rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Поліомієліт: давня хвороба, сучасна загроза

Поліомієліт (хвороба Гейне-Медіна) - гостра інфекційна хвороба людини, викликана поліовірусами, характеризується переважним ураженням нервової системи з подальшим розвитком в'ялих паралічів.

 

Поліовіруси є найдрібнішими представниками кишкових вірусів; науці відомі 3 його серотипи: I серотип Брунгінда (найбільш розповсюджений і нейровірулентний), II серотип Лансінг, III серотип Леон. Однак частота паралітичних форм незначна (1 випадок на 100-1000 безсимптомних форм). Усі збудники тривало зберігаються в довкіллі: у молоці, воді, випорожненнях хворого. Поліовірус має високу стійкість до низьких температур, витримує заморожування, дію 700 спирту, тому його зараховують до найстійкіших вірусів.

Зараження відбувається фекально-оральним шляхом через забруднену воду, їжу, руки від джерела інфекції - хворих або носіїв. Інкубаційний період становить від 3 до 35 днів, найчастіше - 7-14 днів. Симптоми, однак, розвиваються лише у 5% випадках, більшість випадків минають безсимптомно. Людина захворює раптово, спостерігається нудота, блювота, загальна слабкість, м'язова слабкість у ногах та руках, біль голови. Найбільш небезпечні клінічні форми, що супроводжуються паралічами м'язів кінцівок (ураження мотонейронів спинного мозку), м'язів діафрагми, розладами дихання та серцево-судинної діяльності (паралітична і бульбарна форми).

Усі випадки гострих (тих, що розпочалися раптово) в'ялих паралічів, що є підозрою на поліомієліт, підлягають обов'язковій реєстрації та негайному розслідуванню впродовж 48 годин.

За перших ознак, особливо у дитячому віці, доцільно негайно звертатися по консультативну допомогу до дитячого інфекціоніста, а за потреби - госпіталізуватися. Специфічного противірусного лікування, на жаль, не існує; своєчасне клініко-лабораторне обстеження та патогенетичне симптоматичне лікування допоможе уникнути ускладнень.

Головний профілактичний захід при поліомієліті - це вакцинація. Використовують інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ) та оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ). Остання надійніша, оскільки забезпечує і місцевий (на слизових кишківника), і загальний імунітет. В Україні інактивована вакцина застосовується для перших двох щеплень (у 3 і 4 місяці). У 5 місяців проводиться вакцинація ОПВ, ревакцинація проводиться ОПВ у 18 місяців, 6 і 14 років.

«Salus populi - suprema lex» (здоров'я нації - найвищий закон), бережіть своє здоров'я, дбайте про здоров'я дітей та живіть свідомо!

 

Автор: Анюта Сидорчук,
доцент кафедри інфекційних хвороб
та епідеміології БДМУ

Джерело: «Молодий Буковинець»

Цукровий діабет вбиває без болю

Нерви заспокоюємо мелісою та синюхою

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers