rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Такий неймовірний рафтинг

Є багато різних думок, що це. І пояснення досвідченого туриста буде відрізнятись від думки того, хто катається на «білій» воді лише інколи, час від часу. Екстрім, спорт, небезпечна розвага, драйв чи задоволення - що насправді очікувати від рафтингу?

Але для нас це - точно щось веселе, яскраве і захопливе. Самі подумайте: ви часто смієтесь, коли вам хлюпає в обличчя холодна вода, пищите, як малі діти, і просто радієте сонцю та природі довкола? Отож-бо. А на рафтингу все це відбувається насправді без особливих зусиль з вашого боку.

Історія

Рафтинг як слово виникло порівняно нещодавно. Воно походить від англійського raft, що означає будь-яку плавучу конструкцію, пліт. Зараз рафтами називають надувні човни спеціальної конструкції, які вперше були використані військовими для десантування з кораблів на сушу або сплаву на річках.

Однак, сама ідея - швидкий сплав гірською річкою - відома у світі ще з давніх часів. Так люди відкривали нові території, сплавляли ліс (до речі, у Карпатах останній такий сплав відбувся у 1979 році). В ХХ сторіччі рафтинг став спортом. Велику популярність йому приніс британський каякер Майк Джонс (Mike Jones), відомий тим, що сплавився річкою Дудх-Косі у Непалі, яка стікає зі схилів Евересту.

Зараз розвиток технологій виготовлення спорядження та дедалі більша популярність зробили рафтинг доступною розвагою для всіх бажаючих.

Сплавлятись можна на річках різної складності, залежно від фізичної форми і прийнятного для вас рівня екстріму. Всього таких рівнів є 6: від першого, найпростішого, до шостого, найбільш складного і небезпечного. В Україні річки, які підходять для рафтингу, мають 2-3 категорію складності, тому кататися на них можуть усі, незалежно від рівня підготовки. Звичайно, робити це потрібно у супроводі досвідченого інструктора.

Плавзасоби

На чому сплавляються? В усьому світі сплавляються на рафтах або надувних 2 чи 3-місних байдарках (чи каяках, що одне й те саме, бо за межами колишнього СРСР всі байдарки називають каяками).

Менш популярними є одномісні пластикові каяки - вони потребують певної підготовки і не дають такої безпеки, як рафти чи надувні каяки. Сплавлятися можна також на каное - це вид суден, який відрізняється від каяка виглядом, способом посадки і технікою греблі.

На пострадянському просторі дуже популярним для сплавів є катамаран - два балони, з'єднані між собою каркасом. Цю просту і відому з давніх часів конструкцію адаптували до походів у 70-80 роках минулого сторіччя радянські туристи.

Що краще - спірне питання. Кожен плавзасіб має свою нішу. Рафт потребує найменшої підготовки від учасників (крім капітана, звісно :)), більш зручний для відпочинку і краще підходить для річок без потужних водних перешкод.

Катамаран є більш універсальним плавзасобом, підходить для проходження водних перешкод будь-якої складності, проте на нескладних гірських річках - не такий зручний, як рафт (не можна пересуватись між балонами наприклад).

Надувні каяки - хороший засіб для сплаву, якщо ви вже ходили на рафті чи катамарані і хочете ближче відчути «білу» воду.

Пластикові каяки - для підготованих і сміливих. Зате вражень тут - просто вагон!

Екіпірування

Для захисту від холодної води на рафтингу використовують гідрокостюм (у народі - гідрак, гідра). Звичайно, у спекотливу погоду можна обійтись без нього, але у міжсезоння такий одяг добре затримує тепло тіла і не дає переохолодитись. Роблять гідрокостюми зі спеціального матеріалу - неопрену.

Для доповнення екіпірування використовують гідрошкарпетки і спеціальні гідрочеревики - все це з того ж неопрену. Замість черевиків на гідрошкарпети можна одягати будь-яке взуття, що не промокає.

Поверх гідрокостюма іноді одягають спеціальну куртку, для рук використовують неопренові рукавиці, та й, загалом, є ще багато всіляких доповнень або видозмін гідроодягу - на всі випадки і смаки.

Для захисту голови використовують шолом. Всіляке може трапитись під час сплаву. Навіть якщо річка не є небезпечною і вилетіти з катамарана чи рафта нема шансів, то хтось з екіпажу може випадково у стані ейфорії вдарити вас веслом по голові - от шолом і згодиться :).

А що триматиме на воді, якщо ви все-таки покинете свій плавзасіб? Страхувальний жилет. Вони є різних типів, і відрізняються, здебільшого, за формою і плавучістю (яку вагу втримують на плаву). Цікавий факт: попри поширену думку, для людини з більшою вагою не потрібен жилет з більшою плавучістю. Це пов'язано з тим, що кожне тіло вже само собою досить непогано тримається на воді, і щоб гарантовано втримати його на поверхні, достатньо якогось фіксованого об'єму (наприклад, для легких сплавів, неподалік від берега - це жилет, який втримає на плаву 5 кг). Плавучість забезпечується залежно від складності (чим складніший випадок використання, тим більша вона повинна бути).

Ви ще можете запитати, чому вище написано страхувальний жилет, а не рятувальний, як прийнято казати? Справа у тому, що є і рятувальні жилети, вони розраховані на те, щоб втримати на плаву людину, що знепритомніла. Специфічна конструкція з підтримкою голови, великі розміри - все це робить рятувальні жилети незручними для активного відпочинку. Тому під час рафтингу використовують саме страхувальні жилети.

Ну і наостанок - про головне знаряддя. На рафтингу вам дадуть у руки весло, ним можна гребти, можна і не гребти. Не переживайте про те, що ви не вмієте веслувати. Якщо це для вас - важливо, то обов'язково буде нагода вивчити основні рухи на початку сплаву. Адже кожен інструктор старається трохи підготувати свою команду, а чи ви щось навчитесь, залежить лише від вашого бажання.

Задоволення

Рафтинг - заняття не для всіх. Якщо ви любите комфорт, теплий плед і щоб жодних потрясінь - це вам не підійде. Але якщо ви хочете яскравих вражень, справжніх, а не вдаваних відчуттів і приємних спогадів на довгий час - ласкаво просимо! Забудьте все, що ви чули про рафтинг, спробуйте, який він насправді!

 

Джерело: «Файні мандри»

 

Як вибрати велосипед

5 порад для безпечного рафтингу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers