rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Шкільне великоднє свято «Передзвін Великодньої гаївки» у Рідній школі м. Детройт

Веснянки та гаївки - це старовинні дохристиянські обрядові пісні, пов'язані з початком весни. Свято Великодня наші предки вшановували ще задовго до приходу Християнства. Це було свято весняного Сонця. Молодь, діти і навіть старші люди виходили в гаї і співали там пісень, закликаючи весну та вітаючи сонце. Такі пісні супроводжуються хороводами з традиційними рухами. Саме звідси пішла і назва - гаївки, бо співали їх в давнину, здебільшого, в гаях.

Із приходом християнства такий улюблений серед молоді звичай співати і забавлятися в гаях, прикликаючи весну, не зник, а додався до радості від Христового Воскресіння. Єдине, що змінилося, це місце, де відбувалися гаївки - їх почали виводити на майданах біля церкви.

Title Title 
 Уже прийшла весна i пташечки веселi, спiвають у капелi На травичцi веснянки там виводять в свято.
Не впiзнати, чи квiтки, чи в квiтках дiвчата!

 

Гаївки, або як їх ще називають «гагілки, маївки, ягілки», були поширені в усій Україні. Ні один Великдень не обходився без цього чудового дійства. Кожна місцевість мала свої традиційні слова веселих пісень та забав, які після обіду на Великодні свята діти і молодь влаштовували біля церкви до пізнього вечора. Крім танців та пісень, хлопці будували вежі.

Цей чудовий звичай виводити гаївки з великою радістю підтримуємо ми і досі. В шкільній залі Рідної школи м. Детройт у суботу, 14-го квітня 2018 р., відбулася весела весняно-великодня програма «Передзвін Великодньої гаївки», підготовлена незамінною та шанованою вчителькою співів п. Мирославою Борищук. Головними героями дійства були учні класів дошкілля, 1-2, 3-4, 5-6, а також учні 7-8 класів.

Title Title 
 Наступну гаїлку виводитимуть учнi 3 класу Радiють веснянiй красi україночки.

 

Поетичну частину свята підготували та виконали учні 4-го класу під керівництвом учительки п. Надії Сутар.

Розпочали свято наймолодші та найстарші учні дошкілля, а також учні 7 та 8 класів піснею-сценкою «Уже прийшла весна», повеселивши присутніх весняними хорами Жабок, Бджілок, Метеликів, Квіточок, полиском Веселки і гупанням клишоногого Ведмедя.

Згодом учні різних класів показали батькам та гостям свята розмаїття гаївок. Маленькі школярики (1-2 класів) виводили «Подоляночку» та «Вербовую дощечку», учні 3-4 класів - заплітали «Шума» та вели, співаючи, «Кривого танцю», школярі 5-6 класів виконали гаївки «Заспіваймо, паняночки» та «Ми голубку ізловили». Учні 7-8 класів водили гаївку «Царівна», в якій зла Відьма приспала Царівну, а разом з нею «...увесь світ мертвим сном...». На щастя, відважний Царевич розбудив та врятував усіх.

Title Title 
 Подоляночка Майбутні матуранти Рідної Школи на Святі Гаїлки,
під сценою- малята Світлички

 

Цікаво, що багато гаївок діти виконують танцюючи, рухаючись по колу. Цьому є пояснення, адже коло здавна було символом сонця, а гаївки, власне, закликали сонце та весну.

І вся земля, мов той вінок, - з чудесних трав, дітей-квіток!

І в серці радість через край: воскресли поле, річка, гай.

І лине пісня до небес: «Христос Воскрес! Христос Воскрес!»

Дуже добре, що батьки наших учнів розуміють і цінують навчання у Рідній школі, де діти мають можливість змалку пізнавати Україну, відновлювати прадавні звичаї, традиції й передавати їх з покоління в покоління.

Title
 Ми Кривого танцю йдемо

 

Цьогорічна весна в Детройті жартує з нами. То ніби з'явиться, то знову кудись зникає. То сонце пригріє, то сніг падає в середині квітня, то крижаний дощ, то бурульки на весняних квітах. Мабуть, хоче весна, щоби ще більше людей пам'ятали та співали гаївок; щоби пекли господині жайворонків, а дітки бігли з ними в поля бавитися та закликати весну; щоб малювали люди писанки в кожній українській родині; щоб берегли та шанували ми прадавні звичаї своїх предків.

Історик Вахтанг Кіпіані у Флориді

Львів гідно вшанував знаного канадійця-благодійника

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers