rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Сенцов подякував польським кіномитцям за підтримку

Сенцов подякував польським кіномитцям за підтримку

Український кінорежисер і політ­в'я­зень у Росії Олег Сенцов подякував польським кіномитцям за підтримку українців і його особисто.

Про це він написав у листі Євгенові Клімакіну, - журналісту видання Сulture.pl, яке організувало проект на підтримку Сенцова у вигляді публічних читань оповідань українця відомими польськими акторами і режисерами.

«Я радий, що мої оповідання сподобалися братам-полякам. Прошу передати велику подяку особам, які брали участь у записах і особливо Даніелю Ольбрихському - прекрасному актору, який мене підтримує вже багато років», - написав Сенцов у листі, який датований 17 липня.

У листі він подякував полякам за підтримку українців у складний для них час.

«Брати діють саме так: нагло не обкрадають сусіда, використовуючи ситуацію», - зазначив у листі Сенцов.

Він висловив сподівання, що знову відвідає Польщу і зустрінеться з усіма. Сенцов зауважив, що був у Польщі лише раз - на кінофестивалі у Лагово на заході РП і йому там дуже сподобалося.

Як інформувалося, відомі польські кіномитці прочитали на камеру оповідання Сенцова «Собака» та «Бабуся». У проекті взяли участь всесвітньовідомий польський кіноактор Даніель Ольбрихський, актор і директор Польського театру Анджей Северин, відомі польські актори Александра Поплавська, Агата Кулеша, Йоанна Куліг, Анджей Хира.

Як відомо, Сенцов оголосив голодування 14 травня - перед Чемпіонатом світу з футболу, який проходить у Росії, - з вимогою звільнити всіх українців-політв'язнів Кремля.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили у підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10-ти, а Сенцова - до 20-ти років позбавлення волі.

 

Львів вшанує пам'ять жертв Скнилівської трагедії

Спільною молитвою та покладанням квітів вшанують львів`яни 27 липня пам`ять загиблих у Скнилівській катастрофі 2002 року, в якій через падіння військового літака під час авіашоу загинули понад 77 осіб.

Про це повідомила прес-служба Львівської міськради.

«О 10.00 год. у каплиці Всіх святих українського народу і пам'яті жертв Скнилівської трагедії, що біля летовища (вул. Авіаційна, 1), відбудеться Божественна Літургія та опісля, об 11.00 год., відбудеться Парастас за загиблими. Після молитви запланований перехід до «Сегмента пам'яті» жертв Скнилівської трагедії, що на аеродромі. Там, біля пам'ятного знака, відбудеться панахида, а також - покладання квітів до могил загиблих», - йдеться в повідомленні.

Як зазначив в. о. директора департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міськради Євген Бойко, катастрофа, що сталась 16 років тому на Скнилівському летовищі, вчить кожного з нас відповідальніше ставитись до свого життя, до своїх обов'язків, а також вчить відповідальності за життя своїх ближніх.

«Це - велика біда для нашого міста і для всієї України, але найбільшою вона залишається для тих людей, які втратили у ній своїх найрідніших. Тому лише спільною молитвою і світлою пам'яттю можемо просити в Бога, щоб таке лихо на нашій землі більше ніколи не повторилося», - сказав він.

Скнилівська трагедія - авіакатастрофа, яка сталась під час святкування 60-ї річниці 14-го авіаційного корпусу ВПС України на летовищі «Скнилів» під Львовом. Внаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів загинуло 77 осіб, серед них - 28 дітей, і постраждало близько 250 людей. За кількістю загиблих ця подія вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят.

 

Від кору померла ще одна дитина - МОЗ

За минулий тиждень на кір захворіло 782 людини, від ускладнень кору померла одна дитина на Київщині.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

«За звітний тиждень від кору померла дитина віком 1 рік і 10 місяців у Київській області. Всього з початку року від ускладнень кору померло тринадцять людей: дев'ятеро дітей і четверо дорослих», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за оперативними даними Центру громадського здоров'я МОЗ, за 29-й тиждень 2018 року на кір захворіли 369 дорослих і 413 дітей. Це на 3,1% більше, ніж попереднього тижня.

Загалом, з початку року на кір захворіли 26 692 людини - 10 800 дорослих і 15 892 дитини.

Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 4989 людей: 1568 дорослих і 3421 дитина), Закарпатській (всього 2890 людей: 537 дорослих і 2353 дитини), Івано-Франківській (всього 2596 людей: 744 дорослих і 1852 дитини), Одеській (всього 2063 людини: 1028 дорослих і 1035 дітей), місті Київ (всього 1854 людини: 1139 дорослих і 715 дітей) та Тернопільській (всього 1388 людей: 540 дорослих і 848 дітей) областях.

У МОЗ нагадали, що кір - небезпечне вірусне захворювання, лікування від якого не існує, а ускладнення хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. У зоні ризику перебувають діти та дорослі, які не отримали профілактичного щеплення.

Згідно з Національним календарем щеплень, дітей вакцинують від кору в 1 та 6 років вакциною КПК. Якщо планове щеплення було пропущене або батьки не пам'ятають, коли саме його робили, потрібно звернутися до медичного закладу для проведення вакцинації.

Як зазначається, наразі в Україні наявні 734 тисячі доз вакцин КПК в усіх регіонах. Безоплатне щеплення можна зробити усім дітям до 18 років.

Також, згідно з наказом МОЗ, безоплатну імунізацію від кору будуть проводити серед дорослих підвищених груп ризику (військові, учасники операції Об'єднаних сил, студенти, представники силових структур, освітяни та медики).

 

Держприкордонслужба заявляє про понад 500 відмов від хабарів

У Держприкордонслужбі постійно проводяться заходи з протидії корупції та недопущення втягування персоналу у протиправну діяльність, з початку року вже зафіксовано понад 500 відмов від хабарів.

Про це повідомляє ДПСУ.

«Загалом, з початку року у Держприкордонслужбі задокументовано понад 500 відмов прикордонників від хабарів, а стосовно правопорушників оформлено протоколи за статтею, що передбачає кримінальну відповідальність», - йдеться у повідомленні.

Усі випадки задокументовано встановленим порядком. Щодо всіх громадян до Нацполіції скеровані повідомлення про виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної грошової винагороди службовій особі).

 

В Україні змінили правила використання та розкриття банківської таємниці

Національний банк змінив Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці у зв'язку з набранням чинності Закону України «Про валюту і валютні операції».

Про це повідомляється на сайті НБУ.

«Документ погоджено зі статтями 60, 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність». В ньому з'явилися такі нові слова, як «валютний нагляд», «заходи захисту» тощо. Змінені Правила дозволять банкам надавати інформацію, яка містить банківську таємницю, при здійсненні валютного нагляду. Зокрема, в разі запровадження регулятором заходів захисту відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції», - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 20.07.2018 № 82 «Про внесення змін до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці». Постанова набирає чинності одночасно з днем уведення в дію Закону України «Про валюту і валютні операції».

Закон України «Про валюту і валютні операції» було підписано президентом України 4 липня 2018 року, а 6 липня вже оприлюднено.

Відповідно до перехідних положень, Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але вводиться в дію через сім місяців з дня набрання ним чинності, тобто, 7 лютого 2019 року.

 

На Одещині біля залізниці виявили склад снарядів часів Другої світової війни

На відстані 30 метрів від колії № 4 станції Сербка регіональної філії «Одеська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» виявлено величезний склад артилерійських снарядів.

Про це повідомляє медіацентр «Магістраль» ПАТ «Укрзалізниця».

«Піротехніки аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС України в Одеській області повідомили начальника станції Сербка про наявність поблизу колії вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни. За інформацією фахівців з безпеки руху поїздів і автотранспорту регіональної філії «Одеська залізниця», майже 5 тисяч одиниць снарядів було на відстані 30 м від колії № 4 станції Сербка проти поста ЕЦ на 1246 км ПК 5 (смуга землевідведення філії - 105 м). Снаряди вилучені й знищені у встановленому порядку. Затримки поїздів вдалося уникнути», - зазначили в Укрзалізниці.

На станції Вигода під час укладання тротуарної плитки на пасажирській платформі майстер також виявив артснаряди часів Другої світової війни. Вони лежали на відстані 4 м від крайньої рейки колії № 21. Небезпечну знахідку теж вилучено й знищено.

 

Гуцули затанцювали рекордний аркан у Карпатах

В Івано-Франківській області, в селі Татарів, під час Гуцульського фестивалю встановили рекорд України з найтривалішого виконання чоловічого танцю аркан.

Про це повідомив сільський голова Татарова Олег Дзем'юк на сторінці в Facebook.

«Понад 60 виконавців аркана з Прикарпаття та Буковини тішили хореографічною вправністю численних гостей свята, які цього дня зібралися біля Будинку культури с. Татарів. Танок тривав 1 годину та майже 5 хвилин. Відповідний рекорд був зафіксований присутнім представником Національного реєстру рекордів України», - йдеться в дописі.

Зазначається, що найвитривалішими виконавцями виявилися Олексій Фалафівка з Путильського району (Чернівецька область) та Ярослав Ющак з Нижнього Вербіжа (Коломийський район).

Нагадаємо, 21 липня в Яремче відкрився міжнародний Гуцульський фестиваль. Свято триватиме до 29 липня.

Аркан - український народний чоловічий танець, поширений серед гуцулів в Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях. Аркан є елементом обряду посвячення 20-річного юнака в легіні. Після посвячення він отримував право танцювати, носити бартку (топірець) та підперезуватися широким паском, тобто, ставав потенційним опришком. Аркан танцюють зімкнутим колом або півколом з топірцями в руках.

 

На Полтавщині почалися розкопки скіфського городища

У понеділок розпочалися польові археологічні дослідження найбільшого в Європі стародавнього поселення - Більського городища, датованого VIII-III сторіччями до нашої ери.

Про це повідомляє Укрінформ.

Розкопки проводяться науковцями, студентами та аспірантами українських і польських університетів у рамках реалізації спільного міжнародного проекту - ІV польової археологічної школи.

У програмі школи - не тільки польові дослідження, а й теоретична частина з наповненням лекціями і дискусіями. Більське городище розташоване у межиріччі річок Ворскла і Суха Грунь на території Котелевського району Полтавської області, поблизу села Більськ.

Городище вважають найбільшим поселенням скіфів. Його площа складає 4400 га, а довжина захисних валів - понад 34 км. Ці параметри вп'ятеро перевищують показники давнього Вавилону.

 

Лінія фронту: окупанти 21 раз порушили перемир’я, біля Талаківки гатили зі 120 мм міномета

Поліція «має кілька версій» убивства ветерана-активіста у Бердянську

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers