rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Без образ. Уміння критикувати і сприймати критику

Одних керівників люблять, інших - не дуже; з одними співробітниками розходяться без жалю, інших не відпускають ні за що. Важливу роль у робочих стосунках відіграє вміння тактовно вказувати на помилки з боку начальства і cприймати конструктивну критику - з боку підлеглих. Експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна підготували низку практичних порад, як правильно критикувати і сприймати критику.

Критикуємо, не ображаючи

Уміння грамотно вказати на помилки - одна з головних навичок комунікабельності. Це і є конструктивна критика. Неправильна ж критика (помилкова і деструктивна) може викликати агресивність і ворожість, стати причиною непотрібних суперечок і виправдань, похитнути впевненість співробітника в собі. У будь-якому випадку все це не сприяє робочому процесу. Як же критикувати правильно?

1. Давайте оцінку не людині, а її вчинку. Між фразами «Ти - цілковитий нездара!» і «Ти ж грамотний фахівець, а припустився багатьох помилок» - дуже велика різниця.

2. Приберіть з лексикона принизливі фрази, зарозумілість, сарказм - ваше завдання не морально знищити колегу, а тактовно вказати на помилку і спробувати її виправити.

3. Говоріть доброзичливо, але твердо, врешті-решт, це - не дружня розмова на корпоративній вечірці, а вирішення робочих питань.

4. Говоріть конкретно, не ходіть колами, не використовуйте натяки - співробітник повинен чітко зрозуміти ваші слова.

5. Не робіть з однієї помилки невиправну трагедію, не драматизуйте ситуацію, а краще одразу порадьте, як виправити ситуацію.

6. Уникайте свідків, не варто відчитувати підлеглого у присутності колег.

7. Тримайтеся підкреслено ввічливо, не зривайтеся на крик і, тим більше, на лайку і нецензурні слова.

8. Перед тим як почати критикувати когось, згадайте про свої недоліки, і сміливо розкажіть про них.

9. «Перш ніж сказати комусь гірку правду, змасти медом кінчик свого язика», - дослухайтеся до цього арабського прислів'я. Перш ніж перейти до об'єкта критики, визнайте певні досягнення людини, почніть з похвали.

Реагуємо на критику правильно

1. Не сприймайте критику близько до серця і повністю на свій рахунок. Якщо вам вказують на помилки у роботі або на якусь певну рису вашого характеру, наприклад сварливість, це не означає, що вас не люблять або не цінують. Це означає, що колег не влаштовує один з ваших аспектів.

2. Дослухайте критику до кінця і продемонтруйте, що почули співрозмовника: або запропонуйте шляхи вирішення питання, або просто скажіть, що взяли до уваги його слова.

3. Якщо вас критикують агресивно з переходом на особистості, не намагайтеся ні нападати, ні виправдовуватися. Краще спробуйте відокремити емоції від цінних порад і рекомендацій, можливо, вони там є.

4. Якщо ви вважаєте, що критика необґрунтована, спокійно наведіть контраргументи, запропонуйте можливі варіанти виходу з даної ситуації. Не завжди на критику слід відповідати одразу, особливо це стосується імпульсивних людей. Якщо ви відрізняєтеся вибуховим характером, - краще трохи почекайте.

5. Якщо ваші вуха відкриті для похвали, лестощів і підлабузництва, але закриті для конструктивної критики - забудьте про успіх і розвиток. Критика - це резерв вдосконалення, допомога у пошуках й усуненні недоліків.

Джерело: «HeadHunter Україна»

 

Рада прийняла закон про колективну власність на землю

Як вибрати одну роботу з кількох пропозицій

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers