rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Релігія і політика \ Релігійна резидентура Кремля. Кому служить Імператорське православне палестинське товариство

Організація, очолювана колишнім керманичем ФСБ, намагається перешкодити автокефалії УПЦ. Російська православна церква - один з підрозділів путінської інформаційної армії, що проводить світову гібридну війну. Особливу роль у ній відведено так званому Імператорському палестинському православному товариству.

 

Про те, що криється за цією назвою, про методи та цілі диверсійних операцій ІППТ йдеться у матеріалі «Гібридний «Хрестовий похід» Кремля: Імператорське православне палестинське товариство», розміщеному на сайті «Інформаційний опір». Передруковуючи публікацію, Укрінформ сподівається, що вона дасть поживу для роздумів вдумливому читачеві.

Наївно було б вважати, що 10 заповідей Божих кремлівський режим переписав з появою так званої «доктрини Герасимова». Численні дослідження та архівні «зливи» лише підтверджують, що релігійні структури (у нашому випадку РПЦ та її відростки - ІС) давно є інструментом КДБ-ФСБ і використовуються російським окупантом для проведення агресивних дій. Інколи без залучення самої військової компоненти. Деякі мазки із загальної картини побудови «руського міра» можна відстежити на прикладі історії та різних етапів діяльності інструмента гібридної агресії РФ проти решти світу - Імператорського палестинського православного товариства.

«Миротворці» режиму

 

«Збережемо Росію у Святій Землі» - це девіз створеного в 1882 році палестинського православного товариства. Означення «Імператорського» як почесного звання організація була удостоєна в 1889 році. Після революції 1917 року товариство було розділено на 2 частини - російську й іноземну. Наступного року російське відділення стало «Російським палестинським товариством при Академії наук».

Не без сприяння РПЦ та її кураторів з КДБ історичну назву з приставкою «Імператорська» організації повернули в 1992 році. І чітко позначили її місце серед зовнішніх і внутрішніх інструментів Кремля - розвідувально-дипломатичний і релігійний компонент у формуванні та реалізації політичного курсу російського режиму.

ІППТ декларує основною метою своєї діяльності сприяння РПЦ в її «духовному й миротворчому служінні» у РФ, на Близькому Сході (зокрема, в Ізраїлі та Палестині), у Середземноморському регіоні та інших частинах світу.

«Сприяння» виражається у «захисті позицій Кремля на Близькому Сході, поверненні власності РФ, зміцненні духовних, культурних і гуманітарних зв'язків Росії з народами та країнами Близького Сходу» і, природно, актуальною в нинішній момент захисту фундаментальних прав християн».

ІППТ діє цілком легально, на підставі двостороннього документа між ІППТ та російським МЗС, при цьому головний російський дипломат Сергій Лавров є почесним членом ІППТ. Серед інших відомих людей - московський патріарх Кирило Гундяєв, депутат Держдуми Сергій Миронов, чинний і колишній мери Москви Сергій Собянін і Юрій Лужков, а також високопоставлене духівництво, впливові бізнесмени, топи російської науки й культури.

Починаючи з 2007 року, Імператорське православне палестинське товариство очолює кадровий чекіст Сергій Степашин. Ще один «пітерський», який втратив у 1995 році посаду керівника Федеральної служби безпеки через теракт у Будьоннівську. Цей провал російських спецслужб не лише не поставив хрест на його подальшій кар'єрі, але й згодом підніс на посади першого віце-прем'єра - глави МВС, прем'єр-міністра РФ. Нинішнє «почесне заслання» на важливий для імперських амбіцій Кремля напрям свідчить, радше, про відведення цінного фахівця «у тінь», а не зниження статусу.

Джерела в Білокам'яній запевняють, що Степашин і Путіни дружать сім'ями, а сам Сергій Вадимович є неформальним лідером вихідців зі спецслужб із «ліберальними поглядами». Просто ідеальна кандидатура для проведення гібридних операцій різних спрямувань. Від внутрішньоросійських - для збалансування груп силовиків, дискредитації опонентів за допомогою «боротьби з корупцією. До зовнішніх - просування ідей «русского міра» в ареалі інтересів Кремля, створення і функціонування самопроголошених республік, здійснення гібридних методів агресії.

Духовні «скрепи»

 

Як ІППТ захищає імперські амбіції Кремля, видно на прикладі так званих «сирійських проектів». Під прикриттям гуманітарної діяльності, яка здійснюється за рахунок РПЦ, МЗС і МНС РФ, що реалізуються з допомогою ієрархів Антіохійської Православної Церкви і Верховного муфтія Сирії, ІППТ сприяє просуванню російських інтересів. Зокрема, у прив'язці до подібних акцій - легітимізує російську військову присутність. Подібна діяльність відкриває перед «товаришами» двері приймалень сирійського прем'єр-міністра, членів уряду, релігійних і громадських діячів.

Тут у хід ідуть улюблені методи чинного кремлівського «партайгеноссе» - підкуп і шантаж, вербування. Що дає змогу надалі впливати на масу моментів. Таких, як просування економічних, політичних та ідеологічних інтересів Москви.

«Тихою сапою» ІППТ фактично привело у власність або під опіку РПЦ чимало православних святинь у Єрусалимі, Назареті, Вифлеємі, Єрихоні й Хевроні, які формально підпорядковані Вселенському Патріархату. Повернути вплив над ними Константинополю буде дуже складно. Прихильники «духовних скрепів» віджали святині під приводом домовленостей ІППТ і МЗС РФ із лідерами загрузлих у конфлікті Ізраїлю і Палестини про забезпечення безпеки святинь. Страшно подумати, як чекісти маніпулюватимуть домовленостями у разі непередбачених обставин.

Проти української автокефалії

 

Товариство є одним з основних інструментів протидії здобуття автокефалії Українською помісною православною церквою. Ще на початку лютого 2014 року при українському екзархаті РПЦ (т. зв. УПЦ МП) було створено координаційну групу, до складу якої ввійшли представники відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ, МЗС РФ (Росспівробітництво), Експертної Ради при Держдумі РФ та ІППТ.

Одним з основних напрямків роботи даної групи була підготовка світової громадської думки до втручання РФ у взаємини українських церков. Кремлівська пропаганда впевнено розкручувала вкиди про тотальне «порушення прав віруючих в Україні», а керівники ІППТ та РПЦ проводили «просвітницьку» роботу серед релігійних важковаговиків. Ще в 2014 році Кирило Гундяєв «підгортав» глав лояльних автокефалій, а глава ІППТ Сергій Степашин провів тематичну зустріч з Папою Римським і його оточенням. «Під час зустрічі ми обговорили питання, що стосуються допомоги і підтримки християн на Близькому Сході, необхідності рівноправної діяльності всіх конфесій на Україні у зв'язку зі ситуацією, яка там склалася, а також питання, пов'язані з пропагандою і підтримкою християнських сімейних цінностей», - розповів Степашин за підсумками зустрічі.

Згодом організація сприяла російській окупації Криму та частини Донбасу. Її члени, зокрема, представники РПЦ та її екзархату в Україні, надавали фінансову допомогу гібридним збройним формуванням агресора - козакам «Всевеликого войска Донского», неофашистів із «Русской православной армии». А також вербували і відряджали найманців на Донбас.

На даний момент основні зусилля ІППТ на українському напрямку зосереджені на питаннях сприяння легалізації квазіреспублік «Л/ДНР» та недопущення надання автокефалії УПЦ. У чому, власне, й досягли успіху. На так званій Хресній ході українського екзархату РПЦ, організованому православним олігархом Новинським за рахунок російських платників податків, основну частину масовки організовували саме представники ІППТ. У цьому можна переконатися з відверто продемонстрованої символіки організації на одязі учасників ходи. Але за дивним збігом обставин така «масова» подія, як це було представлено російськими ЗМІ й «джинсою» в українських мас-медіа, не знайшла відображення у стрічці новин сайта ІППТ. А фотографії з емблемою організації, що вийшли в публічну площину, зараз нещадно зачищаються в Інтернеті. До речі, в Україні працюють 4 (!!!) філії ІППТ: у Києві, Одесі та окупованих Сімферополі й Севастополі.

Як фанера над Фанаром

 

У 2017 році Імператорське православне палестинське товариство намагалося легітимізуватися в Туреччині, відкривши турецьке відділення ІППТ. Природно, під прикриттям благих намірів - сприяння православному паломництву на святу землю, розвитку гуманітарного співробітництва з народами Близького Сходу та іншої гебістської шумихи на кшталт допомоги біженцям, які ринули мільйонними потоками з Сирії після кривавих бомбардувань російськими ВПС.

У гру намагалися втягнути й самого Вселенського Патріарха Варфоломія, попросивши в нього благословення й запросивши на церемонію відкриття турецького відділення товариства. Для цього була організована зустріч Владики з російською делегацією у складі голови ІППТ С. Степашина, посла РФ у Туреччині О. Єрхова, генконсула РФ у Стамбулі А. Подйолишева, заступника директора департаменту МЗС РФ по Близькому Сходу і Північній Африці А. Рудакова та голови місцевого відділення ІППТ Фарука Огрюка.

Ідеї сподвижників «русского міра» не знайшли підтримки у Варфоломія. Ба більше: були сприйняті як безпосередня загроза Константинопольській православній церкві та безпосередній виклик.

І для цього, звісно, було безліч причин. Фанар знає природу ІППТ: «бекграунд» діяльності ІППТ у 19-20 сторіччях з підриву авторитету і дискредитації КПЦ. Ба більше: Константинополь уже активно взаємодіє з паломницькими центрами як помісних церков, так і решти християнських конфесій і сприяє відвідуванню православних святинь, а також працює з міжнародними благодійними організаціями, які надають допомогу біженцям. У Вселенському патріархаті не змогли зрозуміти «особливої ролі» контрольованого російською владою ІППТ.

У результаті, з помпою розрекламоване відділення ІППТ у Туреччині так і не отримало державної реєстрації на легальну діяльність. Причини викладені вище. А саме - негативний досвід роботи православних чекістів у Стамбулі у минулих сторіччях. Про що Фанар, природно, сповістив турецьку владу.

Відмова, найімовірніше, тільки додасть завзяття Кремлю й активізує спроби вибороти першість у православному світі.

Хрестовий похід Кремля

 

Офіційно інструмент ведення гібридної агресії Кремля ІППТ має 26 іноземних представництв. Неофіційні місії, представництва, тимчасові представництва проводять підривну діяльність на всьому Близькому й Середньому Сході, у північноафриканському регіоні. Офіси та представники ІППТ (із різним статусом) працюють у Болгарії (м. Варна), Німеччині (м. Дармштадт), Греції (м. Салоніки), Кіпрі (м. Ларнака), Палестині (м. Вифлеєм), Ізраїлі (м. Єрусалим), Йорданії (м. Амман), Латвії (м. Рига), Естонії (м. Таллінн), Сирії (м. Дамаск), Боснії і Герцеговині (Республіка Сербська), Чорногорії, Лівані, Молдові, Мальті, невизнаних Абхазії та ПМР.

Враховуючи методи роботи та кураторів, усі відділення ІППТ сміливо можна називати резидентурами. Оскільки Імператорське православне палестинське товариство вже давно перетворилося на елітарний закритий військово-релігійний орден зі зростаючими амбіціями щодо розширення своєї ролі в реалізації дипломатичної, пропагандистської та релігійної політики Кремля. Потужний чекістсько-релігійний бекграунд дає змогу легко здійснювати операції з прикриття розвідувальної діяльності, координації розвідувально-диверсійних заходів, впливу на населення й уряди у цікавих для Росії регіонах. А також здійснювати послідовну політику режиму щодо задурювання населення РФ. Але про це - наступного разу.

Резюмуючи, можна зазначити, що методи роботи «пітерсько-чекістського» клану відточені й ефективні. Але світ змінюється. І вчиться реагувати й протистояти гібридним методам агресії. Прикладом тому є вислання з Греції двох російських дипломатів, пов'язаних із ІППТ і звинувачених у втручанні у внутрішні справи Греції. А також у діях, спрямованих проти національної безпеки країни, зокрема, у збиранні інформації та спробі підкупу грецьких чиновників. Тобто, у всьому тому, про що ми писали стосовно ІППТ вище...

 

Секція «Браво» групи Інформаційний Опір

Джерело: «Укрінформ»

Міркування в дусі християнської любови і братерства про ініціативні пропозиції Папи Франциска

Євстратій Зоря, архієпископ УПЦ КП: «Колись відкриються документи, як Моспатріархія готувала розкол Вселенського патріархату»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers