rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Губернатор Іллінойсу оприлюднив прокламацію на честь 85-х роковин Голодомору

Уряд України оголосив 2018 рік «Роком пам'яті жертв Голодомору в Україні». Цього року особливу увагу було приділено вшануванню 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. Для української нації, її діаспори та свободолюбивих людей у всьому світі, зокрема, і у величезному американському регіоні, важливо зберегти пам'ять про приблизно 10 000 000 жертв цієї жахливої події, яка назавжди залишиться у нашій пам'яті.

Це було правильно з боку Ukrainian Genocide Famine Foundation-USA, Inc. (президент Микола Кочерга) та Ukrainian Congress Committee of America-Illinois Division (президент Ден Ігор Дячун) спільно з Генеральним консульством України у Чикаго (Генеральний консул Лариса Герасько) запросити губернатора та уряд штату Іллінойс долучитися до процесу вшанування пам'яті одного з найжахливіших злочинів проти людяності, його жертв та постраждалих.

УККА є найстарішою та найбільшою організацією, що презентує 60 організацій і сприяє розвитку українсько-американської спільноти у штаті Іллінойс та США. УККА-Іллінойс є автором численних ініціатив, які підкреслюють та зберігають українські історичні та культурні традиції. Поточна місія та цілі фундації реалізуються з 1983 року. Фундація була офіційно створена та зареєстрована у штаті Іллінойс завдяки зусиллям її першого президента Миколи Міщенка у 2002 році. Місія Ukrainian Genocide Famine Foundation-USA - це дослідження, навчання, підвищення рівня обізнаності та захист від імені потерпілих та тих, хто вижив, шляхом правдивих розповідей про Голодомор та численні інші акти геноциду українського народу, вчинені імперською та радянською Росією. Це - загально-американська організація, яка продовжує щорічно вшановувати пам'ять жертв Голодомору та розповсюджувати розповіді свідків історичної правди на світовій арені.

Завдяки зусиллям членів Фундації був змінений Illinois School Code (відповідно до закону, який вимагає спеціального дотримання його умов (HB312 та SB23)). Відтак, навчальний план кожної державної початкової та середньої шкіл містить навчальний модуль про акти геноциду в усьому світі, зокрема, Голодомор 1932-1933 років.

У 2003 році в Сполучених Штатах були прийняті відповідні резолюції як у Сенаті США (резолюція 202), так і в Палаті представників США (Резолюція 254). Обидві резолюції засудили колишнє радянське керівництво за систематичні порушення прав людини, свободи самовираження та свободи слова українського народу. Рішення Сенату від 18 квітня 2004 року визнало, що «...штучний Голодомор 1932-1933 років був актом геноциду, відповідно до визначення Конвенцією ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього... підтримано зусилля уряду України та Верховної Ради України щодо публічного визнання та привертання уваги міжнародного співтовариства до Голодомору в Україні...»

26 листопада 2006 року президент України Віктор Ющенко (у 2005-2010 роках) підписав Закон України № 376-V «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», а Верховна Рада України прийняла закон про визнання Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу. У своєму листі, написаному спеціально до прем'єри «Українського реквієму» Євгена Станковича (яка відбувалася 19 травня 2018 року в Harris Theater у Чикаго), який був присвячений 85-м роковинам Голодомору, колишній президент України Віктор Ющенко написав: «... Сьогодні ми продовжуємо боротьбу з могутньою кремлівською агітаційною машиною... На мій погляд, теперішня війна на Донбасі є безпосереднім наслідком геноциду Голодомору... знаю, що наша боротьба - це вільна Україна!»

Оскільки штат Іллінойс визнано осередком найбільшої та найкраще організованої української громади за межами України, 19 травня 2018 року губернатор штату Іллінойс Bruce Rauner проголосив прокламацію до 85-х роковин Голодомору в Україні та закликав усіх мешканців Іллінойсу пам'ятати жертв і тих, хто вижив під час Голодомору.

 

Марія Коркач-Грошко, доктор філософії,
член комісії з питань Голокосту та Голодомору штату Іллінойс

Преподобний Мирон Панчук,
доктор філософії, віце-президент Ukrainian Genocide Famine Foundation-USA, Inc.

Заява про відлучення дітей від батьків на американо-мексиканському кордоні

Свята у нашій церкві

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers