rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Як ЧС-2018 довів, що ФІФА бреше про «футбол поза політикою»

Прикриваючись пустопорожніми гаслами, ФІФА віддала чемпіонат світу з футболу на поталу Володимирові Путіну.

Масовка для політиків

Чемпіонат світу з футболу у Росії перетворився на одну величезну піар-акцію однієї тоталітарної країни та її лідера. За її кульмінацією можна було спостерігати 15 липня у Москві, коли на стадіоні «Лужники» відбувався фінальний матч між збірними Хорватії та Франції.

Під час церемонії нагородження футболісти нагадували масовку, яку зігнали задля втіхи головних дійових осіб. Медалі французьким та хорватським футболістам видавав російський президент Володимир Путін, якому допомагали глава Франції Еммануель Макрон, лідерка Хорватії Колінда Грабар-Китарович та очільник ФІФА Джанні Інфантіно.

Уже самою своєю появою на п'єдесталі пошани ЧС-2018 вони заперечували улюблений вислів спортивних босів про «футбол поза політикою». Та це був лише початок. Після гри Путін разом з високопоставленими гостями з'явився у роздягальні збірної Франції. Зірок світового футболу вишикували, мов на лінійці, та примусили слухати привітання політиків. А французи потім ще й повилазили на стіл та заспівали на честь російського президента «Путін, ей-ей-ей». Кремлівський володар був задоволений. На цьому турнірі йому намагалися догодити всі, зокрема, й чемпіони світу.

Подвійні стандарти

Дарма, що задля цього було потрібно застосовувати подвійні стандарти. Адже, саме на догоду Путіну чиновники з ФІФА розпочали цькування хорватів Домагоя Віди та Огнена Вукоєвича, які після перемоги над збірною Росії у чвертьфіналі наважилися записати вітальне відео зі словами «Слава Україні!», адресоване їхнім друзям у Києві.

  Title

Український патріотичний вигук довів до оскаженіння росіян, а пропагандистські ЗМІ розпочали атаку на екс-динамівців у своїх найгірших традиціях. У ФІФА негайно вирішили стати на захист «ображених» господарів чемпіонату світу та згадали, що політичні гасла у футболі - заборонені.

У Хорватському футбольному союзі зрозуміли, що ФІФА здатна піти у цій справі далеко та відсторонили Вукоєвича, який входив до тренерського штабу команди, від чемпіонату світу. Жертва допомогла - Вукоєвич заплатив штраф, а Віда відбувся офіційним попередженням, публічними вибаченнями перед росіянами та зміг зіграти у вирішальних матчах.

Політичні мотиви також стали причиною покарання футболістів збірної Швейцарії. Багато з них за походженням - албанці, для яких матч зі сербами був особливо принциповим. Джердан Шакірі, Граніт Джака та Штефан Ліхштайнер під час святкування голу у ворота збірної Сербії символічно зображали руками албанського орла, за що також були оштрафовані ФІФА.

Але те, що заборонено одним, дозволено іншим. ФІФА не помітила російські прапори на трибунах з назвами окупованих українських міст. Спочатку під час чвертьфіналу між Англією та Швецією за воротами стадіону у Самарі майорів триколор з написом «Керч». А пізніше чиновники закрили очі на прапор з назвою іншого загарбаного кримського міста - Севастополь, на грі за третє місце між Бельгією та Англією у Санкт-Петербурзі. Навіть більше - фото із «Севастополем» з'явилося на офіційному акаунті ФІФА у Тwitter.

Скинуті легенди

Title  

Жодним чином не відреагувала ФІФА й на присутність у розташуванні збірної Єгипту сторонніх осіб на чолі з Рамзаном Кадировим. На догоду чеченському ватажкові Федерація футболу Єгипту вибрала місцем базування команди Грозний. У підсумку, лідера єгиптян та одного з найкращих футболістів світу Мохамеда Салаха під час турніру використовували, як хотіли. Кадиров, коли йому заманеться, забирав травмованого футболіста та віз його на тренування, щоб пофотографуватися з ним. А наостанок зробив Салаха почесним громадянином Чечні.

Якщо Кадиров задовольнився зіркою, що лише сходить, то Путіна піарили справжні футбольні легенди. Джанні Інфантіно привів на прийом до Кремля таких видатних гравців минулого, як голландця Марка ван Бастена, німця Лотара Маттеуса, данця Петера Шмейхеля, мексиканця Хорхе Кампоса, уругвайця Дієго Форлана та хорвата Звоніміра Бобана.

Багато з них колись грали під номером 11, який традиційно віддають найсильнішому футболістові команди. А на зустрічі з легендами Інфантіно вручив футболку з номером 11 і логотипом ФІФА Володимирові Путіну. Ніби підкресливши, хто насправді на цьому чемпіонаті світу був головною дійовою особою.

Автор: Дмитро Марценишин

Джерело: «Еспресо»

 

Олег Сенцов. 64 доби. Або 1536 годин

УККА закликає «засудити нездатність президента Трампа протистояти Путіну в Гельсінкі»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers