rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ У світі відбулися акції з вимогою звільнити Сенцова та інших політв’язнів з російських в’язниць

Упродовж останнього тижня у світі відбулася серія пікетів з вимогою звільнити політв'язнів, котрих незаконно утримують у російських в'язницях, зокрема, Сенцова, Клиха, Сущенка та інших. До протестувальників долучилися й політики різних країн та діячі культури, зокрема, письменник Стівен Кінг та німецький Нобелівський лауреат Герта Мюллер.

Вашингтон занепокоєний голодуванням Сенцова, Клиха, Шумкова й Балуха

Офіційний Вашингтон стурбований у зв'язку зі збільшенням кількості ув'язнених у Росії за політичними й релігійними ознаками та висловив занепокоєння через голодування Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Олександра Шумкова та Володимира Балуха.

Про це йдеться в офіційній заяві, поширеній у понеділок Державним департаментом США.

«Сполучені Штати глибоко стурбовані збільшенням кількості людей, яких зараз налічується понад 150, встановлених авторитетними правозахисними організаціями як ув'язнені урядом Російської Федерації за політичними та релігійними ознаками», - йдеться у документі.

Особливе занепокоєння при цьому в Державному департаменті США висловили з приводу чотирьох політв'язнів Кремля, котрі оголосили голодування - Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Олександра Шумкова та Володимира Балуха.

«Нас також турбує справа правозахисника Оюба Тітієва, якого переслідують за сфабрикованими звинуваченнями щодо зберігання наркотиків у Чечні, чиє досудове ув'язнення недавно було продовжено», - зауважили в американському дипломатичному відомстві.

Крім того, у Держдепі звернули увагу на неправомірні затримання громадян за релігійними ознаками, зокрема, представника Церкви Свідків Єгови Денніса Крістенсена, п'ятьох лідерів Саентологічної церкви, а також понад десяти мусульманських послідовників турецького теолога Саїда Нурсі.

«Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх політичних та релігійних ув'язнених і припинити застосування правової системи для придушення інакомислення та мирної релігійної практики. Російський народ, як і всі люди, заслуговують на рівне ставлення до закону та можливість використовувати свої права без страху відплати», - підкреслили в Державному департаменті США.

Як відомо, український режисер Олег Сенцов засуджений російським судом до 20 років ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Росією Криму. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів у РФ.

Усього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них - і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за, нібито, шпигунство.

Світовий Конгрес Українців вимагає звільнити Сенцова

Тим часом Світовий Конгрес Українців привітав ухвалення Європейським парламентом резолюції з вимогою до РФ негайно звільнити Сенцова.

Про це заявив президент СКУ Євген Чолій, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Світовий Конгрес Українців вітає резолюцію Європейського парламенту щодо Росії, зокрема, стосовно українського політичного в'язня Олега Сенцова, що була підтримана більшістю 14 червня 2018 року», - зазначив Чолій.

За його словами, у контексті голодування Олега Сенцова та інших українських політв'язнів резолюція є «відповіддю на кричущі порушення Російською Федерацією прав людини, незаконні затримання, судові процеси, ув'язнення та катування українських громадян з політичних міркувань».

Чолій додав, що повністю підтримує вимоги Європарламенту й теж закликає негайно звільнити Сенцова. «СКУ приєднується до заклику Європейського парламенту негайно і беззастережно звільнити Олега Сенцова та всіх інших українських політичних в'язнів, яких переслідує Російська Федерація», - наголосив він.

Нагадаємо, що резолюція, підтримана 485 європейськими депутатами, суворо засуджує вирок, винесений Олегові Сенцову судом Ростова-на-Дону у 2015 році, та підтверджує невизнання юрисдикції російських судів в окупованому Криму.

У Москві затримали активістів, які роздавали листівки на підтримку Сенцова

Title  

Поки демократичний світ вимагає звільнити політв'язнів, поліція Москви затримала у центрі міста чотирьох активістів, які роздавали листівки на підтримку Олега Сенцова.

Про це повідомляє «Нова газета».

«У центрі Москви затримали актрису Teaтра.doc Марію Чупринську, актора Teaтра.doc Григорія Гандлевського, художницю Алісу Сафіну й активістку Наталю Савоськіну за розповсюдження листівок на підтримку засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова», - йдеться у повідомленні.

За інформацією ЗМІ, в інформаційних листівках, які розповсюджували затримані, розповідалося про Сенцова як особистість та причини його переслідування.

Минулого тижня українському омбудсмену Людмилі Денісовій, котра перебувала в Росії, відмовили у зустрічах з українськими політв'язнями Сенцовим і Миколою Карпюком. А в понеділок Денісову не пустили до засудженого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

9 червня президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, під час якої було домовлено надати можливість уповноваженим із прав людини обох країн відвідати ув'язнених громадян.

У французькій Бретані відбулися акції на підтримку українських політв'язнів

Серія флешмобів на підтримку українських політичних ув'язнених, які перебувають у Росії і на окупованих територіях, відбулася у французькій провінції Бретань і в місті Нант.

Про це кореспонденту Укрінформ повідомив організатор групи активістів «Дружба і Солідарність Бретань-Україна» Бернар Грюа.

«Сьогодні Олег Сенцов ризикує померти, тому необхідно реагувати. Проте, враховуючи те, що у нас залишилося мало часу, що увага світової громадськості прикута до мундіалю, що було б складно зібрати в одному місці велику кількість активістів, ми вирішили організувати кілька маленьких флешмобів замість одного великого», - розповів Бернар Грюа.

Він уточнив, що 15 червня флешмоб запустили кілька активістів у Морбіхані, на березі Атлантичного океану. 16 червня активісти зібралися біля символу міста Нант (департамент Атлантична Луара) - Герцогського замку. Причому, за словами Грюа, несподівано для них у той момент, коли вони розгорнули бретонський і український прапори, з вікон замку пролунав гімн України.

У місті Ренн (департамент Або і Вілен) 16 червня ще кілька французьких та українських активістів провели флешмоб на головному ринку. Вони роздавали листівки і розповідали перехожим про ситуацію в Росії. Один з учасників цієї акції Томас Новйон поділився з кореспондентом Укрінформу: «Я вважаю за необхідне розповісти моїм співгромадянам про долю українських політичних в'язнів у Росії, і наша акція - це чудовий спосіб зацікавити і поінформувати людей. Крім того, мобілізація активістів у різних містах країни, а не тільки у столиці - це спосіб показати українським політичним в'язням, що їх дійсно підтримують всюди».

17 червня, незважаючи на дощову погоду, кілька осіб брали участь у флешмобі у містечку Пон-Авен. Флешмоб проводився за ініціативи асоціації «Пресвяті Покрови», що приєдналася у проведенні флешмобів до групи «Дружба і Солідарність Бретань-Україна».

Активісти мають намір не зупинятися на досягнутому і вже готують наступні акції, аби привернути увагу своїх співгромадян до злочинів, які скоює путінський режим в Україні, Сирії і Росії.

«Важливо показати, що ми не забуваємо заручників Кремля. Це - своєрідні підбадьорюючі послання, які ми шлемо цим людям (політичним в'язням - ред.), а також усім українцям для того, аби показати, що ми, французи, не є посібниками президента Путіна», - наголосив Бернар Грюа.

У Ризі активісти щотижня пікетуватимуть посольство РФ

У Ризі латвійські активісти та представники української діаспори заявили про намір проводити щотижневий флешмоб-пікетування Посольства РФ у рамках всесвітньої акції #FreeUkrainianPoliticalPrisonersOfKremlin.

Про це розповіла кореспондентові Укрінформу одна з організаторів акції Тетяна Лазда.

«Заявляючи щотижневе пікетування, ми дослухалися до прохань української влади та правозахисників, що зараз борються за порятунок Олега Сенцова та визволення всіх українських політв'язнів. Пікетування російського посольства проводитимемо у той же день тижня, що й наші друзі в Таллінні, - в четвер», - сказала Лазда.

За її словами, наразі подано заявку на проведення акцій 21 та 28 червня, 5 та 12 липня, з 17:00 до 18:00 біля посольства РФ (вул. Антоніяс, 2).

Організатор акції - латвійське Товариство підтримки України (Ukrainas Patriotu Kustiba).

Щотижневе пікетування активістами російського посольства у сусідньому Таллінні триває вже три з половиною року.

Польський Сейм прийняв резолюцію на підтримку Сенцова та Сущенка

Своєю чергою Сейм Польщі прийняв резолюцію на підтримку українських політв'язнів Олега Сенцова, Романа Сущенка та інших.

За прийняття резолюції проголосувало 410 депутатів Сейму, двоє було проти, а четверо утрималися, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Текст резолюції з трибуни Сейму зачитав депутат від «Громадянської платформи» Анджей Галіцький. Більшість депутатів Сейму при цьому встали і після прочитання тексту почали аплодувати.

«У російському таборі помирає режисер із Криму Олег Сенцов, який оголосив голодування. Відбувається дискусія на багатьох міжнародних форумах. Польські парламентарі, які беруть у них участь, мають в них бути підтримані сильною резолюцією польського парламенту у цій справі», - заявив перед прочитанням резолюції Галіцький.

Він додав, що напередодні комісія у закордонних справах одноголосно прийняла цю резолюцію без жодного голосу «проти» й тих, хто утримався.

У проекті резолюції під назвою «У справі звільнення громадян України, ув'язнених в Росії з політичних мотивів» підкреслюється, що Сейм РП звертається до влади Росії «із закликом звільнити всіх громадян України, котрі утримуються з політичних мотивів у російських СІЗО та в'язницях».

  Title

«Вимагаємо звільнення режисера з Криму Олега Сенцова, засудженого у серпні 2015 року на 20 років колонії за тероризм», - наголошується у проекті резолюції.

Згадали парламентарі і про Сущенка.

«Звільнити його закликали журналісти і парламентарії з багатьох країн, зокрема, і з Польщі. Звільнення переслідуваних через політичні мотиви громадян України очікують мільйони представників демократичного світу», - наголошується у документі.

Стівен Кінг закликає підтримати Сенцова: «Часу обмаль, він може померти»

Свою частку у процес звільнення українського режисера Олега Сенцова вніс і американський письменник Стівен Кінг. Він закликав підтримати Сенцова і вимагати його звільнення.

Про це він написав у Твіттері.

«Приєднуйтесь до мене та PEN America, щоб вимагати звільнення українського режисера, якого незаконно ув'язнили у Росії. Часу - обмаль, він може померти за свої погляди», - заявив Кінг.

Він додав до твіту посилання на лист-звернення до Володимира Путіна організації PEN America з проханням звільнити Сенцова. Окрім Стівена Кінга, лист підписали класик канадської літератури Маргарет Етвуд, актор Патрік Стюарт, німецький Нобелівський лауреат Герта Мюллер та інші.

У Кремлі заявили, що Сенцов сам повинен попросити про помилування

Title  

Тим часом у Кремлі вважають, що незаконно засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов сам повинен ініціювати вирішення питання про помилування.

Про це у вівторок заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, - повідомляє ТАСС.

«Громадський резонанс ніяк, звичайно, не може вплинути на рішення суду Російської Федерації, що набрало чинності», - зазначив він.

При цьому Пєсков додав, що «для помилування передбачена процедура, яка ініціюється самим засудженим».

За його словами, в адміністрації президента РФ бачили повідомлення ЗМІ про звернення діячів культури на адресу Володимира Путіна.

Напередодні російські громадські та культурні діячі теж опублікували звернення до президента Росії з проханням помилувати українського режисера Олега Сенцова, який з 14 травня голодує в російській колонії.

Лист підписали: актриса Чулпан Хаматова, режисери Костянтин Бронзіт, Андрій Звягінцев, Павло Лунгін, Юрій Норштейн, Олександр Сокуров, Валерій Тодоровський, Олексій Учитель, Олексій Федорченко, телеведучі Володимир Познер і Ксенія Собчак, глава «Роскіно» Катерина Мцитурідзе.

Павло Петренко: «Росіяни відпрацьовують українських юристів у міжнародних справах»

Ернест Бейда: «Толеранція до корупції – спадок комунізму»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers