rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Тренд: отруєння

Останнім часом в різних регіонах України відбуваються дивні речі - то тут, то там школярі отруюються невідомою речовиною, яка, нібито, є в повітрі.

Черкаси, Миколаїв, ось тепер Харків - йдеться про сотні постраждалих дітей.

А якщо окинути поглядом зиму і весну цього року, то бачимо, що отруєння чомусь стає достатньо розповсюдженою тенденцією.

Можна сказати - трендом цього півріччя.

І отруєння ці можна розбити на певні групи.

Ще півроку тому голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа пояснив часті харчові отруєння в закладах освіти тим, що Верховна Рада спочатку наклала мораторій на перевірки малого і середнього бізнесу, а потім і продовжила його дію до 2019 року.

А народний депутат України С. Тригубенко наголосив, що саме антисанітарія і безконтрольність провокують часті спалахи інфекційних хвороб та отруєнь в навчальних закладах і закликав уряд зняти мораторій та дозволити перевіряти постачальників продуктів у дитячих навчальних закладах, тому що Україну накрила хвиля масових дитячих отруєнь: «Загалом же, все це дуже сумно і навіть страшно: тотальна безконтрольність навчальних закладів з точки зору дотримання елементарних санітарних норм просто калічить наймолодших».

Але ні випадки отруєння в школах та дитсадках, ні отруєння чадним газом, які почастішали взимку і почасти призводили навіть до загибелі людей, не схвилювали громадськість і не дуже зворохобили урядові структури. Та й відповідальність за це була суто умовною.

Наприклад, Бердянський суд хоча й визнав директора одного з підприємств винним у масовому отруєнні дітей у санаторії «Лазурний», але чомусь амністував його.

А історія з отруєнням у Британії сімейства екс-розвідника Скрипаля взагалі сприймалася в Україні як якийсь детективний серіал, що відбувається десь далеко.

Проте, отруєння через дихальні шляхи вже з травня цього року примусило захвилюватися й Україну.

  Title
  Рятувальники, поліція і медики біля харківської
школи. Світлина Олега Головкова

На тлі вже, на жаль, звичних отруєнь дітей ротавірусними та кишковими інфекціями в повний голос зазвучала тема масових отруєнь дітей від вдихання невідомих речовин.

8-го травня в одній зі шкіл міста Черкаси діти почали втрачати свідомість прямо під час шкільної лінійки.

Госпіталізовано було 51 дитину, 11 з них потрапили в реанімацію.

Це було настільки масовим і несподіваним, що до Черкас того ж дня вилетіли в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун і глава уряду В. Гройсман.

Його першою реакцією була впевненість, що випадок у Черкасах не пов'язаний з попереднім: «На даний час немає підстав вважати, що отруєння дітей у Черкасах та на Дніпропетровщині є пов'язаними».

Його другою реакцією було припущення: «Отруєння дітей у Черкасах могло статися через локальне розпилення речовини, яку на даний час намагаються встановити фахівці».

І тут уже громадську свідомість психологічно струсонуло.

8-го травня за даними сервісу «Google тренди» 10 тисяч запитів про стан дітей у Черкасах стали лідером добових запитів українців, випередивши навіть запити про День примирення і День Перемоги.

На той час до лікарні звернулося вже 94 дитини і двоє вчителів.

Поки фахівці намагалися знайти причини отруєння черкаських дітей, схожий випадок 21 травня стався в одній зі шкіл міста Миколаїв. У результаті розпилення невідомої речовини з різким запахом рятувальники евакуювали зі школи чотири сотні дітей, а 39 з них у стані середньої тяжкості скерували до лікарні.

Наступного дня, 22 травня, газ уже розпилили в одній зі шкіл Харкова. Про це повідомив у соцмережах харківський адвокат Олег Головков - один з батьків, чия дитина теж постраждала: «Харків. Гімназія № 3 на Лесі Українки. Розпилили якусь гидоту. Дітей вивели зі школи, уже комусь погано. Ситуація серйозна. Багатьох повезли до лікарні. Зокрема, доньку».

В Харкові госпіталізовано 37 дітей, одна дитина у важкому стані.

Симптоми в усіх випадках схожі - слабкість, утруднене дихання, бліда шкіра. Проте точну причину отруєнь досі встановити не вдалося, навіть у Черкасах, де це сталося ще 8 травня.

Правоохоронці, рятувальники та медики щоразу реагують своєчасно, але вони змушені йти за хвостом подій.

Якщо якийсь газ розпилявся, то скільки він може триматися у повітрі? На чому він може осісти - на одягу дітей, партах, стінах?

І хто все це робить - терористи, інші зловмисники, хтось із дітей, що надивилися сучасних фільмів жахів?

Як можна попередити подібні випадки? Посилити охорону шкіл, більш жорстко контролювати все, що відбувається на території шкіл, зокрема, між учнями?

Відповідей поки що нема.

А ось вірус тривоги в масовій свідомості українців уже поселився. До всіх наших бід і проблем тільки хімічних атак не вистачало - та ще й спрямованих на дітей.

У всіх школах, де трапилися ці поки що незрозумілі випадки, навчання відновилося, хоча фахівці ще намагаються дослідити і виявити там причини отруєнь.

Поліція відкрила кримінальні провадження, хіміки ламають голову над загадковим газом, освітяни обдумують заходи, щоб убезпечити освітні заклади.

А суспільство напружилося: хто наступний? Що далі?

Венесуела, президентські вибори: Мадуро переміг. Нібито…

У передчутті фіналів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers