rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ «Іду з дитинства до Тараса»

Завдяки Злученому Українському Американському Допомоговому Комітету (ЗУАДК-у) 12 років поспіль обдаровані діти України мають можливість відвідувати святиню українського народу - Шевченківський національний заповідник.

Title  
 Донецьк 

Цього року з 22 до 27 травня у столиці України та м. Канів побувало 5 груп учнів з різних куточків України, переможців конкурсу «Іду з дитинства до Тараса». За програмою поїздка передбачає екскурсію по Києву та до Канева, на Чернечу гору.

Так, 22 травня до Києва поїздом, а потім автобусом до Канева прибули школярі з Донеччини та Луганщини (60 осіб). Перша група налічувала 27 школярів і 3 педагогів з Бахмута, Вугледара, Добропілля, Дружківки, Костянтинівки, Краматорська, Покровська, Слов'янська, Волноваського та Мар'іїнського районів (Донецької обл.); друга група - 28 школярів і 2 педагогів з Біловодська, Попасної, Лисичанська, Сєверодонецька, Рубіжного, Міловського, Білокуракинського, Біловодського, Троїцького, Кремінського, Новопсковського, Сватівського, Старобільського районів.

23 травня поклонитись українському генієві приїхали школярі з Черкащини. Вперше приїхали школярі з вадами слуху (діти, котрі не чують або чують дуже погано), переможці конкурсу «Іду з дитинства до Тараса». Вони з допомогою сурдопедагогів декламували вірші, співали пісні на слова Шевченка, а також подарували музею на згадку мистецькі вироби, зроблені власноруч.

26 травня на Чернечу гору піднялись юні таланти в складі 30 осіб зі Слобожанщини, Харківської обл. Діти з великим зацікавленням слухали розповідь екскурсовода, ставили йому запитання.

27 травня, у день святкування Дня Києва, вирушили зі столиці до Канева переможці конкурсу із Закарпатської обл.

Для всіх груп екскурсія починалася історичними місцями по Києву, де діти також мали можливість побувати у фан-зоні Ліги Чемпіонів, і закінчувалась у Каневі. День 22 травня вибраний недаремно. Саме 22 травня 1861 року відбулось перепоховання Шевченка. Тіло і душа великого поета та художника повернулось з Петербурга на рідну землю, в Україну. Таким був заповіт Шевченка, написаний для нащадків. Дорогою до Кобзаря діти бачили мальовничі краєвиди Київщини та Черкащини, були зачаровані «широкополими ланами» та Дніпром, що спокійно пливе під Тарасовою горою. Долаючи 334 сходинки, діти піднялися на гору, щоб вклонитися Тому, кого називаємо Пророком українського народу. Для підростаючих юних шевченкознавців ця подорож стала незабутньою подією та доброю згадкою на все життя.

Про враження і значення для кожного учасника подорожі на Чернечу гору і до м. Київ найкраще свідчать щирі листи подяки добродіям ЗУАДК-у і світлини зі щасливими посмішками на обличчях юних українців.

«З роси і води вам, шановні жертводавці, великі українці. Своїми пожертвами ви сієте розумне, добре і вічне у серцях юних талантів України» - Віра Принько, директор ЗУАДК-у в Києві.

Тиберій-Лука Мауріц, учень Свалявської гімназії (Закарпатська обл.):

  Title
  Закарпаття

«Затишок, повільна течія Дніпра, по-особливому духмяне повітря Черкащини... Наповнений духом українським з його оберегами куточок, який кожного повертає до наших першоджерел. Чернеча гора, її енергетика запалює невгасимий вогонь любові до незабутнього співця України, Шевченкового краю, нашої Батьківщини. Ці відвідини Тарасової могили будуть ясним і світлим променем у моєму житті. Життя Т. Г. Шевченка для мене є дороговказом, як потрібно любити Україну, боротися за щастя і долю рідного народу! І саме тепер, у світлі подій сьогодення, як ніколи, актуальна його поезія: «Обнімітеся, брати мої, молю вас, благаю...» Але я твердо знаю, що вічно буде жити народ, який уміє шанувати своїх геніїв, котрі зберегли славу предків і рідної землі!

Я безмежно вдячний усім, хто долучився до здійснення моєї світлої мрії. Здоров'я вам. Миру та натхнення!»

Бановська Тетяна, учениця 6-А класу Краматорської загальноосвітньої школи (ЗОШ) І-ІІІ ступеня № 8 (Донецька обл.):

Title  
 Харків 

«Багато цікавого й нового я дізналася під час екскурсії, яка відбулася в літературно-меморіальному музеї. Ужиткові речі, художні роботи Шевченка, прижиттєві видання його творів - усе це чарувало та ніби переносило в ті далекі часи... Я безмежно вдячна представникам Злученого Українського Американського Комітету, завдяки яким моя мрія здійснилася».

Світлана Гець, учениця 10-А класу Краматорської ЗОШ І-ІІІ ступеня № 10 (Донецька обл.):

«Звичайно, всі ми стомились, але на це не зважали, бо хіба можуть ці емоції затьмарити ті, які ми отримали, пізнавши найвеличніші чесноти нескореного, вільного, незалежного, величного народу України!!! Нас переповнювало усвідомлення причетності до історії та відповідальності за майбутнє держави! Ще раз дякую за цю поїздку!»

Надія Куліш, учениця 8 класу Краматорської ЗОШ № 1 (Донецька обл.):

«Чернеча гора - могила Тараса Григоровича Шевченка, відомого в усьому світі земляка. Ось той шматок землі, де я відчула справжню духовну силу свого народу! (...) Усе це стало можливим завдяки роботі ЗУАДК-у, який організував для нас цю пізнавальну екскурсію. (...) Приємно усвідомлювати, що, незважаючи на відстань, українці, котрі живуть у США, турбуються про українських дітей. Щиро вам вдячні!»

Щиро дякуємо нашим жертводавцям, котрі відгукнулися на заклик підтримати програму ЗУАДК-у «Іду з дитинства до Тараса» за здійснення мрій юних патріотів! Завдяки вашим щедрим  даткам діти з різних областей України мають можливість пізнати Кобзаря - відвідати Храм Великого Пророка українського народу, який своєю творчістю єднає націю, пробуджує почуття любові до рідної землі. Такий проект є одним з важливих аспектів виховання молоді, що, своєю чергою, є цеглиною у розбудові нашої незалежної української держави.

Прес-служба ЗУАДК-у

 

З молитвою до мови і пісні у садочку «Ангелятко»

Проща

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers