rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Шкільні роки позаду, за плечима, попереду – життя та поклик доріг... Про матуральний бенкет у школі українознавства м. Детройт

20 травня був знаменний день і зворушлива подія для випускників школи українознавства товариства «Рідна школа» міста Детройт - матуральний бенкет.

Всі з хвилюванням і радістю чекали цього дня, коли переплелися безліч відтінків людських почуттів - радість, збентеження, сум, хвилювання, гордість та надія.

Це - одне з найкращих свят у житті нашої школи та української громади! Ми пишаємося тим, що маємо нових випускників, нове майбутнє - продовження носіїв української культури у далекій від України стороні.

Не віриться, що час промайнув так швидко! Та теплі, приємні спогади залишилися на все життя! Шкільні роки наших матурантів проминули серед вивчення мови, історії, географії, культури, літератури, у пізнанні величезної національної спадщини українського народу. Любов до цього всього прищеплювали віддані своїй справі вчителі «Рідної школи». Саме вони подбали, аби кожен учень здобув міцні знання, став особистістю і гордо ніс звання українця.

Наші матуранти готуються стати у майбутньому добрими фахівцями в найрізноманітніших галузях і, водночас, будуть елітою української нації. Вже завтра вони - творці нового світу і провідники надбань наших пращурів.

Title Title 

Теплий травневий ранок розпочався Службою Божою в Українській Католицькій церкві св. Йосафата. В день Вознесіння Святого Духа наші діти молилися за Україну і дякували Святій Трійці за можливість навчання в українській школі тут, в Америці. Парафіяни та гості вшанували матурантів, яких вітав отець Володимир Рибіцький, ЧСВВ, а отець Роман Гикавий, ЧСВВ, оголосив на їхню честь Многолітствіє й під радісний спів хору та оплески присутніх матуранти вийшли з церкви. Після святкового Богослужіння матурантів та всіх гостей чекала ошатна зала Українського Культурного центру, котру так гарно прикрасили батьки випускників.

Різнобарв'я запашних квітів, вишиті рушники, виставка фотографій випускників нашої школи попередніх років, яку зібрала п. Реня Куций, - все це висвітлювало важливість навчання у нашій школі.

Та найбільшою окрасою, звичайно, були наші матуранти - Анастасія Баскевич, Таня Білоус, Христина Дейчаківська, Матей Джекс, Христина Куций, Юлія Матрифайло, Антін Перекліта, Юрій Томків.

Які ж вони чарівні! Тендітні наші дівчата були в українських сукнях зі синьо-жовтими стрічками випускниць. Милі усмішки додавали їм ще більшого шарму. Ну, а хлопці в елегантних костюмах! Змужнілі, високі, впевнені у собі. Такі всі вродливі, по-дорослому серйозні, схвильовані, але щасливі!

Під урочистий фортепіанний супровід у виконанні п. Василя Судика вчителі, батьки та гості аплодисментами зустрічали матурантів. З великою радістю д-р Ксеня Козак розпочала урочисту програму. Вона щиро привітала любих дітей, особливо подякувала всім учителям за їхній високий професіоналізм та любов до своєї праці. Магістр Андрій Перекліта, опікун випускників, перейняв вітальну естафету. Про досягнення у молодому житті матурантів, про нову стежку в майбутньому, що «буде будуватись на фундаменті знань, які здобули в «Рідній школі», про настанови глибоко тримати в серці любов до рідного» говорив мудрий наставник. Традиційне неповторне поетичне вітання висловила вчителька географії п. Любов Красій, яка щороку присвячує його нашим матурантам.

Повчальною мудрістю Соломона розпочав своє слово високопреподобний отець Валерій Кандюк, парох Української Католицької церкви святого Івана Хрестителя. Випускники отримали його благословення у щасливу життєву дорогу. Побажанням було: «Просити Божої премудрості. Щоб вона була в серцях і душах. Щоб Господь відкривав перед ними ті таємниці, які скриті від людського зору. Щоб, пізнаючи це, йшли доброю дорогою». Зворушливою була спільна Господня молитва.

Травневий день з блакитними очима,

Всміхаючись, ступає на поріг.

Шкільні роки позаду, за плечима.

Попереду життя та клич доріг.

Так продовжила свято і, водночас, почала свій виступ директор школи п. Ольга Новачинська. Вона щиро привітала юних матурантів. Написана ще одна сторінка історії «Рідної школи». Ці учні влились до лав випускників школи українознавства товариства «Рідна школа» м. Детройт, яка через два роки святкуватиме своє 70-річчя існування», - продовжувала п. Новачинська. Як добрий педагог, вона вже вкотре повчала дітей поважати батьків, «які є свідомими патріотами своєї землі, що подбали про те, щоб їхня дитина отримала знання про землю наших пращурів, а сьогодні, у вашу честь, вони організували таке свято, яке ви будете пам'ятати усе ваше життя. Ваші батьки, ваша родина - ваше коріння. Пам'ятайте! Хто вріс корінням - не зламається», - підкреслила директор школи. А далі - спогади... Моменти пройдених шкільних доріг, найцікавіші й найкумедніші історії зі шкільного життя.

Title Title 

 

Кульмінацією бенкету було вручення матуральних дипломів. Радість та гордість витала поміж усіма нами. Особливу подяку матуранти склали членам матуральної комісії - д-ру Асі Гумецькій, д-ру Романові Гриціву, п. Наталії Майорчак , директорові, О. Новачинській та вчителям, які готували учнів до випускних іспитів - В. Бойко, мґр. Х. Юзич, Л. Красій, мґр. А. Перекліті.

Продовжувала панувати атмосфера тепла та позитивних емоцій. Вкотре звучав фортепіанний м'який супровід, що надавав святу гармонії та затишку. На сцену з бандурами вийшли привітати батько випускниці - М. Дейчаківський та д-р. М. Фаріон. Пам'ятним дарунком для матурантів був їхній виступ. Прозвучало декілька патріотичних пісень та інструментальний твір П. Китастого «Гомін степів», за що зал обдарував їх гучними оплесками.

Трепетно і зворушливо, до сліз, слово подяки дітям, батькам, вчителям, гостям висловила мама матуранта пані Марта Джекс. Дотепними у програмі були жарти ведучої бенкету та її сина Кирила Перекліти. Д-р. К. Козак висловила подяку батькам, особливо відзначилися: д-р Р. Куций - оформлення та декорації, М. Джекс - організаційні питання, О. Дечайківська - програмка бенкету, Л. Баскевич - подарунки, М. Томків - оголошення та реклами. Від десятикласників привітали матурантів А. Ґрін, Д. Юзич та М. Фаріон. Анастасія Баскевич, як випускниця, зі словами, пронизаними любов'ю і вдячністю за щасливі роки, проведені в школі, щиро подякувала вчителям.

Невдовзі пролунав останній дзвоник. Усі заспівали «Многая літа». Свято позаду, емоції вщухли. Попереду - новий шлях з різнобарв'ям подій. Долайте вершини, плекайте українське! Хай буде щасливою ваша доля! Нехай стелиться вона рушниками. Невичерпної вам енергії! Усі пам'ятайте: двері «Рідної школи» для вас завжди відчинені! Щасливо, любі діти, в добрий час та пам'ятайте «Рідну школу» й рідний клас!

 

Фото Люби Слюсар

 

Драма-клуб Академії св. Юра дебютує виставою «It’s All Greek to Me»

Діяльність просвітян Самбірщини

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers