rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ «Не моє»: як зрозуміти, що робота вам не підходить

В описі вакансії все виглядає прекрасно: гнучкий графік, вдале місце розташування, обіцяні «коржики». Однак, щось насторожує... Як зрозуміти до співбесіди або під час її проведення, що вакансія - не ваша, аналізуємо разом з експертами Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

 

У телефонному режимі

 

Співбесіда - це час та емоції. Щоб даремно не гаяти час і не витрачати емоції, можна поговорити з HR-менеджером по телефону (або в листуванні) і постаратися з'ясувати максимум подробиць про компанію і вакансії за мінімум часу.

1. З'ясуйте функціонал. З одного боку, це продемонструє вашу зацікавленість у співпраці, з іншого - ви зможете оцінити обсяг роботи і зорієнтуватися, яку суму зарплати можна озвучити на співбесіді.

2. Попросіть конкретно роз'яснити позиції, що цікавлять вас, з обтічними формулюваннями. Наприклад, ви під «місцем розташування за 5 хвилинах від метро» можете мати на увазі сучасний офісний центр у пішій доступності від центральних станцій, а ваш потенційний роботодавець - промзону, куди від найближчого метро дійсно добиратися 5 хвилин, але за допомогою громадського транспорту. Читаючи про «гнучкий графік», ви сподіваєтеся самі регулювати свій робочий час, тоді як HR мав на увазі вибір працювати з 9 до 18 або з 10 до 19.

3. Дізнайтеся про соцпакет. І, головне, запитайте, що має на увазі роботодавець під цією назвою. Теоретично це - необов'язкові бонуси, такі, як знижка на відвідування корпоративного спортзалу або наявність своєї безкоштовної перукарні, на практиці часто «соцпакетом» називають вимоги законодавства - оплачувану відпустку та лікарняні.

4. Озвучте власні запити. Наприклад, ви вчитеся у ВНЗ і двічі на рік вам потрібно буде відлучатися на сесію.

5. Чемно наполягайте на розмові до спів­бесіди. Якщо HR-у або начальнику відділу незручно говорити у даний момент, запитайте, коли можна зателефонувати. А ось якщо співрозмовник уникає розмови, наполегливо запрошуючи на співбесіду, - це привід задуматися...

При особистій зустрічі

 

На співбесіду ви все-таки вирішили піти, але розмова не клеїться. Після кожної відповіді у вас виникає ще більше запитань або відповіді вас не влаштовують. За якими ознаками можна зрозуміти, що ця робота - зовсім не ваша чи не зовсім ваша?

1. У вас викликає подив поведінка потенційного начальника - він постійно відволікається на телефонні дзвінки і листування, говорить, наприклад, з використанням жаргонних слів.

2. Вам не пропонують не те що посадові інструкції, але навіть чітке описання ваших обов'язків, сюди ж належить назва посади. Якщо потенційний роботодавець каже «з'ясуємо під час роботи», «головне - почати, а там видно буде» - найімовірніше, це може бути приводом для хвилювання, або ж він і сам не уявляє, яку ділянку роботи вам запропонувати.

3. Співрозмовник уникає відповіді або переводить розмову на іншу тему, особливо, якщо ваші питання стосуються компанії, її позиції на ринку, перспектив.

Не зайвим буде прислухатися і до свого внутрішнього голосу. Навіть якщо в телефонній розмові або на співбесіді все минає ідеально, але інтуїція підказує, що ця робота - не ваша, варто замислитися, зважити всі «за» та «проти», а лише потім приймати зважене рішення.

Нагадаємо, що за даними опитування hh.ua 78% респондентів шукали роботу протягом останнього року. Серед тих, хто змінив місце роботи, більше, ніж половина (54%) повідомляють про поліпшення умов праці. 31% вдалося частково поліпшити умови порівняно з попереднім місцем роботи.

Джерело: «HeadHunter Україна»

 

Пошук роботи після тривалої перерви: в чому особливість

Щоби мрії Героїв не полетіли вслід за ними в небеса

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers