rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Буковинські науковці винайшли унікальний медичний прилад

Науковці Інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук Чернівецького національного університету запатентували пристрій для діагностики теплових потоків внутрішніх органів людини. Винахідники переконують, що аналогів приладу досі нема у світі.

«Не хочемо здаватись хвальками, але аналогів нашому приладу «Термодин» у світі сьогодні нема, - розповідає один з авторів винаходу, доктор технічних наук Олександр Шайко-Шайковський. - Є, звичайно, різні прилади, якими визначають температуру внутрішніх органів людини. Але наш пристрій унікальний за своєю простотою та мобільністю».

Title Title 

 

Буковинські винахідники розповіли і продемонстрували кореспондентові Укрінформу, як виглядає і працює прилад «Термодин».

Дані обстеження можна надіслати через Інтернет

На вигляд сам прилад - це прямокутна коробка, трохи більша, ніж звичайний смартфон, із невеличкою трубкою з лівого боку. Прилад під'єднаний через USB до ноутбука, на якому є спеціальна програма для діагностики, яку також розробили буковинські науковці. Не торкаючись тіла людини, його спрямовують тією трубкою до органа, температуру якого хочуть виміряти.

«Ми вимірюємо динаміку температури щитовидної залози з лівого та правого боків. Якщо є велика різниця у температурі, це перша ознака того, що є якесь відхилення в роботі «щитовидки», - коментує процес старший науковий співробітник кафедри професійної та технологічної освіти і загальної фізики Інституту Михайло Білов. - Ваша щитовидна залоза працює у звичному режимі», - повідомив він мені після проведеного дослідження.

За словами науковців, прилад готовий до застосування, адже проходив численні випробування в Одеському інституті медицини транспорту, на кораблях. І зараз його можна застосовувати в усіх медичних установах, він корисний для лікарів при визначенні діагнозів.

- Ним можна виміряти, наприклад, температуру нирок. І прослідкувати її динаміку під час звичних або посилених навантажень. Це дасть змогу лікарю визначити, наскільки якісно працює той чи інший орган людини, - продовжує свої пояснення Олександр Шайко-Шайковський. - Він може і повинен застосовуватись у всіх лікарняних установах, на будь-якому сестринському посту. Бо цей прилад дозволяє робити діагностику у будь-якому місці, не потрібно пацієнта скеровувати в якісь спеціальні кабінети. Потрібен лише ноутбук і «касета». Він дуже мобільний. А через Інтернет дані обстеження можна переслати у будь-яку точку світу, до будь-якого спеціаліста, який може допомогти у визначенні діагнозу, - сказав науковець.

Шукаємо інвестора

За словами вчених, фахівці допомогли їм підрахувати вартість цього приладу. Вона становить приблизно дві тисячі доларів. Проте, скаржаться науковці, інвестора, який би вклав кошти в їхню розробку, досі не знайшлося.

«Ми співпрацюємо з невеличким підприємством, яке нам виготовило зразок пристрою та вирахувало його вартість. Але потрібен якийсь потужний інвестор, який би не лише вклав кошти у серійне виробництво, а й займався його рекламою серед працівників медичних установ», - каже доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри професійної та технологічної освіти і загальної фізики Інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук ЧНУ Валерій Крамар.

Науковці сподіваються, що найближчим часом такий інвестор знайдеться. Допомогти у його пошуку пообіцяв і голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук.

- Пристрої буковинських фізиків отримують українські патенти, які визнаються Європою. А це - найвищий рівень досягнення науковців, - сказав Фищук і додав, що намагатиметься посприяти чернівецьким винахідникам у пошуку інвесторів.

Фіксатори для скріплення кісток - не гірші, ніж апарат Ілізарова

Чернівецькі науковці розповіли нам і про інші свої дослідження, результати яких уже допомагають багатьом українським пацієнтам.

- Наші розробки не обмежуються приладом з діагностики. Інший напрямок нашої роботи - травматологія, - розповідає доктор технічних наук Шайко-Шайковський. - Ми вдосконалюємо розробку фіксаторів для лікування переломів - пластини, стержні тощо. Порівняно з відомим апаратом Ілізарова, наші фіксатори спричиняють значно меншу кількість інфекційних запалень, захворювань, ускладнень переломів. А приладом «Термодин» ми можемо контролювати, наскільки ефективно проходить загоювання. Проводимо ним вздовж стегна і бачимо різницю температур, де температура підвищується, значить там іде запальний процес. Потрібно визначати: щось пішло не так, десь там є інфекція. Тобто, цим приладом ми можемо контролювати увесь процес загоювання після переломів.

Науковці розповідають, що їхні вдосконалені розробки фіксаторів широко використовують у нашій медицині.

«Але зараз іде наплив в Україну шведських, польських, китайських фірм, - скаржиться науковець з Чернівців. - До прикладу, наші фіксатори ми могли б випускати за вартістю приблизно тисяча гривень. А шведський фіксатор коштує 8 тисяч євро, плюс операція за такою ж ціною, а післяопераційний період узагалі обходиться 16 тисяч євро. Тому ми зараз і працюємо над такими фіксаторами, вдосконалюємо їх. І, повірте, наші за якістю не гірші, ніж іноземні, а подекуди і кращі. Наприклад, буквально кілька місяців тому до нас звернулись чернівецькі лікарі. У їхнього пацієнта, який ставив таку шведську титанову пластину, вона зламалася. А він заплатив за неї тисячі євро. Ми виявили причину і запропонували покласти нашу пластину. Ускладнень жодних не було, все добре загоюється і працює. А коштує вона в рази дешевше».

Пояснили науковці і те, чому їхні пластини не користуються високою популярністю серед пацієнтів і медиків, навіть попри хорошу якість і низьку ціну.

- До прикладу, заходить на наш ринок якась велика іноземна фірма, яка займається виготовленням таких фіксаторів, - пояснює Олександр Шайко-Шайковський. - Її представники ідуть до лікарів-травматологів і пропонують: «Ви рекламуєте своїм пацієнтам наші фіксатори, людина оплачує їх вартість у банку, ви робите операцію, все проходить добре». Потім лікар з тим чеком приходить на ту фірму, а вони перераховують половину вартості фіксатора лікарю, який допоміг їм його продати. Тобто, у його ціну вже закладена вартість відшкодування лікарям, які зацікавлені ставити фіксатори саме цієї фірми. Ось так це працює, а в нас такого немає. Ми нікому не можемо повертати частину коштів, тому лікарі про наші продукти і не розповідають. Але ж якби хтось підтримував наші розробки - то були б і додаткові робочі місця в Україні, й економіка би піднімалась наша, а не іноземна.

Автор: Віталій Олійник, Чернівці

Джерело: «Укрінформ»
(http://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2448939-bukovinski-naukovci-vinajsli-unikalnij-medicnij-prilad.html)

В людському організмі виявили нову анатомічну структуру

Передменстуральний синдром: що відбувається у вашому тілі?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers