rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Музейна праця на благо громади «Я горда, що я – українка», – Лідія Ткачук

1 травня 2018 року в Культурному центрі міста Чикаго відбувся десятий, ювілейний бенкет Чиказького Культурного Альянсу. Українська група на цьогорічному святкуванні була, як ніколи, численною. Причина цьому поважна: вперше Культурний Альянс відзначив нагородою «Видатний лідер громади 2018» українку, президента Українського Національного музею Лідію Ткачук.

Чиказький Культурний Альянс об'єднує близько сорока етнічних музеїв, культурних центів та історичних товариств, що презентують 28 різних культур усього світу. Головним завданням Альянсу є організація та координація співпраці між різними культурами, що зосереджені у м. Чикаго.

Цьогоріч серед десятка кандидатів на нагороду «Видатний лідер громади» перемогу здобули дві претендентки - Джин Мішіма, президент японо-американського історичного товариства, та президент Українського Національного музею Лідія Ткачук.

В іншій номінації «Культурний чемпіон 2018» отримали нагороди куратор напрямку північноамериканської антропології при науково-освітньому відділі Філдівського музею Алака Валі та директор Латинського культурного центру і співзасновник Культурного Альянсу Чикаго Роза Кабрера.

Серед трьохсот запрошених осіб на бенкеті була присутня велика українська група. Підтримати пані Лідію прийшла її родина: мати п. Ореста Ткачук, сестра Ірка Ткачук-Голуб, племінник Олесь Ткачук.

Серед гостей був віце-консул Євген Дробот. Фундацію «Самопоміч» Українсько-Американської Федеральної Кредитової Спілки «Самопоміч» представляла її голова п. Ореста Фединяк. Від Фундації «Спадщина» 1-го Федерального щадничого банку «Певність» був присутній її президент п. Тарас Дрозд, від організації міст-побратимів Чикаго-Київ - п. Віра Еліяшевська, від Інституту Модерного мистецтва підтримати колегу прийшли президент Мотря Мельник та п. Орися Кардосо, від Українського Національного музею на бенкеті були присутні: панство Марія та Ярослав Ганкевичі, панство Ірена та Ігор Артюшенки, пані Єва Сігаєв, пані Орися Курбатов, пані Галина Парасюк.

Перед врученням нагороди відбулося урочисте представлення відзначених осіб. Лідія Ткачук у короткому відеоролику з хорошою часткою гумору розповіла про свою родину, дитячі роки, навчання в українській школі. В декілька хвилин вмістилося так багато подій та досягнень у житті пані Лідії - активна участь у Пласті, самовіддана праця на посаді віце-президента Фундації Українського Голодомору-Геноциду США, участь у важливих політичних заходах української діаспори як члена Українського Конгресового Комітету Америки.

Title Title 

 

Президентом УНМ Лідія Ткачук є чотири роки - не надто тривалий відрізок часу - однак її вже добре знають музейники майже тримільйонного Чикаго, міста, в якому вона народилася в родині емігрантів, що прибули з таборів переміщених осіб, - д-ра Богдана та Орести Ткачуків. Навчалася у восьмирічній католицькій школі св. о. Миколая. Згодом, після закінчення середньої католицької школи Notre Dame, вступила в Іллінойський університет на факультет іноземних мов. Стажування в Австрії допомогло ширше пізнати європейську культуру та стало поштовхом до отримання ступеня магістра з бібліотекарської справи в Домініканському університеті. Вона понад 40 років очолювала бібліотеку при Медичному центрі департаменту ветеранів у Чикаго. У 1994 році Федеральна виконавча рада Чикаго вручила їй нагороду «Видатний працівник року». Впродовж останніх чотирьох років Лідія Ткачук є президентом Українського Національного музею, якому самовіддано присвячує себе. Ключовими були слова пані Лідії: «Все що я роблю, я роблю для української громади».

Щиро вітаємо пані Лідію Ткачук з отриманням високої нагороди! Наснаги у праці та нових здобутків у майбутньому!

Український реквієм, присвячений жертвам Великого голоду в Україні 1932-33 років

Останній дзвоник у школі українознавства при Українському Православному соборі св. Володимира

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers