і не втрачайте мотивацію, якщо ви не можете досягти пропонованих лікарями та науковцями обсягів навантажень.

Згідно з рекомендаціями, необхідно займатися фізичними навантаженнями середньої інтенсивності протягом 2.5 години на тиждень. Це може бути, наприклад, швидка ходьба. Якщо ж це навантаження високої інтенсивності, як наприклад біг, то достатньо 75 хвилин.

Не зовсім ясно, скільки треба займатися спортом, щоб компенсувати сидяче життя. Але інші дослідження показали, що навіть невеликі фізичні навантаження краще, ніж нічого.

Існує кілька можливих пояснень того, як сидіння можна пов'язати зі скороченням життя. Так, час, який витрачається на сидіння, витісняє час, який можна би було витратити на фізичну активність, і пов'язаний з нижчими загальними рівнями фізичної активності, - пояснюють дослідники.

З іншого боку, можливо, що час, проведений за сидінням, особливо коли людина займається певними видами діяльності, такими, як перегляд телепрограм, пов'язаний з іншими нездоровими способами поведінки, такими, як надмірне споживання їжі, зокрема, снеків та закусок. Це може пояснити, чому асоціації з часом, що витрачається на перегляд телевізора, значно сильніші, ніж ті, що пов'язані зі сидінням для відпочинку.

Подібною думкою поділився також професійний гравець в онлайн-покер та блогер Джеймі Стейплз, який нещодавно зміг скинути значну кількість кілограмів і кардинально змінити свій стиль життя. Оскільки його робота вимагає великої кількості сидіння, особливо під час турнірів або коли він транслює свої ігри, покерист набрав досить багато небажаної ваги. Крім того, він зізнався, що часто використовував їжу як засіб звільнення від стресу або святкування своїх перемог. Все це сприяло розвитку нездорових звичок і проблем зі здоров'ям. Тим не менше, Джеймі Стейплз зміг повернути своє життя в здорове русло, включивши регулярні заняття спортом у його повсякденну роботу, що негайно призвело до позитивних результатів.

Крім проблем з вагою, надмірне сидіння також впливає на метаболізм, що заважає здоровому холестерину та рівню цукру в крові. До того ж, відсутність енергії та сидіння можуть бути ранніми ознаками хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

Отож, незважаючи на те, що поки що не існує чітких нормативів щодо того, скільки саме часу люди можуть сидіти, а скільки - рухатися, можна з упевненістю сказати, що сьогодні більшість із нас проводять занадто багато часу сидячи. Тому, необхідно постаратися сидіти менше та підвищити свій рівень щоденної рухливості та активності загалом.

 

Джерело: Galinfo.com.ua

 

Рак щитовидної залози: те, що варто знати

Всеволод Стеблюк: «У нас працює система єдиного науково-медичного простору, в якому ми проводимо дослідження постконтузійного синдрому»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers