rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Щодо включення Москви до G7

Цю справу на останній зустрічі керівництва G7 у Канаді, напевно, без найменших роздумів чи знання історії, порушила людина, котра, до слова, є президентом найважливішої країни-члена G7, людина, яка нещодавно звинуватила Канаду у спаленні Білого Дому в 1812 р. Щоправда, ніхто не звернув би уваги на це, коли б  цією людиною не був президент США. Внутрішній валютний продукт (ВВП) США перевищує ВВП решти шести членів, тобто Великої Британії, Німеччини, Франції, Японії, Італії та Канади. Мабуть, це дає представникові США право говорити майже все.

Довгий час, фактично від 1976 року, існувала так звана G7, група семи економічно потужних та політично споріднених держав. У 1997 році для формального чи символічного закінчення Холодної війни та піднесення престижу президента Бориса Єльцина до тієї групи зараховано Російську Федерацію (РФ), і оформлено G8. В основі такого рішення були політичні, а не економічні причини, хоча сама  формація є по суті економічною, але аморфною структурою. 

Президент Єльцин у той час переживав небезпеку втрати влади у РФ, оскільки він вважався демократом, який допоміг повалити СРСР, а комуністи в РФ були найсильнішою політичною групою. Економія РФ не була сильною, оскільки ціна палива на світовому ринку була не високою, а РФ не була спроможною нічого експортувати, окрім сировини. Єльцина правильно чи не правильно на Заході вважали трохи демократом, зважаючи на деякі заслуги - як реформатора, революціонера та приятеля Заходу. У Єльцина було бажання впровадити РФ до престижного цивілізованого демократичного і економічно розвиненого кола. Правда, як показала історія, ці сподівання були дуже примарними, але, як кажуть, надія вмирає останньою. Зрештою, ціна впровадження РФ до цивілізованого міжнародного товариства була далеко меншою, ніж військовий захист перед потенційним російським агресором.

Сьогодні РФ і її президент Путін - це щось зовсім інакше, парії міжнародного цивілізованого товариства.  На це є багато причин, зокрема: Путін та його посіпаки знищили чеченців, влаштовуючи теракти, у яких згинули мирні люди, поставили у Чечні вислужника Москви,  напали на чужі суверенні території Грузії і України, проголосили деякі території незалежними, одну українську територію просто анексували, на загарбаних територіях уже вбили понад десять тисяч людей, силою встановлених обставин виселили з тих земель мільйони мешканців,  вбили майже 300 невинних людей на літаку MH17, вбили чи намагалися вбити на чужих територіях своїх противників, і то хімічною і радіоактивною зброєю,  допомагали два рази своєму брутальному союзникові президенту Асаду у Сирії хімічною зброєю вбивати невинних осіб, зокрема, жінок і дітей, намагалися втручатися і вирішувати демократичні процеси - вибори у США та Європі. Сьогодні РФ і її олігархи - під економічними санкціями США, Канади  і Європейського Союзу, бо ввесь світ почав розуміти, що таке Москва. РФ з точки зору політики у жодному випадку не є кандидатом до оновленої G8, включно з тим фактом, що РФ втратила цей статус у 2014 своєю анексією Криму. Крим сьогодні все ще окупований Москвою.

Економічні показники РФ як кандидата до найбільш розвинутих економічних держав не кращі, ніж політичні. Під оглядом певного спаду вартості палива економія РФ сьогодні у критичному стані, навіть до тої міри, що РФ заборгувала перед Україною за рішенням Стокгольмського арбітражу за газ.  Держави G7 становлять своїм ВВП  46% ВВП цілого світу. З цих 46% понад половину становить ВВП США з 18,57 трильйонів доларів. На останньому місці у списку G7 є  Канада з 1,53 трильйонів доларів ВВП. ВВП Росії за 2016 рік становив 1,28 трильйонів. Навіть коли б не було політичних причин, з яких не варто приймати до такого ексклюзивного економічного клубу державу з нижчим ВВП, ніж найбідніший сьогоднішній член. Китай має 11,2 трильйони доларів ВВП. Вже скорше прийняти хіба Китай. Росія з своїм ВВП дорівнює таким державам, як Іспанія. Іспанія не має тих політичних проблем, котрі є у РФ, хіба внутрішні. До речі, Іспанію не обговорюють як кандидата у членство G7, вона навіть не потрапила до списку держав-членів G20.

Про що думав Трамп? Можливо, це недалекоглядність президента Трампа, що яскраво проявилася ще раз цією пропозицією в сторону Москви і Путіна, а може й щось інше.

Можна робити різні припущення про це. Одначе мабуть усім ясно, що РФ не варта місця на зустрічах керівництва  G7. Тут навіть найбільші друзі чи симпатики Трампа не зможуть підтримати його пропозицію. Щоправда, Путін використав нагоду чи недалекоглядність Трампа, і відразу запросив на зустріч G7 у Москву.

Мабуть для завершення тут порушених справ, треба додати, що Канада починала свою історію як держава у 1867 році, тому не могла б спалити Білого Дому у 1812 році. Щоправда, щоби це знати, треба хіба жити у Канаді, або бодай щось читати. Дональд Трамп не живе у Канаді. Він також нічого не читає і ні з ким не радиться. До нього не можна мати будь-яких претензій, щодо будь-якого знання, окрім того, що він не раз сказав про себе, що він «стабільний геній». Ну, Бог з ним!

Одначе світ може бути дуже небезпечним, якщо подумати, що він - президент США, тобто наймогутнішої держави у світі. Корисний ідіот? Щоби то було все!

 

Чи існує життя поза Альфа-Центаврою?

Інформаційна політика України: проглядаючи заголовки, теми, тональність

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers