rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Кілька вражаючих фактів про нікотин і куріння

Середньостатистичний курець викурює на рік 1,55 кг тютюну. Стільки ж, до прикладу, важить наш мозок. Тож тютюнову залежність визнано хронічним захворюванням, яке внесено до «Міжнародної статистичної класифікації хвороб, травм і причин смерті».

1. Подарунок індіанців

Курити всю земну кулю навчили індіанці часів Христофора Колумба. Його моряки привезли до Європи перше листя тютюну, подароване індіанським вождем. Але воно навряд чи завоювало б таку популярність, якби не легенда про його лікувальні можливості. Легковірні європейці почали вживати тютюн від головного болю, втоми, роздратування. Його не тільки курили, а й жували і просто нюхали. Перший науковий опис цілющих властивостей тютюну вийшов з-під пера французького посла Жана Ніко в середині XIV сторіччя (його ім’ям згодом було названо основний компонент цієї рослини – нікотин). Незабаром після цього з’явився товстий збірник рецептів, основним компонентом яких був тютюн. І хоча вже через півсторіччя в німецькій газеті надрукували попередження про небезпеку тютюну та шкідливий вплив тютюнового диму на людський організм, на той час мало хто вже міг відмовитися від цигарок.

2. Дим сигарет

У медичному словнику термінів нікотин описується як алкалоїд, що міститься в рослинах сімейства пасльонових, здебільшого, в тютюні, а також – у томатах, картоплі, баклажанах, зелених болгарських перцях, хоча і в менших кількостях. Однак ніхто з дієтологів дотепер не порушував тему про те, що ці овочі у великих кількостях небезпечні для нашого здоров’я. Тому медики дійшли висновку, що шкідливий не нікотин або тютюн загалом, а тютюновий дим. Потрапляючи в організм і охолоджуючись, він перетворюється на смолу, яка осідає в дихальних шляхах і паралізує очисний процес. На думку пульмонологів, це і є основною причиною онкологічних та багатьох інших легеневих захворювань – легені дедалі більше засмічуються і практично не очищаються. Тому пасивне куріння є не менш небезпечним, ніж активне.

3. Синдром немовляти

Для більшості курців виправданням у власних очах є переконання в тому, що цигарка заспокоює. Але психологи категорично не згодні з подібним твердженням. На їхню думку, заспокійливий ефект зумовлений не дією тютюнового диму і нікотину, а смоктальним рефлексом. Згадайте, як заспокоюється немовля від маминих грудей або звичайної пустушки. Дорослим, які бажають кинути курити, звісно, не варто впадати в дитинство, для них є інший рецепт. У радянські часи медики рекомендували тим, хто страждав від емоційного перезбудження чи безсоння, випити склянку теплого молока або іншої рідини через соломинку. По-перше, ви заспокоїтеся, а по-друге, молоко зробить смак цигарок гидким і навіть може викликати рвотний рефлекс. Тож після цього курити вам точно не захочеться.

4. Часткова амністія

Повернути нікотину статус лікарського препарату намагаються американські вчені. Вони дійшли висновку, що ця речовина може бути не тільки отрутою, а й ліками у випадку правильного використання і точного дозування. Наприклад, доктор Джозеф Макклернон зауважив, що курці вдвічі рідше страждають депресіями і спробував вилікувати своїх пацієнтів, які не палять, від цієї недуги за допомогою нікотинового пластиру. За його словами, через 8 днів хвороба почала здавати позиції. А в «Американському журналі психіатрії» (American Journal of Psychiatry) було опубліковано результати досліджень, які підтверджують, що нікотин, вступаючи в реакцію з киснем, утворює нікотинову кислоту. Ця нова похідна вже є не отрутою, а вітаміном РР. Його дія на організм є дуже багатогранною: заспокоювати й одночасно підвищувати настрій, а також стимулювати розумову діяльність, моторику і пам’ять. Вітамін РР у вигляді ін’єкцій медики використовують для лікування неврологічних хворих. Словом, вчені зійшлися на думці, що молекулу нікотину необхідно модифікувати так, щоб його дія збереглася, але не викликала хворобливого звикання, як куріння.

5. Сила звички

Часто слова, якими «МОЗ попереджає» курців, так і не досягають своєї мети. У той час, коли «крапля нікотину вбиває коня», чимало прихильників цигарок живуть довго і щасливо. Адже в одній сигареті дуже мало чистого нікотину, і навіть якщо викурювати дві-три пачки на день, краплі все одно не набереться. До того ж, постійне споживання будь-якої отрути (зокрема, і нікотину) викликає звикання і максимально допустима норма підвищується в кілька разів. Проте, паління – зовсім не безпечне заняття. Під час горіння цигарки виділяється понад 4 тисячі небезпечних токсичних хімічних сполук, які завдають основної шкоди організму. Окрім смол, які є канцерогенами й осідають у легенях, це миш’як (провокує розвиток ракових пухлин та серцево-судинні захворювання), бензол (викликає лейкоз та інші форми раку), полоній (має радіаційний вплив на організм зсередини), формальдегід (спричиняє захворювання легенів і дихальних шляхів).

6. Шукачі пригод

На думку психологів, затятих курців можна записати до особливого типу людей – шукачів пригод. Свідомо, а часто і несвідомо, вони бажають отримати заряд адреналіну, незважаючи на можливу небезпеку. До слова, виробники цигарок не проти зіграти на цьому – чимало рекламних роликів для курців пов’язані саме з екстремальними видами спорту чи просто з екстремальним проводженням часу. Яким би серйозним і солідним не здавався курець, в душі він вічний підліток.

7. Легкий обман

Ті, хто палить так звані «легкі» цигарки, щиро впевнені в тому, що менше шкодять своєму здоров’ю. Кількість нікотину в таких цигарках дійсно є нижчою, ніж у звичайних. Але організм відчуває таке саме навантаження, як від куріння неочищеного тютюну-самосаду. Справа в тому, що виробники цигарок не зовсім чесні з покупцями: прагнучи зекономити на виробництві тютюнової сировини, вони активно використовують різні хімікати, які під час згоряння перетворюються на канцерогени. Їх дуже важко, а деякі взагалі неможливо вивести з організму. А стійкість деяких з них просто вражає. Наприклад, хімікат ДДТ свого часу широко використовувався під час вирощування тютюну. Заборона на його використання вийшла ще 28 років тому, проте досі його залишки все ще наявні як у ґрунті, так і у висушених тютюнових листках.

8. Аргументи і факти

Вагітна жінка-курець щодня обділяє свою дитину значною порцією кисню та поживних речовин. Тому вона ще в материнській утробі дещо відстає від інших дітей у зрості та вазі, крім того, ризикує з’явитися на світ раніше визначеного терміну. Такими є аргументи лікарів на користь відмови від куріння. Але факти свідчать про те, що мало хто з майбутніх мам готовий кинути шкідливу звичку заради здоров’я своєї дитини. Наприклад, у США, де курять понад 2/3 жінок віком від 15 років, навіть серед тих, хто готується стати матір’ю, курців більшість – 52-55%. У Великій Британії курять 43% вагітних, в Австралії – 33-40%. А в успішній Швейцарії лише 9% жінок готові відмовитися від цигарок, дізнавшись про свою вагітність.

9. Пасивна участь

Про шкоду пасивного куріння медики говорять уже давно. Але щоб не бути голослівними, вчені вирішили перейти на мову цифр. За результатами численних експериментів, такі захворювання, як алергія на пил і шерсть домашніх тварин, харчова алергія, хвороби шлунка і навіть карієс лише в 10% випадків зумовлені поганою спадковістю. Після того, коли було проаналізовано чимало чинників – вік дитини, стать, місце проживання, достаток у сім’ї, харчування, відвідуваність лікарів – вчені зробили висновок, що діти батьків-курців страждають від перерахованих захворювань так само часто, як і діти, які мають до них спадкову схильність, але чиї батьки не курять.

10. Тисяча й один спосіб

Порад і методів на тему «як кинути курити» можна нарахувати понад тисячу. Однак ті, кого турбує ця проблема, не лінуються постійно поповнювати список. Ще один оригінальний спосіб спав на думку англійському дизайнерові Ентоні Возу – він придумав нову концепцію попільнички, яка зможе відучити затятих курців від цигарок. Вона вміє зважувати попіл, який потрапляє до неї, і, виходячи з отриманої інформації, виводити на екран страхітливу цифру – кількість втрачених через куріння днів життя. До того ж, чим більше попелу ви кидаєте в попільничку – тим темнішою вона стає. За словами розробника, метод заснований на принципі економії: чим менше у вас залишилося грошей, тим менше ви їх витрачаєте. З тією лише відмінністю, що втрачене здоров’я не можна відновити чи поповнити його «запаси».

11. Штрихи до портрета

Ще наприкінці минулого сторіччя завдяки докторові Дугласу Моделу з’явився термін «обличчя курця»: глибокі носогубні складки, сітка зморщок у куточках очей, запалі зморшкуваті щоки, різко окреслені вилиці і жовто-сірий відтінок шкіри. До цього сміливо можна додати такого ж жовтяничного кольору білки і зуби, ламке посічене волосся. Звичайно, подібні ознаки з’являються не одразу, а через декілька років. Нещодавно американці провели дослідження серед близнюків (було відібрано 25 пар, в яких один був довічним курцем, а інший ніколи не палив). Діагностика ультразвуком показала, що шкіра курців є на 25-40% тоншою, ніж шкіра некурців. Чим більший «стаж», тим менше в ній колагену, еластину, і меншою є здатність до відновлення. Але все ж науковці дають надію: якщо кинути палити, колір обличчя і стан волосся може поступово поліпшитися. Головне – не затягувати з прийняттям рішення, адже чим більше років ви палили, тим довшим буде термін зворотного перетворення.
12. Історія твого серця
Епідемія серцево-судинних захворювань у світі з кожним роком набирає обертів, щороку забираючи понад 17 мільйонів людських життів. Не останню роль у цьому відіграє паління, впливаючи, насамперед, на судини. Нікотин сприяє звуженню судин, що з часом призводить до атрофування дрібних капілярів кінцівок. Чадний газ, накопичуючись в артеріях, уповільнює потік крові, а сполучаючись з гемоглобіном, провокує стан гіпоксії – нестачі кисню. Посилення секреції адреналіну підвищує артеріальний тиск і призводить до прискорення частоти серцевих скорочень. Подібні наслідки куріння не тільки погіршують загальне самопочуття, знижують активність і працездатність, а й завдають шкоди всім органам і системам в організмі. Крім того, куріння небезпечне через підвищення рівня холестерину в крові, що призводить до ризику утворення тромбів, інфаркту та інсульту.

13. Можливість відступу

Чимало курців переконані: якщо «шкода здоров’ю вже є, то у відмові від куріння немає сенсу. Проте, це – не так. AsapScience стверджує, що організм вмикає систему самоочищення вже через 20 хвилин після викуреної цигарки. А вже через 8 годин нормалізується артеріальний тиск і частота серцевих скорочень, але також рівень кисню в крові. За цей час організм позбувається приблизно половини нікотину та окису вуглецю в крові. Останнє – хімічна речовина, яка міститься в сигаретах і витісняє з крові кисень, не даючи йому доступу, зокрема, до мозку. Але тільки-но рівень окису вуглецю падає, кров знову насичується киснем. Після 12-годинної перерви без цигарок серцю не доведеться докладати шалених зусиль, щоб рознести кисень по всіх системах організму. Проте не варто передчасно радіти: вже через два дні ви можете відчувати занепокоєння, запаморочення, голод, втому, депресивні настрої, апатію – і це абсолютно нормально. В цей час організм зайнятий «глобальною чисткою»: він виганяє слиз з легенів, а разом з ним – інші токсичні продукти, що утворилися внаслідок куріння. Після цього організм, нарешті, позбудеться накопиченого нікотину.

Ольга Оніпко, Київ.
Спеціально для «Час і Події» 

У МОЗ назвали «друзів та ворогів» гіпертоніків

Психотерапевт Лариса Дідковська: «Будь-яка система чинить опір змінам, та світ змінюється»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers