rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Цикл СОРД: у самообороні зі зброєю стрільба – не головне

Люди, в яких є вогнепальна зброя, зазвичай, люблять ходити на стрільбища, відпрацьовувати різні ситуації самооборони зі зброєю і тактики поведінки, заганяються з вибором пістолета, боєприпасів, кобури та іншого.

 

Це - логічно, адже будь-який нормальний стрілець намагається відточувати свої навички, аби в разі оборонної стрільби вийти переможцем.

Але існує величезна кількість факторів, які можуть поставити у безвихідь навіть найбільш досвідченого стрільця. Більше того, не завжди потрібно сліпо застосовувати зброю під час самооборони.

Здатність контролювати навколишнє середовище, прогнозувати можливу загрозу і йти від неї може заощадити час і нерви, а, можливо, і врятувати життя. Усі ці моменти - вашу ситуаційну обізнаність, здатність помітити щось нетипове, дивне, вловити сигнал про небезпеку, оцінити ситуацію, прийняти правильне рішення і вчасно діяти - можна об'єднати у так званий «цикл СОРД» (Спостереження, Орієнтація, Рішення, Дія).

Концепція OODA (Observe, Orient, Decide, Act), так званий «цикл СОРД», виникла в 1995 році у ВПС США (автор - Джон Бойд, тому цикл іноді називають «петлею Бойда»), але згодом була адаптована цивільними, зокрема, і власниками цивільної зброї, під власні потреби.

Будь-яка самооборона, що передбачає використання вогнепальної зброї - це найчастіше досить напружена і непередбачувана ситуація. Через цю непередбачуваність ви часто будете повторювати «петлю» циклу СОРД. Однак, не треба сприймати це як покроковий процес, що вимагає виконання всіх етапів циклу поспіль. Іноді доведеться «зациклювати» два етапи, перш ніж настане момент для переходу до наступних етапів циклу. Та й сам цикл призначений насамперед для виведення того, хто обороняється, з бою, або уникнення загрози. Найголовніше - виконувати етапи так швидко, наскільки це можливо, одночасно зменшуючи цим результативність нападника.

Цикл СОРД. Сценарій: збройне пограбування

 

Уявімо досить поширений у реальному житті сценарій - злочинець, озброєний ножем, намагається пограбувати перехожого. Подивимося, як розвивається ситуація, з огляду на цикл СОРД.

Власник магазину, який відпрацював важкий день, йде у бік місця для паркування авто; задумавшись про те, що він хоче з'їсти на вечерю, підходить до своєї машини, дістає ключі і чує позаду якусь загальну фразу на кшталт  «Цигарки не буде?»

Спостереження

 

У цьому конкретному випадку «Спостереження» є синонімом до «ситуаційної обізнаності». Ви повинні знати про можливу проблему до того, як зробите якісь кроки у відповідь. У нашому прикладі власник магазину застряг на етапі «Спостереження» і проґавив момент, коли до нього підійшов ззаду незнайомий чоловік і попросив закурити.

Власник магазину повертається і бачить потенційного злочинця, в якого в руці - ніж. Через подив жертва не відповідає на питання про «закурити», а від злочинця вже надходить вимога віддати гаманець.

Орієнтування

 

У цьому прикладі власник магазину застряг у петлі «Спостереження - Орієнтування». Щоб вийти з петлі, потрібно усвідомити зміни в навколишньому середовищі, а саме те, що вас у даний момент грабує озброєна людина, яку ви через недогляд проґавили і підпустили до себе. Через когнітивний дисонанс не завжди легко одразу перервати петлю.

Вийшовши з петлі, власник магазину розглядає варіант розвитку подій. Можна підкоритися вимогам грабіжника і віддати гаманець. Можна спробувати втекти. Можна спробувати дістати пістолет, який власник магазину потай носить на поясі, і вступити у бій.

Рішення

 

На етапі «Рішення» наш власник магазину швидко перебирає варіанти дій і можливі наслідки, відхиляючи явно провальні. Найчастіше у критичних і стресових ситуаціях, а також коли прийняття рішення обмежене за часом, люди покладаються на підсвідомість і вибирають перший прийнятний варіант дій, а не найкращий.

Власник магазину вирішує чинити опір. Для того, щоб дістатися до пістолета, він відволікає увагу грабіжника фразою: «Добре, добре, я зараз дістану гаманець і віддам, мені не потрібні неприємності».

Дія

 

Настає етап «Дія», який базується на плані, прийнятому на етапі «Рішення». Прораховані можливі ризики і ймовірність успіху. Однак, це - не кінець. Ось тепер треба знову пройти весь цикл СОРД, аби оцінити свій план у міру його розгортання, а також прийняти зміни у плані дій залежно від розвитку ситуації.

Власник магазину відводить руку за спину, нібито намагаючись дістати гаманець із задньої кишені.

Починається етап «Спостереження», власник магазину стежить за реакцією грабіжника, за його виразом обличчя, рухами. Чи дозволить грабіжник дістати «гаманець», або, щось запідозривши, нападе з ножем?

Грабіжник стоїть на місці, переступаючи з ноги на ногу, нічого більше не роблячи.

Власник магазину «Спостерігає» за ним і «Орієнтується» на цю інформацію.

Грабіжник не запідозрив нічого лихого, тому можна діяти згідно з планом. Однак, те, що грабіжник переступає з ноги на ногу, свідчить про те, що він готовий втекти у будь-який момент.

Власник магазину намацує руків'я пістолета, дивиться через плече грабіжника на людину, що нібито стоїть далеко, і кричить «Допоможіть! Мене грабують!». Грабіжник різко і нервово озирається.

Власник магазину «Спостерігає», що грабіжник відволікся, й «Орієнтується» на це, розуміючи, що не перебуває під прямим поглядом грабіжника. Далі приймає «Рішення» змінити позицію і в процесі дістати пістолет, потім на етапі «Дія» виконує задумане.

Власник магазину переміщається по діагоналі, дістає пістолет і скеровує його на грабіжника. Останній розуміє, що жертва не перебуває на відстані рукопашного бою, більше того, тримає у руках пістолет. Грабіжник втікає.

Власник магазину «Спостерігає» за реакцією грабіжника. Власник магазину «Орієнтується» на цю інформацію і розуміє, що грабіжник виходить з бою. Він вирішує не стріляти і продовжує «Спостерігати» за грабіжником. «Орієнтуючись» на цю інформацію, власник магазину приймає «Рішення» опустити зброю, тому що загроза - усунута, відповідно до цього плану він і «Діє».

Ми дивилися на ситуацію з боку власника магазину, тобто, жертви. Однак, грабіжник теж постійно виконував цикл СОРД, вибираючи жертву, місце нападу, можливі загрози й оцінюючи ймовірність успішного пограбування. Якщо ми зможемо перервати цикл СОРД нападника до того, коли він перейде до етапу «Дія», ми перехопимо ініціативу і будемо диктувати хід бою. У нашому прикладі власник магазину, гукнувши уявного свідка, відволік увагу грабіжника, чим і переламав ситуацію.

Помилки в адаптації до ситуації

 

Жертви нападів найчастіше страждають від нездатності швидко пройти весь цикл СОРД, тим самим позбавляючи себе можливості ефективної оборони. Як правило, жертви страждають від наступних помилок:

1. Не помітили, що загроза насувається достатньо швидко, щоб встигнути зреагувати на неї і розробити ефективний план дій. Провалений етап «Спостереження».

2. Наразившись на небезпеку, впали у заперечення (такого бути не може, це не зі мною відбувається, він жартує або банальний шок). Тим самим провалюється усвідомлення зміни у навколишньому середовищі й етап «Орієнтація» не настає.

3. Просто поняття не мали, як поводитися у тій чи іншій ситуації. Як поводити себе з озброєним злочинцем, що робити? Чи не мали навіть базових тренувань у цій сфері. Тому етап «Рішення» провалювався повністю.

4. Не дотримувалися вимоги нападників, сформулювали план дій занадто пізно або запізнилися з переходом до етапу «Дія».

Ми повинні розвивати вміння і навички, щоб переходити між етапами циклу СОРД швидко і плавно, якщо хочемо переважати при самообороні. Для цього потрібні не тільки теоретичні знання, а хоча би базові тренування.

 

Джерело: «Українська асоціація
власників зброї»

Передчасний перший постріл: чому так буває – і як рятуватися

Уроки фрідайвінгу від Francisco Ferreras

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers