rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ «Цирк» поїхав. Хто залишився?

Є відоме прислів'я:
«Цирк поїхав, клоуни залишилися».
Найбільш видовищним «цирком» останніх днів, що поглинув левову часту суспільної уваги, був, безумовно, фінальний матч Ліги чемпіонів з футболу між іспанським «Реалом» та англійським «Ліверпулем», який відбувся у Києві в суботу, 26 травня.

Матч відгримів. Трибуни відшуміли. Вболівальники роз'їхалися.

Що і хто залишилися?

Матч, його смак і післясмак

Київ, міська влада, правоохоронці, кияни - всі зробили майже все, щоб фінал перетворився на свято. Так і сталося.

Абсолютна більшість відгуків іноземних туристів позитивна, особливо хвалять людей, тобто нас з вами, - українців.

Матч видався напруженим, сповненим сюрпризів - приємних і неприємних. Виграв «Реал». Як і багато українців, я вболівав за нього, але...

Але для мене і, наскільки я можу судити з реакції у соцмережах, для багатьох інших дуже неприємним моментом, який зіпсував враження від матчу, був грубий вчинок капітана «Реалу» Серхіо Рамоса.

На початку матчу він у боротьбі з лідером «Ліверпуля» Махмудом Салахом спеціально захватом заблокував його руку і справжнім боксерським кидком кинув головою об землю, при цьому сильно травмувавши плече.

Title Title 
 С. Рамос захопив руку М. Салаха (початок епізоду) Закінчення епізоду

 

Така травма дуже болюча. Знаю на своєму прикладі - я подібно травмував своє плече ще у лютому, а й досі, через три місяці, не можу підняти руку і позбутися болю у плечовому суглобі.

Махмуд не зміг продовжувати матч і зі сльозами мусів покинути поле. І це, звичайно, одразу ж позначилося на балансі сил обох команд.

Адже М. Салах є кращим нападником «Ліверпуля» і має видатний результат забитих за сезон голів навіть у загальноєвропейському контексті. Він складає ледь не половину атакуючої моці британської команди.

Вболівальники всього світу й України зокрема очікували не тільки боротьби двох команд, але й поєдинку їхніх лідерів - кращого гравця світу минулого року Кріштіану Роналду і М. Салаха, котрий блискуче провів сезон нинішній, забивши 44 голи.

Тож коли С. Рамос брутально «вирубав» М. Салаха на початку матчу, шанси «Ліверпуля» значно зменшилися. Крім того, воротар «Ліверпуля» Каріус якось дивно пропустив 2 голи, котрі мав відбивати. Після матчу промелькнуло повідомлення, що на початку матчу С. Рамос у боротьбі за верховий м'яч також підступно вдарив Каріуса ліктем у голову і суддя цього не помітив.

Якщо це так, то погана реакція воротаря стає більш зрозумілою.

«Реал» - видатна команда світового рівня. С. Рамос також один із кращих захисників світу. Проте подібний спортивний, перепрошую, «бандитизм» стає тієї ложкою дьогтю, яка здатна зіпсувати смак гри і перемоги навіть пересічним вболівальникам, не кажучи вже про гурманів і знавців.

Один британець саркастично прокоментував цей випадок: «Sergio Ramos - це тип хлопця, котрий відключить життєзабезпечення від твоєї машини, щоб зарядити свій телефон». На мою думку, надто м'яко сказано.

І коли радісні гравці «Реалу» після вручення їм Кубка чемпіонів по черзі одягали його собі на голови, мені здалося, що для них це певним чином клоунський ковпак.

Title Title 
 Клоунада переможців І жорстокість їхнього капітана

 

У С. Рамоса не вистачило духу особисто перепросити у М. Салаха. Він, як з кущів, лише написав у соцмережах: «Інколи футбол має свої негативні сторони. Але, насамперед, ми - професіонали».

Негативний аспект у цьому матчі продемонстрував не якийсь там безіменний футбол, а грубіян на ім'я Серхіо Рамос. І його побажання М. Салаху одужувати звучить у даному контексті як знущання.

Можливо, охолодить надто гарячого і самовпевненого горе-футболіста намір єгипетського адвоката Бассеїма Вахба, котрий заступився за свого співвітчизника та «оцінив фізичні і психологічні страждання, які заподіяв Рамос Салаху, його рідним, фанатам і всьому єгипетському народу, в €1 млрд. Юрист повідомив, що подав позов до суду, а також скаргу у ФІФА. Вахба переконаний, що діє відповідно до норм міжнародного спортивного права».

Бацила агресії

Я так детально пишу про цей випадок егоїстичної жорстокості, по-перше, тому, що він стався на очах в усього столичного Національного спорткомплексу «Олімпійський» і величезної телеаудиторії, по-друге, тому, що ця бацила невиправданої агресії то тут, то там виникає у нашому повсякденні і збурює громадськість.

Не так давно нардеп Мустафа Наєм у трафіку у центрі Києва не пропустив крутий джип. З нього вилізли декілька кавказців, почали штовханину, і один з них раптом несподіваним ударом зламав Мустафі щелепу.

Мустафа викликав поліцію, декількох нападників затримали, але той, хто завдавав удару, встиг миттєво вилетіти до столиці Азербайджану Баку.

Мустафа лікувався, уже встиг виписатися з лікарні, наші правоохоронці скерували азербайджанським колегам запит про екстрадицію молодого азербайджанського хулігана до Києва, але Баку того не віддає. Кажуть, що ображені на українських правоохоронців, котрі в минулому не віддали їм, згідно зі запитом, азербайджанських опозиціонерів, котрі, нібито, рятувалися від переслідувань у Києві.

А днями, у п'ятницю, 25 травня, стався ще один волаючий випадок, котрий збурив громадськість і призвів до скандального погрому на одному з київських ринків.

Заступитися за жінку

Наскільки можна зрозуміти, жінка з дітьми чимось викликала невдоволення продавця-кавказця, і той грубо їй відповів та ще й, нібито, почав погрожувати.

За жінку заступився перехожий - сивий чоловік. Конфлікт спалахнув.

У підсумку сварки продавець - молодий хлопець - раптовим ударом у скроню звалив немолодого чоловіка на землю. А сам швидко обернувся і втік.

Навколо були люди, вони поводилися по-різному - хтось мовчки спостерігав, жінки обурено кричали, тут же стояли два охоронці ринку, але за постраждалого ніхто не наважився практично вступитися. Охоронці лише допомогли скривавленому чоловікові, котрий був у стані глибокого нокауту, піднятися, довели до лавки і посадили.

На цьому, напевно, вважали, що їхні функції обмежилися.

Title  
 Момент конфлікту 

 

І все було б так, як буває, зазвичай, у десятках подібних випадків, до яких українці, на жаль, почали звикати. Однак цього разу події набрали зовсім інших обертів.

Постраждалий виявився не простим пенсіонером, а ветераном Збройних сил. Його донька Олена виклала у соцмережах пост про це побиття зі світлинами і з розпачливим проханням допомогти відновити справедливість та покарати винних.

Ось розповідь її брата, за кожним рядком якої стоїть гнітюча дійсність сьогодення, яке оточує кожного пересічного українця: «25.05.18 і на даний момент медична допомога відповідними організаціями не надана.

Після того, коли я забрав батька з райвідділу поліції на Лісовому масиві, ми поїхали в Центральний військовий госпіталь України. Нас запустили по швидкій.

Зробили знімки зламаного носа, чим підтвердили факт перелому. Але лікар ЛОР батька не оглядав, сказали, спить вдома, приходьте після свят, у вівторок (тобто, через 4 дні!? - В. Р.).

Вдалося зробити КТ (комп. томограму), побігали по вулиці за єдиним лікарем невропатологом, котрий постійно вибачався, що зайнятий, і після 24:00 нас все ж таки прийняв. Ось і все мед. обслуговування ПОЛКОВНИКА у відставці, що отримав травму.

Батько - інвалід війни, переніс інфаркти, інсульти і не дуже дружить зі здоров'ям. Будь-яке втручання може мати фатальний характер.

Зовсім не хочу співати батькові дифірамби з приводу його вчинку і захисту жінки від образ, але він - ОФІЦЕР!!! Хтось ще пам'ятає, що означає це високе звання?

Батько все життя захищав громадян від зовнішнього ворога, а постраждав від мерзоти, яку сюди пустили інші, продавши себе за дзвінку монету».

Роль публічності

На жаль, часто правоохоронці починають ворушитися тільки після того, коли подія набула розголосу, і згори, від начальства, надходять стимулюючі дзвінки і запити.

Ось як описує це донька постраждалого Олена:

26 травня о 21:59

«Після публікації відео з побиттям мого тата, (https://www.facebook.com/SemenovnaElena/posts/945907758910324) мій телефон відключився і змоги зарядити не було. Прошу вибачення в усіх тих багатьох людей, що хотіли зі мною зв‘язатися.

Тепер по справі.

За інформацією, наданою співробітниками відділу поліції Деснянського району #1 (вулиця Мілютенка, 28), злочинця схоплено і затримано. На власні очі я його не бачила.

Ця подія набула такого резонансу, що слідчий справи попросив максимально швидко привезти довідки і рентген-знімок носа.

Отож, я попрямувала туди. Такої швидкої поліції я ще ніколи не бачила! Хранителі порядку були ну дуже стурбовані, і самі не знають, як цю справу завершити... це - моє власне враження.

З моменту вчинення злочину і до моменту взяття злодія під арешт минуло майже півдоби. (На мій погляд, завдяки активності у соцмережі).

Тато почуває себе нормально. Високий тиск, зламаний ніс і гематому лікує.

Всі дописи під постом і приватні повідомлення читати фізично не встигаю.

Але хочу все ж таки додати: там, де не діє справедливе правосуддя, діє самосуд. Тому закликаю до справедливого вирішення будь-яких питань несиловими шляхами. Відпускати злодія, який заледве не вбив мого тата (людина після інфаркту та мікроінсульту, інвалід війни) - це справедливо?

В кожній нації є виродки, але в жодній не має бути поля для їх діяльності».

Таке оприлюднення викликало схвальну реакцію. Коваленко Леонід: «Дуже здорово, що ви виклали відео в мережі. А так цей шакал зі своїми дружками продовжував би жирувати і бити українців. Думаю, це - не перший випадок».

На цей пост Олена отримала ще й таку відповідь: «Андрій Неліпа. Той мерзотник бив чоловіка навмисно, збоку, зі силою, і цілив саме у ліву скроню... Знав, що робить, падлюка! Це ж ніяке не хуліганство, а фактично замах на вбивство!!!

Антон Геращенко, Арсен Аваков, Сергій Князєв - будь який фахівець підтвердить, що при такому ударі є велика вірогідність летального наслідку.

Найбільш уразлива частина голови - скронева. Удар у скроню може привести до струсу та забою мозку, втрати свідомості, а професійний і потужний удар - до миттєвої смерті людини. Тут всі ознаки злочину і наочний прямий намір злочинця!

Вам слід порушити в поліції питання про перегляд кваліфікації справи. До речі, а чого поліція таки півтори години їхала, незважаючи на купу викликів, не підкажете?»

Однак, чимало відгуків мали непримиренний характер. Так Людмила Шмідт войовничо винесла вирок: «Спалить той кіоск». На що скептична Marina Savchuk відгукнулася: «Отримають страховку і два нові відкриють!».

Та Людмила Шмідт не здавалася: «Marina Savchuk значить, суд і на нари.. або на батьківщину милу... якщо тут не вміють себе поводити як люди».

Valery Sibilev підтримав пані Людмилу і категорично заявив: «Кіоск працювати не повинен, або ми не народ».

На що Василь Степанович з гіркотою констатував: «Ні, ми не народ, якщо таке дозволяємо, треба почистити Україну».

Однак, так думали не тільки вони, що і показав наступний день 26 травня. До речі, суботній день фінального матчу. В центрі столиці проводилися останні приготування до матчу, а лише за декілька кілометрів, на ринку біля метро «Лісова», розгорталися інші баталії.

Відплата

Що зіграло вирішальну роль у подальшому, достеменно невідомо.

Чи той факт, що побили немолоду людину?

Чи те, що він був ветераном Збройних сил?

Чи те, що в столиці України приїжджий торговець-грузин побив українця? Чи, взагалі, сталася вибухова реакція на подібні випадки, коли людям, як то кажуть, терпець увірвався.

Але наступного дня до торговельного кіоску, в якому торгував нападник, промарширувала достатньо велика група молодиків і почала громити той кіоск.

Він був закритий, але нападники зірвали жалюзі, розгромили торговельне місце, почавили всі фрукти. Хтось кинув димову шашку. Навколо стояв натовп і дружно знімав це на відео.

Title Title 
 Розгром кіоску Глядачі фіксують видовище

 

Де і взялися тут правоохоронці (напевно, хтось викликав) і почали валити нападників на землю. Близько десятка повезли до відділка поліції.

Навколо були розсипані розчавлені фрукти. З плодів граната витікала кров, схожа на людську, і покривала свіжим соком вчорашню кров пенсіонера, яка вже засохла на бруківці.

Більшість інших учасників розгрому кіоску залишилися на місці і ще довго обговорювали все, що сталося, з натовпом покупців та перехожих, яких набігло чимало.

Title Title 
 Повалені «месники»  Кров граната змішалася з людською...

 

Резонанс

Резонанс від цієї викличної події виявився значним. Ось деякі голоси з того обуреного хору відгуків, який зазвучав у соцмережах:

Oksana Skakun-Novak Треба більшого розголосу!!!! Що ж це коїться на «нашій не своїй землі»!!!!!

Vitaliy Papushoy Не він один винен. Продавець, який усе це розпалив, а потім викликав цих виродків... Його поплічники, які кричали, смикали офіцера, а потім втекли, не надавши допомогу... Все-таки, треба їх всіх провчити, та так, щоб і інші боялись»...

І подібних реакцій було чимало.

Хто нападник?

Якщо вірити нардепу, близькому до міністра МВС, Антонові Геращенку, самі торгівці-грузини, що працюють на тому ринку, допомогли правоохоронцям виявити і затримати того цинічного нападника, свого співвітчизника: «26 травня о 18:47 покидьок, котрий напав нишком, як шакал, і побив сьогодні військового пенсіонера біля метро «Лісова», затриманий поліцією через кілька годин після злочину.

Відео підлого нападу розмістила у себе в ФБ донька військового пенсіонера Олена. Особистість негідника допомогли встановити його ж товариші з грузинської громади на ринку біля станції «Лісова». Всі вони засуджують його підлий напад на літню людину. Поліція почала кримінальне провадження за статтею 296 - хуліганство. Слідчий готує клопотання про затримання підозрюваного.

Якщо травми, отримані батьком Олени, матимуть характер середньої тяжкості тілесних пошкоджень, то звинувачення буде ще більш тяжким.

На фото - затриманий негідник. Громадянин Грузії. Сміливості у нього вже поменшало. Тепер доведеться відповідати за підлий напад на літню людину.

Прохання до всіх ЗМІ та блогерів, хто поширив інформацію про це брутальне побиття літньої людини, повідомити своїм глядачам і читачам, що зловмисник уже затриманий і понесе заслужене покарання.

  Title
  Затриманий нападник

Прохання також до розсудливих користувачів соціальних мереж припинити нагнітати на тлі цього випадку міжнаціональну ненависть. Покидьки є серед усіх націй і національностей. (С) Антон Геращенко, Народний депутат, харків'янин».

Нападником виявився 23-річний хлопець, котрий на світлині виглядає ну чисто невинною овечкою і ніскільки не схожий на того нахабно-войовничого молодика, котрий підло і зненацька вдарив беззахисного пенсіонера.

Його світлину опублікував Геннадій Насонов, котрий, не вибираючи слів, ось так прокоментував це: «26 травня о 20:03. Хочу звернутися до усіх нормальних людей. Ось цей ви@лядок, це він діда вдарив на базарі! От що ви порекомендуєте робити? Звісно, серед кожної нації є падлюки, але це вже занадто!».

Григорій Туболец підмітив: «Ось та мішень так і проситься на його чоло».

 

Як покарати?

Щодо того, що молодого нападника потрібно покарати, то тут є повна згода майже всіх, хто відгукнувся. Проте бачення можливого покарання відрізняється. Але ліберальних варіантів, зокрема, від жінок, майже не спостерігається.

Так найбільш миролюбний варіантом є пропозиція про депортацію, як пише Юрій Ващук, депортацію без права в'їзду в Україну». Але додає: «Правда, після того, коли відсидить»...

Інші не такі гуманні.

Так Igor Sushko пропонує простий рецепт: «Йому треба руку зламать, яку він підняв на порядну людину». Але користувач Микола Бувалий вважає таке покарання недостатнім і пропонує додати підсилювач: «Підняти руку на старшу людину, таку гниду паяльною лампою потрібно лікувати. А рука, якою бив, можливо, всохне. АМІНЬ».

Войовнича Віктория Гававка-Романець лаконічна: «За таке ПОКАРАТИ І ЗАВАЛИТИ!!!». На що більш розсудлива Світлана Степанушко пропонує компроміс: «Покарати так. А хто «валити» буде? Ви ж не будете. І рідні ваші не будуть. То навіщо писати дурницю?»

Та нетерпляча Kira Odintsova підводить риску під дискусією: «Цей хлопець - мерзота. Нехай валить до себе і пи@дить свого тата, що виховав таке бидло».

Закон і самосуд

Коли не працює закон і правоохоронці не завжди виконують свої функції, терпіння народу переповнюється. Тоді недалеко і до самосуду, що і вчинили невідомі молодики.

До речі, їх партійно-політична приналежність поки що не встановлена. Спочатку казали, що це С14, але ті, нібито, відмовилися.

Проте, під час нападу часто звучали гасла «Смерть ворогам» та інші. Очевидно, в лавах тих, хто прийшов на ринок «відплатити» за побитого українця, були представники націоналістичних організацій і, можливо, ветерани-армійці.

Їхні дії отримали практично повну підтримку.

Звичайно, з правової точки зору це - погром і самосуд. Але ж народ довели до такого відчаю, що подібні прості, жорсткі і дієві заходи він підтримає аплодисментами, а не правову тяганину.

Тим більше, що коли одразу після удару, котрий нападник завдав пенсіонерові, люди кричали, що викличуть поліцію, нахабний молодик показав пачку грошей і цинічно заявив: «Ось де у мене ваша поліція».

Тож коли одна з користувачок повідомила, що бачила наступного дня того молодого нахабу, котрий спокійно пив каву, люди стривожилися: «Олена Україночка. Працюю на цьому ринку. Сьогодні в обід цей молодик сидів у себе в кіоску, наче нічого не сталося, слухав плеєр, чекав на покупців. Правда, їх не було»...

А Микола Собенко повідомив: «Там було ще кілька звірків, яких наші нью-мусори благополучно відпустили. А якщо принесуть бабла - відпустять покидька, який бив. Це - наша дійсність. Петі потрібна тітушня на вибори...»

З ким і чим залишаємося?

Цирк поїхав. Ми залишаємося з усіма нашими звичними, рідними, наболілими проблемами, питаннями, особами усіх ґатунків - від пророків до клоунів.

 

Title Title 
 Цирк під куполом Клоун, екс-демократ, а нині козацький гетьман,
декорований під Брежнєва
«двічі Герой», «Маршал» Кармазін

 

Наостанок анекдот. До психотерапевта приходить чоловік і скаржиться на сильну депресію. Лікар пропонує йому розважитися музикою, мандрівками, нарешті, коханками. На це пацієнт відповідає: «Не допомагає».

Тоді психотерапевт каже: «Єдиний вихід - згадайте дитинство, підіть у цирк і подивіться на клоуна».

- Дякую, лікарю - каже відвідувач і стає на підвіконня. - Я - клоун».

 

Жарти жартами, але нам треба своє робить. І перетворювати цирк у нормальне суспільство з нормальною владою.

Це і є завдання найближчого історичного періоду для України і всіх нас.

Вбивство журналіста

Коли у мафії є своя країна – Росія

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers