rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Вид на Мадрид

В Іспанії - новий прем'єр-міністр. Звуть його Педро Санчес.  І першим закордонним політиком, котрий зустрінеться з новоспеченим іспанським главою уряду, як урочисто повідомила прес-служба Адміністрації президента України, став наш (і свій) гарант Петро Порошенко.

Така зустріч, нібито, йому не по чину - зі Санчесом логічніше було б зустрітися його українському колезі, прем'єр-міністрові України Володимирові Гройсману.

Але ж Гройсман залишився вдома, вілли в Іспанії у нього поки що нема, так що додаткових мотивів відвідати Піренейський півострів у глави уряду України станом на сьогодні не зафіксовано.

А ось у Петра Олексійовича, як стверджує програма «Схеми», вілла в Іспанії є і непогана - в курортному містечку, на першій лінії моря.

Тож чому б її не провідати разом із дружиною за державний кошт, а заодно й обновити свій вид на Мадрид?

Сказано - зроблено. І делегація на чолі з президентською парою прилетіла до столиці Іспанії - Мадрида.

Востаннє президент України офіційно відвідував Іспанію 22 роки тому, і це був Леонід Кучма. Клімат Іспанії, напевно, виявився для тодішнього гаранта надто спекотним, так що Леонід Данилович сидить майже безвилазно під Києвом на колишній президентській (а тепер своїй?) дачі в тіні густих дерев.

А Петро Олексійович, очевидно, спеки не боїться - ні в політиці, ні в природі. Тож і здійснив свій іспанський візит із програмою, в якій не дуже легко знайти сенс і логіку.

Судіть самі.

Глава нашої держави зустрівся, зокрема, також з головою Конгресу депутатів Аною Марією Пастор - і знову не по чину. Адже пані Ана Марія, скоріше, колега А. Парубія як голови Верховної Ради, ніж Порошенка як глави держави.

Ну та то нічого - треба ж було якось заповнити прогалини у візиті і надати йому хоча б зовнішньої видимості, хоча б приблизної значущості.

Точно так само малозрозумілим стали відвідини Петром Порошенком іспанського регіону Галісія, де відбулася його зустріч з головою уряду Галісії Альберто Нуньєсом Фейхоо.

Посада пана Альберто по-нашому зовсім непрестижна - щось на кшталт глави обласної адміністрації - і зустрічатися з ним президентові України зовсім не з руки. Це могла би бути місія, скажімо, нашого міністра торгівлі чи економіки.

Але ж бізнес є бізнес, і Петрові Олексійовичу він душу продовжує гріти і на вищій державній посаді.

Недарма ж експорт продукції «Рошен» до країн ЄС зріс на 22%. Має зростати і далі.

Тож Петро Олексійович не тільки Галісію відвідав, але і з представниками ділових кіл Іспанії знайшов час зустрітися - і це був, певно, головний, але не афішований, пункт програми його візиту.

Ну бізнес бізнесом, але й про престиж не варто забувати. Тому президент скерував свої ступні до королівського палацу і зустрівся з королем Іспанії Феліпе VІ. Там обидва високоповажні глави своїх держав позмагалися у пафосній риториці. Петро Порошенко запевнив короля Іспанії у підтримці суверенітету і територіальній цілісності його країни. Феліпе VІ, якому печуть сепаратистські настрої Барселони, подякував за розуміння і відповів президентові України тим же.

Порошенко також висловив сподівання, що Іспанія допоможе Україні у звільнені політв'язнів і заручників та підтримає ідею розгортання повномасштабної миротворчої місії на Донбасі.

Ось на такій «плідній» ноті і з невідомо яким підсумком (про підписання сторонами хоч якихось угод чи інших документів поки що не йшлося) завершилися контакти українського державного діяча з іспанськими колегами.

Але досвідчений піарник Петро Олексійович розумів - просто так з Іспанії, насиченій українськими трудівниками, поїхати не можна. Тож разом із представниками української громади в Іспанії президент та дружина взяли участь у молебні за мир в Україні, який відбувся в Кафедральному соборі Альмудена міста Мадрид.

А наостанок Петро Олексійович дозволив собі приємну зустріч і потішив свою душу.

 Title 

Він завітав до президента королівського клубу «Реал» (Мадрид), який нещодавно у Києві на полі Національного Олімпійського комплексу виборов Кубок Ліги чемпіонів у матчі з англійським «Ліверпулем» (про що я писав у нашому часописі).

Тоді Петро Олексійович мав нагоду прийняти у Києві президента «Реала» Флорентіно Переса, а тепер той відповів Петрові Олексійовичу алаверди.

Пан Перес тепло згадав Київ, високо оцінив рівень, з яким Україна провела фінал Ліги чемпіонів, обмінявся думками про розвиток спортивних зв'язків і - найголовніше - подарував Петрові Порошенку фірмову футболку «Реала» з цифрою 1.

Порошенко розцвів від такого подарунка - ще б пак, сам шеф найкращої команди Європи - «Реала» - символічно підтвердив, що Порошенко є № 1.

А це саме той ранг, який хоче мати Петро Порошенко в українській політиці і надалі - включно з другим терміном президентства.

Забув Петро Олексійович, що № 1 - це є номер воротаря. А значить, ловити Петрові Олексійовичу м'ячі в свої ворота - не переловити.

І скільки ударів він відіб'є, а скільки пропустить - час покаже. А ми з вами побачимо.

Десять років від Бухареста до Брюсселя

Українські художники на захист колег – політичних в’язнів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers