rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Як маніпулювати оцінкою якості ремонту доріг

Про те, як правильно випробовувати дорожнє покриття залежно від настрою прем'єр-міністра.
На засіданні Кабміну 23 травня в. о. голови Укравтодору Славомір Новак доповів, що підрядник однієї з ділянок автодороги Р-18 Житомир - Ставище виконав неякісний ремонт, порушивши технологію, а тому правоохоронці мають придивитись до нього уважніше.

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман взяв пас, зробивши гольову передачу міністру МВС Арсенові Авакову: «Якщо є відхилення, а я знаю про те, що шар асфальту менший, ніж був запроектований, це означає, що хтось дозволив собі свої брудні руки засунути в кишеню українських громадян. Національна поліція, Арсене Борисович, я дуже вас прошу, під особистий контроль. Якщо ця інформація підтвердиться, порушити кримінальну справу і довести її до логічного завершення».

Гольову комбінацію того ж дня, 23 травня, завершив Попільнянський ВП Коростишівського ВП ГУ Нацполіції в Житомирській області. Поліція відкрила кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 ККУ (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб).

Але справу виявилось легше відкрити, ніж її вивчати. Наразі слідчі лише взяли судовий дозвіл на виїмку документів «Полтава Банку», де проблемний підрядник має банківський рахунок. «Сума збитків встановлюється», - читаємо в опублікованій ухвалі.

Отже, про що йдеться. Влітку 2017 року Службу автомобільних доріг у Житомирській області очолив колишній голова Донецької САД Геннадій Савченко. Традиційно у цій області більшість дорожніх підрядів отримувало зареєстроване на Київщині ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького, екс-очільника Служби автомобільних доріг у Київській області (2005-2007 роки). Фірма має тут низку власних асфальтних заводів, що, звісно, робить її фаворитом для місцевих підрядів.

Однак, з переїздом до Житомира донецького «укравтодорівця» на тендерах Житомирської САД з'явилась донецька фірма «Альтком». Вона у лютому-березні 2018 року заявилась на торги з ремонту автодороги Н-03 Житомир - Чернівці на ділянках загальною протяжністю 34,76 км за 312,57 млн грн. На ці тендери приходили п'ятеро-шестеро учасників, але замовник познаходив невідповідності в їхніх конкурсних пропозиціях, давши «зелене світло» лише двом - «ШБ «Альтком» та «ШРБУ-48». Поза бортом залишили «ЕДБ», «Київшляхбуд», «Полтавабудцентр» та «Автомагістраль».

Лояльність Житомирської САД до відібраних фірм так і залишилася б неочевидною, але «Автомагістраль» поскаржилась в АМКУ на дискримінаційне відхилення і неправомірне допущення «Альткому» та «ШРБУ-48». Житомирська САД почала захищати відібрані компанії, обґрунтовуючи недопущення до аукціону «Автомагістралі». Але не вдалось.

Колегія вирішила, що обидві допущені компанії тендерних вимог не задовольняють, а от недопущена «Автомагістраль» навпаки - мала брати участь у торгах. Зрештою, всі ці тендери замовник скасував, а у травні оголосив нові (про це нижче).

Однією з підстав відхилення «Автомагістралі» було те, що фірма за даними «укравтодорівців» провела неякісний ремонт дороги Р-18. А отже, у замовника, нібито, були підстави не повірити у надану компанією довідку про досвід виконання аналогічних робіт. Мовляв, «реальний досвід фірми є, але він - негативний».

Таким чином і вийшло, що Новак негативно відгукнувся про «Автомагістраль», на це відреагував Гройсман і скерував поліцію на житомирців.

Відтак, «Наші гроші» вирішили з'ясувати, як, взагалі, робляться ті висновки про якість ремонту, що в одних руках можуть виглядати як вирок, а в інших - не мати великої цінності як доказ.

Восени 2017 року «Автомагістраль» проводила роботи з поточного середнього ремонту автодороги Р-18 Житомир - Ставище на ділянці км 4+222-км 10+300 за 86,17 млн грн.

Роботи завершили 25 грудня 2017 року, після чого виконавець надіслав акти виконаних робіт у САД в Житомирській області.

Але САД не провела оплати робіт, виконаних в листопаді-грудні 2017 року (йшлося про суму у 4,63 млн грн.). Підставою цьому послугувало окреме доручення Укравтодору від 19 грудня 2017 року щодо негативних результатів моніторингу виконання ремонтних робіт.

З'ясувалось, що незадовго до того, коли «Автомагістраль» дізналась про завислі у повітрі 4,63 млн, «укравтодорівське» держпідприємство «Дорожній контроль якості» провело випробування зразків, відібраних на автодорозі Р-18, і прийшло до невтішних для підрядника висновків: товщина вирівнюючого шару була у межах 5-7,9 см, тоді як мала становити - 8 см. Також знайшлись невідповідності в частині показника рівності та показника «зернового складу». Тобто, виглядало так, що підрядник не доклав на дорогу асфальту, а той що поклав - був не найкращий.

На старті дослідження цієї теми ми зіштовхнулись з цікавою обставиною: САД все-таки намагалось оплатити роботи, які сама ж вважала неякісними. То що відбулось: дорогу підлатали чи перевірку влаштували нашвидкуруч?

Отож, на наш запит «Дорожній контроль якості» надав копії протоколів випробувань автодороги Р-18 від листопада 2017 року та від лютого 2018 року.

За першим разом для дослідження фізико-механічних властивостей дорожнього покриття було відібрано 9 кернів, за другим - 10 кернів. Однак, за результатами зимової перевірки нам надали лише один протокол випробувань - лише трьох кернів.

 

Довідково:

 

Керни висвердлюють буровими установками на всю товщину покриття, тобто, структура керну включає верхній та нижній шари асфальтобетону. Уже в лабораторії керни розділяють на шари і проводять поетапний контроль показників властивостей кожного з них (процес відбору проб виглядає так).

Порожнини, що залишаються на дорозі після відбору кернів, потім заливають бетоном.

Відбирати пробу будь-де не годиться. Наприклад, це не дозволяється робити у місцях сегрегації. Для контролю товщини покриття на його кожному кілометрі вибурюється не менше, ніж 3 керни діаметром понад 120 мм на відстані у 0,5 м від зовнішнього краю покриття та 0,5 м від його осі.

Загалом, підряднику закидали три основні «баги» щодо зробленої дороги:

l Товщина вирівнюючого шару покриття коливається у межах 5,0-7,9 см, а мала становити - 8 см.

l Недостатньо рівна дорога на одній з частин ділянки.

l Негативні висновки щодо відсотка зерен мінеральної частини.

Для початку - що таке вирівнюючий шар дороги.

У випадку поточного середнього ремонту йдеться про ремонт дорожнього покриття з ліквідацією недоліків верхнього шару існуючої конструкції дорожнього одягу. Схематично йдеться про ремонт ось цих шарів дороги:

У ДБН В.2.3-4:2015 подається таке визначення вирівнюючого шару дороги:

  Title

«Шар дорожнього одягу змінної товщини, що кладеться, як правило, між покриттям і основою для забезпечення технологічних і конструктивних параметрів дорожнього покриття при їхньому укладанні сучасною технікою».

Закладена у визначенні змінність товщини вирівнюючого шару є логічною у тому сенсі, що його кладуть на немонолітне покриття, ліквідуючи існуючі дефекти у вигляді тріщин чи вибоїн. Тож, залежно від рівня зруйнованості покриття, вирівнюючий шар може становити як 5 см, так і 10 см і, взагалі, коливатись на кожному метрі дороги.

Виходячи з цього, коли йдеться про вирівнюючий шар дороги, підрядники оперують не сантиметрами, а тоннами асфальтобетону, які висипають на квадратний метр ремонтованої ділянки. Цей показник і був закладений у технічне завдання Житомирської САД. Розрахунок тоннажу вирівнюючого шару становив 276,8 т/144 тис. м2.

Найімовірніше, замовник розумів умовність оцінки товщини вирівнюючого шару в сантиметрах, коли на одній сторінці проекту зазначав потрібну ширину сталими 8 см, а на іншій - прописував, все ж, середнє значення 8 см.

Інша справа - верхній шар, який прокладають після настилання вирівнюючого. Тут йдеться уже йде про фіксовані 5 см, які і занесені у технічне завдання. Бо цей шар вкладають на вирівнюючий, тобто, вже без різних тріщин та вибоїн. А тому його вже можна міряти просто в сантиметрах.

Важливим показником якісно прокладеного верхнього шару дороги є показник рівності (просвіт під триметровою рейкою, що вільно лежить на поверхні). І тут лаборанти також знайшли невідповідності.

«На км 7+500 та км 7+600 лівий проїзд смуга ІІ просвіти по верхньому шарі покриття становлять від 6 до 10 мм», - написано у звіті.

З таблиці не зрозуміло, чи насправді рівність покриття відповідає нормам чи не відповідає, адже показники вимірювались перпендикулярно до осі дороги, а не паралельно. Сам процес вимірювання рівності дорожнього покриття проходить так. Але за самою логікою - це нісенітниця. Бо кожна нормальна дорога у поперечному розрізі є випуклою, її спеціально так роблять, що вода стікала з центру до узбіччя. І взагалі. Машини їздять по дорогах вздовж, а не поперек. Тому значення має лише повздовжня рівність.

Про зерновий склад не менш цікаво. Щодо цього показника у протоколі є три невідповідності.

Перша невідповідність - результат кожного визначення розраховують з точністю до другого знака після коми (ДСТУ Б.В.2.7-319), а ми бачимо цілі числа. Однак, цей дрібний недолік спишемо на поспіх, з яким могли складатись протоколи.

Друга - не враховано допустиму похибку дозування компонентів при приготуванні суміші. Для щебеню і піску вона становить +-3% від маси відповідних компонентів (ДБН В.2.3-4:2015). Виходить, що з урахуванням похибки отримані дані відповідають нормі.

Третя - чому лабораторія вирішила, що вага проб із трьох кернів є достатньою для отримання достовірних показників зернового складу?

Адже у ДСТУ Б В.2.7-319:2016 «Суміші асфальтобетонні і асфальтобетон дорожній та аеродромний. Методи випробувань» пише, що для контролю якості сумішей проби мають відбиратись після початку приготування суміші, а для випробування потрібно використовувати об'єднану пробу, складену з чотирьох, перемішаних поміж собою, окремих проб, «відібраних зі сумішей одного складу, що випускаються на одному асфальтозмішувачі протягом зміни». Про важливість квартування кернів для визначення коректних показників зернового складу кажуть і дорожні фахівці.

Що цікаво, всі ці непереконливі висновки щодо неякісного ремонту (а ми насправді досі не знаємо, який він - повними даними не володіємо, а ті, що є, - викликають питання) ледь не зіграли на користь конкурентам «Автомагістралі».

І ось що ще цікаво. Як ми вже казали, після того, коли АМКУ визнав неправомірним знесення житомирців з тендера і недопуск «Альткому» і «ШРБУ-48», «укравтодорівці» були змушені скасувати ті тендери й оголосити їх наново. Так ось, на них знову подалось п'ять фірм. Але цього разу Житомирська САД не зробила «Автомагістралі» жодного зауваження щодо досвіду виконання аналогічних угод. І Гройсман з Новаком мовчать. А, отже, вони чудово розуміють, що керни у досвідчених руках можуть свідчити про дуже різні речі і про якість, і про кількість асфальту. Залежно від настрою та мети.

Автор: Юлія Костюк

Джерело: «Наші гроші»

Рейдерські схеми «Реєстрації нерухомості та бізнесу»

Від Мін’юсту – рейдерам. З любов’ю

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers