rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ Видавнича діяльність «Просвіти»

Обласні товариства «Просвіта» в Україні багато роботи присвячують утвердженню української мови на державному рівні. Вони працюють з молоддю і стараються видавати і перевидавати книжки та журнали з української історії та літератури і розповсюджувати їх серед молоді і пересічних читачів.

 

Особливо активними у видавничій справі були і є просвітяни у Києві, Львові, Рівному, Хмельницькому, Чернівцях, Полтаві, Запоріжжі, Чернігові і Харкові, а впродовж минулих років - у Донецьку, Луганську та в Сімферополі.

Полтавська «Просвіта» під проводом багаторічного голови Миколи Кульчинського проводить активну роботу з підростаючою молоддю та студентами. Просвітяни влаштовують презентації виданих книжок про видатних будівничих української держави в обласній бібліотеці ім. Котляревського. А протягом минулих років вони організовували фестиваль «Мазепа-фест», на який з'їжджалися молоді музиканти та співаки з усіх куточків України. (Пам'ятник гетьманові Мазепі був нарешті відкритий 2016 року). Цього року в Полтаві відбулася презентація документального фільму режисера Михайла Ткачука «Покликав нас Госпожий глас» про головного художника УПА Ніла Хасевича.

Зі серії видань «Просвітянська книгозбірня» Полтавської обласної «Просвіти», яка почалася в 2012 році, вийшли з друку такі книжки: Юрій Шевельов. Вибране; Євген Маланюк. Вибране; Леонід Полтава. «Енеїда модерна»; Леонід Полтава. «1709»; «Від Старої Громади до шістдесятників: Збірник спогадів»; Тарас Шевченко. «Три літа»; Панас Мирний. Вибране; «Сойчине крило. Антологія українського оповідання»; «Симон Петлюра та українська революція»; Софія Русова. Мемуари; «Симон Петлюра і його родина».

Title Title 
 Книжки, видані за сприяння ТУМ

Видавничий центр «Просвіти» в Києві видав серію під назвою «Бібліотека українського воїна» для вояків на сході України. Це 10 книжечок малого формату, які можна мати зі собою на фронті, перечитати і передати іншому воякові.

Рівненська «Просвіта» вже роками перевидає українські книжки з минулого, які були цензуровані або заборонені в минулому. Особливо гарні їхні видання Шевченкіани у твердій палітурці, гарно ілюстровані.

Хмельницька «Просвіта» видала серію дитячих книжок авторства колишньої голови «Просвіти», письменниці і вчительки Ніни Шмурикової-Гаврилюк.

У Харкові вже від 1994 р. виходить «Журавлик» - газета для дітей і дорослих, куди присилають свої твори учні і вчителі з усіх областей України. Головним редактором «Журавлика» є д-р Анатолій Кіндратенко, багаторічний голова обласної харківської «Просвіти».

Чернівецька обласна «Просвіта» вже багато років (від 1993 р.) видає літературний просвітницький журнал «Українська ластівка», в якому можна знайти цікаві дописи про визначних людей України, творчі праці юних буковинців та новини про українські громади в діаспорі.

Title
  Грамоти від «Просвіт» для ТУМ

 

Запорізька «Просвіта» видала збірник творів сучасних письменників Запорізького краю під заголовком «Не міліють джерела Дніпрові».

А «Просвіта» Самбора, Львівської області, видала музичні твори Романа Панькова та Богдани Фільц на слова Івана Франка, як також твори для дитячого хору Дзвенислави Василик.

ТУМ від 1995 року допомагає фінансово обласним товариствам «Просвіта» України в їхній видавничій діяльності. За ці роки було видано понад 220 книжок і журналів за підтримки членів ТУМ, як також за щедрої підтримки Фундації родини Демусів, Фундації «Спадщина»,Чикаго; Фундації «Самопоміч», Чикаго, та Фундації ім. Багряного.

Щира подяка всім.

Фото Богдана Боднарука

 

Відкритий лист УККА президентові Трампу: Володимир Путін не є союзником Сполучених Штатів

На Волині вшанували Олександра Білецького

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers