rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Гості суботньої школи українознавства ім. Василя Стуса – Олесь Кузьма, Роман Тичківський та Степан Процюк

Як уже добре відомо, культурно-освітня діяльність є частиною навчально-виховного процесу школи українознавства «Рідна школа» ім. В. Стуса в м. Чикаго. Адже саме наша школа, окрім того, що займається навчанням дітей, також забезпечує національне і духовне виховання молоді, що є важливим показником нашої ідентичності. Відтак, щоразу, коли видається можливим, ми намагаємось запросити до нашої школи громадських діячів, артистів, священиків, письменників, які задля збереження української культури, рідної мови, народних традицій проводять активну роботу серед наших учнів.

Позаминулої суботи з ініціативи голови батьківського комітету нашої школи пані Христі Гайди відбулась зустріч з відомим громадським діячем Олесем Кузьмою, керівником відділу розвитку української католицької фундації в м. Чикаго. Пан Олесь розповів про нашого легендарного Василя Стуса. До речі, 6 січня 2018 року виповнилось би 80 років із дня народження цього нескореного сина українського народу.

Title Title 

 

Ця зустріч для учнів старших класів була дуже важливою, адже діти змогли прослухати розповідь про важкий і трагічний життєвий шлях письменника, довідатись про те, що Василь Стус завжди ставив на перший план інтереси своєї нації і свого народу, через що на довгий час опинився за ґратами в Пермській тюрмі (Росія) для політичних в'язнів, де і помер за нез'ясованих обставин. Як писав сам В. Стус: «Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації». Саме після цих слів і виступу п. Олеся Кузьми учні краще усвідомили, чому саме ім'я цього письменника і громадського діяча було присвоєне нашій школі у 2014 році.

Не менш цікавою і корисною була наступна зустріч, яка відбулася цього ж дня. До нас приїхав з України Роман Тичківський - керівник Української академії лідерства. Українська академія лідерства була створена в 2015 році завдяки команді фонду Western NIS Enterprise Fund. Перший осередок Української академії лідерства було відкрито в Києві у вересні 2015 року. В 2016 році розпочали роботу ще чотири осередки: у Львові, Полтаві, Миколаєві та Харкові. Це є 10-місячна освітня програма розвитку для випускників шкіл віком від 16 до 18 років. Навчання триває 6 днів у тиждень, студенти проживають у кампусах академії. Програма допомагає молоді знайти своє призначення, пізнати країну та світ, вибрати майбутню професію та розкрити лідерські риси. Пан Роман заохотив учнів нашої школи стати студентами цієї академії, тому що в Україні існує великий попит на студентів, що приїжджають зі США. Адже як пояснив сам пан Роман, наші діти є носіями української та англійської мов, а це значно полегшить процес спілкування серед іноземних студентів. А наші учні, окрім того, що зможуть навчатись, також матимуть можливість як волонтери допомагати українським студентам у вивченні англійської мови. За організацію і проведення цієї зустрічі всі ми завдячуємо пані Марті Фаріон, відомій громадській діячці в Чикаго, яка впродовж років дбає про розвиток українського шкільництва як у США, так і в Україні.

 

Title

 

Також 21 квітня мали честь приймати у нашій школі відомого письменника сучасності Степана Процюка. Цю зустріч нам допомогла організувати і провести пані Оксана Чуйко. Степан Процюк - автор творів для дорослих та дітей, у минулому - учасник літгурту «Нова дегенерація». До речі, у вересні 2015 року Степан Процюк отримав відзнаку «Золотий письменник України». Його трилогія «Марійка і Костик», «Залюблені у сонце» та «Аргонавти» написана для дітей старшого віку. Його дитячо-юнацька проза включена в шкільну програму з української літератури. Знавець дитячої психології одразу знайшов підхід до найменшої читацької аудиторії.

З перших хвилин зустрічі прослідковувався добре налагоджений контакт між письменником і учнями нашої школи. Діти були дуже зацікавленні, а автор люб'язно відповідав на всі запитання, які виникали в присутніх під час дискусії. Як зізнався сам пан Василь, цей візит до США спонукатиме його до написання нової повісті, і, можливо, в основу сюжету ляжуть враження і відчуття, які він отримав після спілкування з нашими учнями. Після зустрічі бажаючі могли придбати книги Василя Процюка та отримати на згадку автограф письменника.

Title Title 

 

Принагідно хочу також згадати, що одним з найважливіших чинників збереження національних і культурних традицій у нашій школі є шанобливе ставлення до історії свого народу. Саме з цією метою весь педагогічний колектив і учні нашої школи вирішили долучитись до заходу «Український реквієм», організованого Фундацією Українського Геноциду-Голодомору в США. Захід відбудеться 19 травня 2018 року у Harris Theater з нагоди відзначення 85-х роковин і вшанування пам'яті жертв Геноциду-Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. Тема Голодомору включена в обов'язкову шкільну програму з історії і літератури. Щороку в нашій школі відбуваються заходи з нагоди вшанування пам'яті жертв цієї трагедії. Адже наші учні повинні знати, що Голодомор 1932-33 років є найбільшою трагедією ХХ сторіччя в історії українського народу.

Важливо зазначити, що нещодавно мер Чикаго Rahm Emanuel оприлюднив Прокламацію, якою 24 листопада 2018 р. у місті Чикаго оголошено Днем вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні. Тому всім нам, представникам української громади в Чикаго, вчителям і учням шкіл українознавства як ніколи потрібно згуртуватись і підтримати відзначення цієї сумної пам'ятної дати, щоб ще раз засвідчити перед лицем усього демократичного світу, що політикою СРСР було вчинено страшний злочин - геноцид української нації.

 

Фото автора

 

Мер Rahm Emanuel проголосив 24 листопада Днем вшанування пам'яті жертв Голодомору

«Українські жінки в бізнесі» провели Практичний семінар з працевлаштування

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers