rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Коли сонце в зеніті

Наші далекі пращурки рятувалися від палючих сонячних променів під елегантними парасольками й довгим одягом.

А нам достатньо «одягнути» сонцезахисний засіб за півгодини до того, як ми зібралися:

- на роботу чи прогулянку.

Будь-який тональний засіб, яким ви користуєтеся влітку, має захищати шкіру від сонця (мінімальний фактор захисту 15-20 одиниць), зволожувати її та забезпечувати вітаміном Е, який попереджає передчасне старіння, спровоковане агресивною сонячною атакою. Для тих, кому, такий набір виявиться недостатнім, можна пошукати засоби, що забезпечують також і ліфтинговий ефект.

На жаль, шкіра губ не містить запасів меланіну, який міг би в потрібний момент її захистити. Тому, незалежно від вашого фототипу, помада чи блиск для губ зі сонцезахисним фактором 6-15 не повинні зникати з ваших губ.

Влітку, мінімум, один засіб зі серії догляду за волоссям повинен мати позначку SPF. Наприклад, бальзам або спрей. Це має захистити волосся від втрати насиченості кольору, блиску та шовковистості.

Кремом чи молочком для тіла з SPF 10-15 можна змащувати не лише руки й ноги, але також відкритий живіт, декольте і кінчики вух;

- на пляж.

Крем

Чим щільніше накладений крем, тим надійнішим буде захист - запевняють косметологи. Завдяки густій консистенції креми та гелі ніби обгортають шкіру «непроникною» плівкою. Але не варто пропускати поза увагою й цифри: SPF 40-60 оптимально для жінок з дуже світлою шкірою, а 30-40 - для тих, кого сама природа нагородила злегка золотистим відтінком.

Молочко

Молочко і лосьйон залишають на шкірі тонесеньку захисну плівку. Її буває цілком достатньо для тих, хто засмагає у затінку парасольки чи вже встиг набути бронзової засмаги. Нині такі засоби почали випускати у більш зручних формах - у вигляді стиків і спреїв.

Олія

Сонцезахисними оліями зможуть скористатися виключно смаглявки. Їхній максимальний рівень захисту - 8. Зате вони мають інші переваги: живлять шкіру, не дозволяючи їй зневоднюватися, і є досить стійкими до впливу води, що досить важливо для прихильників плавання;

- у гори чи тропічні джунглі.

Тут сонце є найбільш агресивним, тому засмагати на подібних курортах медики не радять нікому. А ось крем з максимальним захистом (SPF 100) буде доречним. Тільки з ним ви будете впевнені, що шкіра не стане кольору сходу сонця.

 

Лікнеп

Варто знати, що сонцезахисний фактор (SPF) на німецьких засобах позначається літерами LF, на французьких - IP, на американських - LPS.

Напис «Waterproof» вказує, що засіб водостійкий. Це також означає, що ним не варто користуватися щоденно: щільна плівка, що відштовхує воду, не дозволяє шкірі повноцінно дихати.

Якщо на етикетці написано «sunblock», значить засіб повністю блокує доступ УФ-променів до шкіри. З таким кремом ви навряд чи засмагнете навіть до золотистого відтінку.

Позначка «PABA-free» нагадує про те, що серед УФ-фільтрів немає параамінобензойної кислоти, яка часто викликає алергію.

Вибираємо правильні сонцезахисні окуляри

Вважаєте, що будь-які окуляри з темними лінзами можна вважати сонцезахисними? Зовсім ні. Окуляри без спеціального покриття не лише не захищають очі, а навпаки - пропускають удвічі більше небезпечних променів. Адже «пройти» через звичайне скло або пластик ультрафіолетовим і синім променям досить легко. До того ж, за темними лінзами зіниці розширюються і відчиняють «дорогу» до сітківки та кришталика. Тепер переконалися, що вибір окулярів - справа серйозна?

З якого матеріалу (скла чи полікарбонату) буде зроблено окуляри - питання не принципове. Головне - вони мають блокувати 100% ультрафіолету. Окуляри, які захищають тільки від ультрафіолету А (UVА) або тільки від ультрафіолету В (UVВ), - не підходять. Економія тут зайва. До речі, купуючи імпортні окуляри, зверніть увагу на так званий стандарт, що гарантує необхідний рівень захисту: ANSI - стандарт США, DIN - Німеччини, BS - Великої Британії, AS - Австралії.

Інфрачервоні сонячні промені не становлять для наших очей значної небезпеки. А ось ультрафіолетові та сині здатні на чималу шкоду. Наприклад, ультрафіолет спектра В підсушує, (а іноді й обпікає) рогівку ока, а промені спектра А здатні проникати значно глибше і стати причиною помутніння кришталика. Не менш небезпечний і «синій монстр» - у той час, коли ви милуєтеся морським штилем, сині промені здатні спричинити опіки сітківки. Звісно, за один курортний сезон значних змін зору ви можете і не відчути. Але, як кажуть, крапля камінь точить.

Відпочинок біля води також потребує певного дрес-коду: окулярів з поляризованими лінзами. Вони не пропускають віддзеркалення від води сонячних відблисків і синіх променів, які, до речі, особливо небезпечні на пляжі.

Після того, коли ви вивчите етикетку і підберете потрібну форму, вийдіть на сонце - якщо в окулярах очам значно легше, ніж без них, ви зробили правильний вибір.

До речі, колір лінз теж має значення. Універсальні сірі або коричневі окуляри не лише захистять від яскравого проміння, але й підійдуть до будь-якого одягу. Чим темніше скло, тим менше вам доведеться мружитися. Якщо день видався не надто сонячним, підійдуть лінзи різноманітних відтінків бурштину або літньої зелені. А ось про блакитні, сині або фіолетові лінзи краще забути назавжди - вони, як магніт, притягують ультрафіолетові промені.

 

На мокрому місці: сучасна медицина проти пітніння

Лляна олія лікує і легені, і нирки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers