rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ 22 унікальні храми світу, від яких перехоплює подих

Деякі з цих храмів зведені кілька сторіч тому, інші є витворами сучасних архітекторів. На реалізацію одних ідей ішли десятиріччя і навіть сторіччя. Іншим було потрібно лише кілька років. Всі ці будівлі об'єднує одне - їхня архітектура унікальна, і це притягує погляди мільйонів людей, незалежно від релігійних переконань.

 

Пропонуємо вам кілька найвидатніших з точки зору архітектури місць поклоніння Богу з усього світу.

Андріївська церква, Україна

 

Title

 

Церква розташована на крутому пагорбі, звідки відкривається чудовий краєвид на Київ. За легендою, вона була побудована на місці, де святий Андрій Первозванний встановив хрест. Це - лише одна з багатьох легенд, якими оповита Андріївська церква.

Міланський собор, Італія

 

Цей готичний храм - другий за величиною католицький собор у світі. Пізньоготичне диво, яке містить цілий ліс шпилів і скульптур, мармурових гострокінцевих веж і колон. Будівництво тривало понад 500 років.

Такцанг-лакханг, Бутан

 

Title
 

 

Це священне для буддистів місце розташоване на висоті 3120 метрів. Назва монастиря перекладається як «гніздо тигриці».

Мечеть шейха Заїда, Об'єднані Арабські Емірати

 

Title
 

 

Мечеть може вмістити близько 40 тисяч віруючих, має 82 куполи і 1000 стовпів. А ще тут зберігається найбільший килим у світі.

Церква Хатльгрімскірк'я, Ісландія

 

Title

 

Лютеранська церква в Рейк'явіку - четверта за висотою будівля в Ісландії. Вона розташована в центрі Рейк'явіка, її можна побачити з будь-якої частини міста.

Храм Лотоса, Індія

 

Для мешканців Індії лотос означає чистоту і мир. Це - одна з найбільш відвідуваних будівель у світі.

Собор Лас-Лахас, Колумбія

 

Title
 

 

Неоготичний собор побудований безпосередньо на 30-метровому арочному мості, що з'єднує два пагорби глибокої ущелини. Доглядають храм дві францисканські громади: одна - колумбійська, інша - еквадорська. Таким чином собор Лас-Лахас став запорукою миру і союзу між двома південноамериканськими народами.

Каплиця тиші Камппі, Фінляндія

 

Title
 

 

Призначена вона для усамітнення і зустрічей. Служби в каплиці не проводяться. Тут можна сховатися від метушні, насолодитися спокоєм в одному з найжвавіших місць столиці і помедитувати в екологічно чистому просторі. Через зовнішній вигляд каплицю тиші часто називають «сауною духу».

Церква Успіння Богородиці, Словенія

 

Title
 

 

Церква розташовується на єдиному острові в усій Словенії. Щоб потрапити всередину, необхідно перепливти озеро на човні і піднятися по 99 сходинках.

Кадетська каплиця Академії ВВС, США

 

Title
 

 

Унікальний дизайн каплиці є класичним прикладом модерністської архітектури. В чудовому інтер'єрі об'єднані під одним дахом кілька різних релігій, включаючи протестантську, католицьку, іудейську та буддійську каплиці. Кожна з них має свою символіку, амуніції і власний вихід.

Церква Панай, Філіппіни

 

Title
 

 

Це - одна з небагатьох збережених церков у стилі бароко.

Миколаївський кафедральний собор, Україна

 

Title
 

 

У народі його називають «П'яною церквою» через своєрідний дизайн куполів споруди. Цей стиль архітектури - румунський «бринковяну». Храм у Чернівцях незвичайний не лише зовні, але й дуже гарний всередині. Багаті розписи на золотому фоні стін створюють неповторну атмосферу урочистості. Самобутній інтер'єр збережений ще з 1939 року.

Собор святого Патрика, Австралія

 

Title
 

 

Собор святого Патрика - найвища і найбільша церква в Австралії.

Церква святого Юра у Дрогобичі, Україна

 

Title
 

 

Це - пам'ятка галицької дерев'яної архітектури кінця XV-початку XVI сторіч, одна з найкраще збережених і належить до переліку найкращих пам'яток давньої української сакральної архітектури. Цікава історія сталася з церквою 1656 року. У карпатському селі, де вона стояла раніше, церкву обміняли на сіль, розібрали та перевезли до Дрогобича на волах - і встановили на місці, де храм стоїть зараз.

Зелена церква, Аргентина

 

Звичайні­сі­нь­ка католицька церква стала знаменитою завдяки багатому живому декору з плюща, який перетворив фасад в алюзію на біблійний Гетсиманський сад.

Каліфорнійський храм мормонів, США

 

Title
 

 

Величезна будівля має сліпучо-білий колір. І таке оздоблення не випадкове, адже білий колір традиційно сприймається як символ чистоти і непорочності. Всередину самого Храму мормонів туристів і просто перехожих не допускають. Входити в приміщення священної споруди можуть тільки члени громади.

Кришталева мечеть, Малайзія

 

Title

 

Вона розташована на штучному острові. Мечеть збудована зі сталі та скла, тому виникає враження, що вона кришталева.

Голландська реформатська церква, Південно-Африканська Республіка

 

Title
 

 

Церква розташована в самому центрі міста, і це - четвертий храм, побудований на цьому місці. Він вважається одним із кращих зразків раннього готичного стилю в архітектурі в Південній Африці.

Монастир Таунг Калат, М'янма

 

Title
 

 

Монастир Таунг Калат розташований на вершині вулканічного купола (пробки із загустілої лави), який піднімається на 737 метрів над околицями біля згаслого вулкана гори Попа. До монастиря ведуть рівно 777 сходинок, і ті, хто досяг вершини, винагороджуються чудовим краєвидом. Гора Таунг Калат відома серед тутешнього населення як місце духів. Народ вірить, що в глибинах згаслого вулкана мешкають десятки духів, так званих натів.

Церква святих Ольги й Єлизавети у Львові, Україна

 

Title
 

 

Храм є найвищою будівлею Львова, його висота 88 метрів. Неоготичний костел збудовано на пам'ять про імператрицю Єлизавету Баварську (Габсбург), відому як Сісі, після її смерті. Церква зачаровує своїм величним виглядом всіх, хто вперше прибуває до Львова.

Боргуннська ставкірка, Норвегія

 

Title
 

 

Ця церква, побудована близько 1180 року, є однією з найвідоміших дерев'яних церков Норвегії.

Храм Святого Сімейства, Іспанія

 

Title

 

Церква в Барселоні, що будується за приватні пожертвування починаючи з 1882 року, - це знаменитий проект Антоніо Гауді. Незвичайний зовнішній вигляд храму зробив його однією з головних визначних пам'яток Барселони. Однак, через складність виготовлення кам'яних конструкцій собор вдасться добудувати не раніше, ніж 2026 року.

Джерело: «В світі»

 

16 найказковіших селищ світу, які варто побачити на власні очі

12 райських місць, в яких можна почати нове життя лише з €500 у кишені

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers