rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Небезпечні тенденції в Одесі

Не варто забувати про те, на чому будувалася гібридна агресія Кремля на Донбасі.

Нещодавно група українських парламентаріїв скерувала депутатське звернення до Ради національної безпеки й оборони з проханням ініціювати засідання щодо ситуації в Одесі. Причина - тенденційні напади на місцевих проукраїнських активістів.

У листі, зокрема, зазначається, що 6 червня був здійснений груповий збройний напад на члена Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро й голову одеського «Автомайдану» Віталія Устименка. Тижнем раніше, повідомляється у зверненні, вже втретє за останній рік було скоєно замах на керівника НДО «Небайдужі» Сергія Стерненка.

Крім того, наголошується, що півроку тому, під час судового засідання щодо обрання запобіжного заходу меру Одеси Геннадію Труханову в Солом'янському районному суді Києва було завдано численних побоїв і тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості громадським активістам Віталієві Устименку та Олегові Слабоспицькому.

«Таким чином, зазначені неодноразові напади саме на українських громадських активістів міста Одеса з активною і твердою антиросійською позицією, які почастішали саме після згаданого судового процесу щодо мера міста Одеси Геннадія Труханова, системна заангажована підтримка органами влади міста Одеса проросійських акцій і місцевих антиукраїнських організацій безпосередньо свідчать про об'єктивну наявність станом на сьогодні усіх елементів кризової ситуації в місті Одесі», - зазначається у зверненні парламентаріїв.

На основі наведених відомостей депутати роблять висновок, що «держава Україна через її офіційні органи публічної влади поступово втрачає проукраїнський контроль над своїм третім за величиною в Україні - історично українським - містом Одесою, що, своєю чергою, безпосередньо загрожує національній безпеці України».

Один з підписантів звернення, нардеп Ігор Луценко, на своїй сторінці у «Фейсбуці» акцентує, що контроль над Одесою, мовляв, втрачається за тим самим сценарієм, що й на Донбасі. «Тільки замість Ахметова та Януковича там - Галантерейник і Труханов», - заявляє Луценко.

Порівняльна соціологія

Чи не перетворюється Одеса на «другий Донецьк»? Тут варто повернутися у 2014 рік. У розпал «російської весни» Київський міжнародний інститут соціології провів дослідження серед мешканців Сходу і Півдня. Як показало опитування, тоді лише 5,5% населення Одещини підтримували дії тих, хто зі зброєю у руках захоплював адмінбудівлі в області. Це був один із найбільш мінімальних результатів у макрорегіоні. Лідерами були Донецька (18%) і Луганська (24%) області.

22% мешканців Одещини виправдовували захоплення адмінбудівель, «тому що іншого шляху звернути увагу центру на проблеми регіону немає» і «оскільки під час революції у Києві і в західних областях робили те саме». Це теж був один із найнижчих показників на Сході і Півдні (менше було тільки на Херсонщині). У Донецькій області виправдовували захоплення органів влади 45%, у Луганській - 55%.

Введення російських військ в Україну на Одещині підтримували 7%, на Донбасі - 19%. За відокремлення від України й приєднання до Росії виступали також 7% населення Одеської області, у Донецькій таких було 27%, в Луганській - 30%.

Згідно з торішнім дослідженням, проведеним GFK на Сході й Півдні, найбільше тих, хто звинувачує українську владу у військовому конфлікті на Донбасі, було саме на Одещині, а також на Луганщині та в Дніпропетровській області (по 39%). Також у Одеському регіоні було зафіксовано найвищий відсоток тих, хто покладає провину за донбаську війну на США та Європу (22%). У порівнянні з цифрами за 2016 рік динаміка прогресує. Ці показники можуть частково відображати сьогоднішній потенціал сепаратистських і проросійських настроїв у області.

Бандитська, а не «народна»?

8 червня в центрі Одеси, під будівлею регіонального управління Нацполіції, відбувся мітинг «Небезпечна Одеса», на якому було розгорнуто банер «Одеська народна бандитська республіка».

На думку протестувальників, головний поліцейський області Дмитро Головін покриває зловмисників, які нападають, б'ють і калічать активістів та журналістів, а поліція під його керівництвом не розслідує резонансні кримінальні провадження. Учасники акції заявили, що місцеві правоохоронці, мовляв, захищають інтереси олігархів і не виконують свої прямі функції, через що місто грузне у бандитизмі.

«В Одесі створюється бандитська, а не «народна республіка». В них є всі важелі, щоб розкривати резонансні злочини. Якщо нічого не зміниться, з наступного тижня ми організуємо збір підписів громадських діячів і різних організацій за відставку Головіна. Я не вірю, що щось зміниться найближчим часом», - заявив громадський активіст Олег Михайлик.

Кримінальні провадження проти нападників намагаються видати за побутові злочини, зазначають постраждалі активісти. Із представників поліції до протестувальників так ніхто і не вийшов, але вони мають намір боротися далі і планують влаштувати акцію у Києві, під стінами Міністерства внутрішніх справ.

Пазли війни?

Можливо, теперішня ситуація в Одеській області - не така вже й вибухонебезпечна з точки зору національної безпеки, як стверджують депутати у своєму зверненні до РНБО. І створення бандитської «республіки», ймовірно, загрожує сьогоднішній Одесі значно більше, ніж «ОНР». Водночас, не варто забувати, на чому будувалася гібридна агресія Кремля на Донбасі.

Це були п'ять складових: критичний відсоток (не плутати з більшістю) сепаратистських і проросійських настроїв у регіоні; активність бандитських угруповань, керованих московською агентурою; пасивність і продажність міліції; недалекоглядні політичні ігри й колабораціонізм представників місцевої влади; неготовність Києва до радикального розвитку подій; і, власне, російська інтервенція.

На сьогодні є вагомі приводи задуматися, чи не формуються подібні пазли в Одесі, які з них уже вимальовуються, а які можуть створити умови для появи інших.

 

Автор: Євген Середа

Джерело: «День»

Візитівка України

То, може, справа у парашуті?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers