rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ На Волині вшанували Олександра Білецького

30 червня у с. Хотешів, Камінь-Каширського району, Волинської області, відбулось вшанування пам'яті хорунжого 4-го кінного полку 4-ї Київської дивізії Армії УНР Олександра Білецького. Урочисті заходи розпочались на сільському кладовищі, де митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич) у співслужінні численного духовенства єпархії освятив новий пам'ятник, збудований на могилі Олександра Білецького фондом «Героїка».

«Отець Білецький присвятив своє життя боротьбі за визволення нашої держави і церкви від чужого панування. Бачимо, що його поважають навіть серед представників Московського патріархату, адже цей чоловік не мав зерна неправди за собою, жив з гаслом «Бог і Україна» і загинув в ім'я цих ідеалів», - розповідає Олег Собченко, майстер фонду «Героїка», котрий працював над пам'ятником.

У другій половині дня в приміщенні Хотешівської загальноосвітньої школи пройшла урочиста академія, присвячена видатному односельцеві. Директор Камінь-Каширського народного краєзнавчого музею Наталія Пась виступила з доповіддю про життя православного священика о. Білецького, презентувала раніше невідомі світлини і документи. Голова спілки краєзнавців Камінь-Каширського району Володимир Хитрик прочитав лекцію на тему: «Людські долі в контексті подій і часу», присвячену учасникам визвольного руху Камінь-Каширщини.

Віддати шану Олександрові Білецькому до Хотешова приїхали гості з Києва, Луцька, Ковеля, Маневичів, керівництво Камінь-Каширської районної державної адміністрації, представники районної ради.

Title Title 
 Духовенство та вірні Волинської єпархії УПЦ КП на освяченні
пам’ятника отцю Олександрові Білецькому, с. Хотешів, 30.06.2018 р.
 Хотешів. Почесна варта
представників клубу військово-історичної
реконструкції «Повстанець». Хлопці
стоять в одностроях вояків Армії УНР

 

Пам'ятник на могилі Олександра Білецького споруджено коштом жертводавців: Івана Омелянюка (благодійний фонд «Волинь-Україна»), Анатолія Сверби, Андрія Панова, Сергія Панасюка.

 

Title

 

 Представники фонду «Героїка»
Андрій Ковальов та Павло Подобєд

 

Довідка

Олександр Білецький народився 1903 року, в Новоград-Волинському повіті, Волинської губернії, в родині священика. У 1920 р. воював проти Червоної армії у лавах 4-го кінного полку 4-ї Київської дивізії Армії УНР. У листопаді того ж року разом з українським військом перейшов річку Збруч і був інтернований у польських таборах. У 1924 р. висвятився на православного священика.

Пастирське служіння здійснював на Волині, де доклав надзвичайних зусиль для утвердження національної свідомості в середовищі українського селянства. Згодом налагодив тісні контакти з ОУН, брав участь у формуванні перших боївок УПА. 26 квітня 1943 року, на другий день Великодня, під час звершення в церкві урочистої Літургії був вбитий червоним партизаном. Похований у с. Хотешів.

Фото Павла Подобєда

 

Відкритий лист УККА президентові Трампу: Володимир Путін не є союзником Сполучених Штатів

Видавнича діяльність «Просвіти»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers