rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Територіальні плацдарми

Наприкінці квітня відбулися вибори до об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Усього їх було 40 і охоплювали вони:

Захід України (в Івано-Франківській області такі вибори відбудуться - в 2 ОТГ, у Волинській області - в 1 ОТГ, у Рівненській області - в 3 ОТГ, у Тернопільській області - в 2 ОТГ, у Хмельницькій області - в 2 ОТГ, у Чернівецькій області - в 2 ОТГ);

Південно-Східний регіон (у Дніпропетровській області - в 4 ОТГ, у Донецькій області - в 1 ОТГ, у Запорізькій області - в 7 ОТГ, у Кіровоградській області - в 3 ОТГ, у Луганській області - в 1 ОТГ, в Одеській області - в 3 ОТГ, у Харківській області - в 4 ОТГ, у Херсонській області - в 1 ОТГ);

Центрально-Північний регіон (у Він­ницькій області в 1 об'єднаній територіальній громаді, у Полтавській області - в 2 ОТГ, у Сумській області - в 1 ОТГ);

Окрім того, відбулися додаткові вибори депутатів у громадах, приєднаних до ОТГ. Зокрема, у Житомирській області такі вибори відбулися у 2 селищних радах, у Запорізькій області - в 1 сільській раді, у Харківській області - в 1 селищній раді, у Чернівецькій області - в 1 селищній раді.

Створення ОТГ по країні йде нерівномірно. Порівняйте: якщо у Дніпропетровській області їх уже шість десятків, то, приміром, на Закарпатті усього 6, тобто, в 10 разів менше. Менше, ніж деінде в Україні. І це - не випадково.

Очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль подав до Верховного суду позов. Цитую прес-службу: «Розглянувши матеріали апеляційної скарги Закарпатської ОДА на ухвалу Верховного Суду України від 27 березня цього року, Велика Палата Верховного Суду України відкрила апеляційне провадження за позовом Закарпатської ОДА до Верховної Ради України про скасування окремих положень Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад». Ухвала набула законної сили з моменту підписання й оскарженню не підлягає».

Підбадьорений судом Г. Москаль радісно заявив: «До розгляду справи по суті й прийняття судом конкретного рішення облдержадміністрація не буде розглядати жодних матеріалів щодо ОТГ на Закарпатті. Цю позицію не змінять ні мітинги, ні пікети, ні перекриття міжнародних трас, ні будь-які інші акції».

Про перекриття губернатор Закарпаття згадав недаремно - адже міжнародну трасу «Київ-Чоп» збурені селяни уже перекривали.

Проте вибори до ОТГ відбулися. Спостерігачі нарікали: таких брудних виборів, мовляв, давно не бачили.

Комітет виборців України, інші контролери і спостерігачі закидали пресу фактами і схемами підкупу та інших порушень виборчого процесу.

Грішили цим усі або майже всі.

У підсумку, найбільшого успіху досягли представники ВО «Батьківщина». Юлія Тимошенко зміцнила свій плацдарм у низці територій і громад, куди пройшли її 277 депутатів. На 65 депутатів менше провела пропрезидентська БПП, яка весь час «дихала в спину». На третє місце вирвалися аграрники, оскільки Аграрна партія традиційно популярна в селах.

Четверте місце за партією «Наш край», яку зараховують до сил, близьких до Адміністрації президента. Радикали Олега Ляшка аж на 5 місці. За ними «Укроп» - дітище Коломойського-Корбана. Сьому сходинку посів «Опоблок», відтіснивши «Самопоміч» з її 16-ма депутатами. Яценюківський НФ провів лише 9 депутатів, чим підтвердив, що чутки про його неминучу політичну кончину не є даремними.

Останнє місце партії А. Гриценка та її 4 депутатів ще раз нагадали, що популярність лідера та його партії - це різні речі.

Президент був помітно засмучений програшем своїй основній суперниці. Тому не змовчав і під час засідання РНБО заявив: «Я дуже стурбований кількістю фактів підкупу виборців з боку окремих політичних сил. Я хочу сказати, що для мене, як президента і гаранта конституційних прав і свобод громадян, зокрема, виборчих прав, це є абсолютно неприйнятно. Тому я би дуже попросив Національну поліцію, Генеральну прокуратуру, Службу безпеки України довести факти порушень виборчого під час процесу на виборах до ОТГ, і щоби кожен, хто скоїв цей злочин проти демократії, опинився у в'язниці».

Вимога правильна. Тільки скептики нагадують, що чомусь таких слів ми не чули тоді, коли представники БПП вигравали вибори, а ЗМІ при цьому повідомляли про значні порушення. Отже, далі буде. Чи побачимо когось у в'язниці?

Деякі справи уже порушено, зокрема, на Кіровоградщині.

Якихось пару-трійку невдах можуть деінде визначити на роль цапа-відбувайла. Але ж то буде все-таки не торжество справедливості, а спектакль.

До чистих виборів ми доживемо, на жаль, не скоро.

«Він їм не цар»: погана нескінченність

Героїчний Бубенчик та танці з бубном від Генпрокуратури (частина 2)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers