rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Не минуло й 5 років: ПАРЄ визнала, що окупований Донбас – під контролем Росії

Не минуло й 5 років: ПАРЄ визнала, що окупований Донбас - під контролем Росії

У Парламентській асамблеї Ради Європи ухвалили резолюцію, в якій формулювання «неконтрольовані урядом території» України змінено на «території під фактичним контролем Росії».

Про це вказано в резолюції «Надзвичайний стан: питання пропорційності стосовно відступів, передбачених статтею 15 Конвенції про захист прав людини», ухваленій 24 квітня в ПАРЄ, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У проекті резолюції замінити слова «неконтрольовані урядом території» на наступні слова: «території під фактичним контролем Росії», - йдеться у внесеній поправці, що була запропонована під час розгляду доповіді та прийняття резолюції щодо застосування Україною, Францією та Туреччиною відступів відповідно до статті 15 Конвенції про захист прав людини.

«Асамблея знову заявляє про своє засудження російської агресії в Україні, порушення міжнародного права та принципів, закріплених Радою Європи», - вказується у документі.

У сесійній залі було розглянуто випадки призупинення дії окремих статей Конвенції про захист прав людини, які були застосовані трьома країнами: Україною - після російської агресії у 2014 році, Францією - після запровадження надзвичайного стану після терористичних атак у Парижі у листопаді 2015 року, а також у Туреччині - після спроби державного перевороту в липні 2016 року.

У документі також вказано, що Україна поінформувала генерального секретаря РЄ про її відступ 9 червня 2015 року, повідомивши про «надзвичайну ситуацію, що становить загрозу для життя нації», спричинену «поточною збройною агресією Російської Федерації проти України, разом з військовими злочинами та злочинами проти людяності, вчиненими як регулярними Збройними силами Російської Федерації, так і нелегальними збройними групами, які керуються, контролюються та фінансуються Російською Федерацією».

Стаття 15 Конвенції «Відступ від дотримання зобов'язань під час надзвичайних ситуацій» передбачає, що «в разі війни або інших надзвичайних обставин, які загрожують життю нації, будь-яка з Високих Договірних Сторін може вживати заходів, що відступають від її зобов'язань за цією Конвенцією, виключно в тих межах, яких вимагає надзвичайність обставин, і за умови, що такі заходи не суперечать іншим її зобов'язанням за міжнародним правом».

 

Норвегія дала ще €3,6 мільйона на проекти Ради Європи в Україні

Норвегія виділила ще €3,6 млн на реалізацію проектів Ради Європи в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Офісу Ради Європи в Україні.

«Норвегія оголосила про рішення виділити ще 34 млн норвезьких крон (приблизно 3,6 млн євро) для реалізації Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр., на додаток до 10 млн норвезьких крон, що їх було надано раніше як фінансову допомогу», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають в Офісі Ради Європи в Україні, загальний внесок Норвегії у розмірі 44 млн норвезьких крон (приблизно 4,6 млн євро) буде скеровано на забезпечення роботи проектів в Україні над реформами у сферах, визначених пріоритетними для України новим планом дій на 2018-2021 роки.

«Серед пріоритетів - подальша підтримка реформування судової сфери, виконання судових рішень, реформа децентралізації, боротьба з корупцією, надання підтримки внутрішньо переміщеним особам, безпека журналістів та інші», - зазначили в організації.

 

У «чорнобильських» районах Житомирщини досі перевищений рівень радіоцезію

У північних районах Житомирської області, які найбільше уражені радіацією після аварії на ЧАЕС, досі фіксують перевищення вмісту радіоцезію-137 у продуктах харчування.

Про це інформує обласний лабораторний центр МОЗ.

«У 1 кварталі 2018 року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 438 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 15 пробах, що становить 3,4%», - йдеться у повідомленні.

Результати досліджень показують, що найбільш забрудненими продуктами залишаються дикорослі гриби. Перевищення вмісту радіоцезію по грибах в області становить 29,7%. Найбільші показники зареєстровані у Коростенському районі - 70,0%, у Малинському - 20% та в Овруцькому - 6,7%.

М'ясо зі збільшеними допустимими нормами зафіксували в 12% досліджених проб (із 25). Зокрема, у Народицькому районі перевищення становить 33,3%, а у Малинському - 18,2%. Фахівці додають, що значною мірою такі результати залежать від включення до дослідження і м'яса дичини.

У молоці перевищення зареєстровані в 1,8% досліджених проб (із 56). Цей факт зафіксували лише в Олевському районі, де із 22 проб перевищення виявлені лише в одній, що становить 4,6%.

У лабораторному центрі констатують, що у досліджених пробах ягід та лікарської сировини за перший квартал цього року не зареєстровано перевищень допустимих норм вмісту радіонуклідів.

 

У Токмаку запустили першу чергу найбільшої сонячної електростанції в Україні

У місті Токмак, Запорізької області, ввели в експлуатацію першу чергу найбільшої в Україні сонячної електростанції «Тоkmak Solar Energy».

Про це Укрінформу повідомив голова наглядової ради компанії «Токмак Солар Енерджі» Олександр Рєпкін.

Потужність першої черги - 11 МВт, загальна потужність після завершення будівництва становитиме 50 МВт. За словами Рєпкіна, першу чергу сонячної електростанції вже під'єднано до Єдиної енергосистеми України. Повне завершення будівництва заплановано на грудень цього року. Після завершення будівництва СЕС зможе забезпечувати електроенергією шість районів Запорізької області, зокрема, й курорти на узбережжі Азовського моря.

Як сказав Рєпкін, сонячна електростанція в Токмаку - внесок компанії в енергетичну незалежність і екологічну безпеку України. «Завдяки роботі СЕС ТСЕ економія викидів СО2 в атмосферу становитиме близько 24 тисяч тонн на рік, що дорівнює кількості викидів в атмосферу близько 15 тисяч автомобілів», - зазначив Рєпкін. За його словами, ще однією особливістю проекту є перевага в роботі з українськими підрядниками і постачальниками вітчизняних комплектуючих.

«Під час реалізації проекту ми залучили максимальну кількість українського обладнання і підрядників, що надало змогу створити додаткових 300 робочих місць у процесі будівництва станції. Серце нашої станції - інвертори австрійських партнерів «Fronius». Після введення в експлуатацію сонячної станції на ТСЕ буде створено 75 постійних робочих місць», - пояснив голова Наглядової ради.

Інвесторами проекту виступила інвестиційна компанія «Astra Capital Group» (Україна) в партнерстві з державним «Укргазбанком».

«Astra Capital Group» є основним інвестором і організатором фінансування проекту СЕС ТСЕ, загальний обсяг залучених нами інвестицій у будівництво СЕС становитиме 45 млн євро. Ми окремо хочемо подякувати «Укргазбанку», який надав кредит на суму 19 млн євро», - зазначив керівний партнер компанії Руслан Божко.

Він повідомив, що компанія планує реалізувати ще кілька проектів у сфері альтернативної енергетики. «Протягом найближчого року портфель реалізованих проектів «Astra Capital Group» в альтернативній енергетиці перевищить потужність 180 МВт чистої енергії», - заявив Божко.

 

Міністерство охорони здоров'я відсторонило від роботи ректора Одеського медуніверситету

Міністерство охорони здоров'я відсторонило Валерія Запорожана від роботи ректором Одеського національного медичного університету.

Про це повідомляють на сайті МОЗ.

Згідно з наказом, Запорожана відсторонено від виконання службових обов'язків ректора «через складений стосовно нього співробітниками Національної поліції протокол про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією».

«Особа, щодо якої складено протокол про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, якщо інше не передбачено Конституцією і законами України, може бути відсторонена від виконання службових повноважень за рішенням керівника органу (установи, підприємства, організації), в якій вона працює, до закінчення розгляду справи судом - ч. 5 статті 65 Закону України «Про запобігання корупції», - йдеться в повідомленні.

Справу розглядатиме Приморський райсуд Одеси.

До завершення розгляду справи обов'язки ректора Одеського НМУ виконуватиме проректор з науково-педагогічної роботи Валерія Марічереда.

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров'я оголосило конкурс на заміщення посади ректора Національного медичного університету ім. О. Богомольця.

У березні МОЗ повторно відсторонив Катерину Амосову від обов'язків ректора НМУ ім. О. Богомольця і продовжив роботу комісії з розслідування зриву інтегрованого іспиту «КРОК 1. Стоматологія» в цьому навчальному закладі до 23 березня.

 

Містичний трилер про Чорнобиль вийде в прокат у липні

Прем'єра містичного трилера «Брама» режисера Володимира Тихого з Ірмою Вітовською у головній ролі відбудеться 26 липня 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба Держкіно.

«Фільм «Брама» - екранне втілення відомої п'єси Павла Ар'є «На початку і наприкінці часів», що в постановках різних режисерів зі шаленим успіхом пройшла на сценах українських і закордонних театрів. У кінострічці Тихого зображена містика, чарівні істоти та суворі реалії життя в новому погляді на Чорнобильську зону відчуження», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, кілька шарів гриму до невпізнання змінили та вдвічі зістарили виконавицю головної ролі - відому українську актрису Ірму Вітовську, яка перевтілилася в образ бабці на ім'я Пріся. Вона розмовляє з русалками, їсть галюциногенні гриби, а колись, за війни, зарізала дванадцятьох есесівців. Для Вітовської роль не нова, адже актриса грала бабу Прісю на театральній сцені у постановці «Сталкери» й отримала за цю роль «Київську Пектораль» та «Мельпомену Таврії».

У фільмі також зіграли Віталіна Біблів, Ярослав Федорчук, Дмитро Ярошенко, Дмитро Тубольцев.

«Широкий спектр драматургії «Брами» - від комедії до жаху, техногенна архаїчність персонажів - почерпнутий з етнографічних подорожей Павла Ар'є у 2008 році до Чорнобильської зони відчуження. Мені було цікаво працювати з цим матеріалом, він унікальний своїм авангардним поглядом на те, що відбувається на околицях Чорнобиля зараз і як видозмінюються класичні міфи і з'являються нові», - розповів режисер.

Лінія фронту: 28 ворожих обстрілів за день, поранено чотирьох бійців

Новини з лінії фронту: окупанти обстріляли Лоскутівку та Зайцеве

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers