rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Масне волосся та лупа: проблеми і вирішення

Здорове і блискуче волосся - мрія кожної жінки. Але коли розкішний блиск вже до кінця дня змінюється масним лоском, виникають два стратегічно важливі питання: хто винен і що робити?

 

Завдання № 1 - масне волосся

Проблема масного волосся тримається на «трьох китах», на яких варто зупинитися докладніше.

У чому проблема?

Шампунь. Якщо сучасну людину запитати, яким, на її думку, має бути якісний шампунь, більшість із нас позитивно відзначили б засіб з густою консистенцією, приємним ароматом, який швидко піниться та має різноманітні домішки, що обіцяють зволожити, зміцнити і надати блиск волоссю. Але чому відчуття чистоти і свіжості від такого шампуню залишається лише на 1-2 дні?

По-перше, через використання жорстких ПАР (поверхнево-активних речовин) - вони коштують дуже дешево, миттєво піняться і забезпечують швидке очищення. Підступ у тому, що таке жорстке очищення позбавляє шкіру голови найтоншої захисної плівки, для відновлення якої сальні залози активізуються і починають працювати в посиленому режимі. Саме тому виникає необхідність частіше мити голову, а не навпаки - від частого миття волосся швидше брудниться.

По-друге, вищезгадані кондиціонуючі домішки, а також усілякі загусники, замутнювачі, перламутри повинні зробити процес миття більш приємним, але насправді роблять ведмежу послугу. Вони забивають пори шкіри голови й обтяжують пасма, забиваючись між розкритими лусочками волосин. Тому зачіска дуже швидко втрачає і об'єм, і чистоту.

Особливо обережними слід бути з шампунем зі силіконом - він огортає тонкою непроникною плівкою не тільки волосини, але і шкіру голови, перекриваючи волосяним цибулинам доступ кисню. Після цього волосся буде не тільки швидше бруднитися, але й може стати значно рідшим. Силікон може стати вашим другом лише в одному випадку: якщо він міститься в масці і накладається на пасма не частіше, ніж 1 раз на тиждень. Саме на пасма, а не на шкіру голови!

Вода. Вона є не менш важливою ланкою в цьому ланцюгу, ніж шампунь. Жорстка вода має на волосся і шкіру голови такий самий негативний вплив, як і дешеві ПАР. Причина - солі кальцію, магнію, оксид заліза й інші домішки, які в надлишку можна знайти у водопровідній воді. Особливо небезпечною може бути наявність у значних кількостях солей кальцію - це робить волосся сухим, ламким і тьмяним, а шкіру голови - чутливою і схильною до подразнення.

Але головною проблемою для волосся є безконтрольна робота сальних залоз, яка призводить до появи жирності і навіть лупи. Взяти ситуацію під контроль можна двома способами: визначити мінеральний склад води у вашому будинку і встановити відповідний фільтр або щоразу перед миттям голови пом'якшувати воду підручними засобами.

Харчування. Часом проблема масного волосся - наслідок необмеженої любові до смаженої картоплі з майонезом та інших не дуже дієтичних страв. З таким меню печінка просто не може впоратися з переробкою жирів, що потрапляють в організм, і розчинених у них токсинів. І тоді вони частково виводяться через сальні залози шкіри обличчя й голови. Якщо шкіра суха, її пори пропускають до 20 г шкірного жиру, якщо масна - до 50. Коли і цього недостатньо, ми зіштовхуємося з проблемою висипань і вугрів. Посилити проблему можуть деякі хронічні захворювання, такі, як дискінезія жовчного міхура, дисбактеріоз кишківника, панкреатит, внаслідок чого організм відмовляється засвоювати важкі жири, а разом з ними і необхідні йому жиророзчинні вітаміни A, E, D.

Що робити?

Відмовляємося від жиру. Насамперед, слід навчитися контролювати кількість жирів у раціоні. Ідеальна формула: не більше, ніж 1 г на 1 кг маси тіла. З них 1/3 має бути рослинного походження, а 2/3 - тваринного. Причому, деякі дієтологи радять смажити і тушкувати на тваринних жирах, а от до олії - в жодному випадку не застосовувати термічну обробку. Важкими для печінки жирами вважаються баранина, качка, гуска, майонез, ковбаси, консерви. Їх краще замінити продуктами, які містять корисний холестерин: яйцями, морською рибою, молочними продуктами або продуктами без холестерину, але з необхідними для шкіри жиророзчинними вітамінами А і Е: насінням соняшнику і гарбуза; корисно їсти ядра волоського горіха, зародки пшениці, вживати олію плодів шипшини й обліпихи.

Не менш важливо вилучити ситуаційне переїдання і перейти на більш часте споживання їжі невеликими порціями - це створить для печінки комфортніші умови.

Пом'якшуємо воду. Якщо у вас немає спеціального фільтра або він не може впоратися зі своїми обов'язками, найпростіший спосіб - банально закип'ятити воду. Але можна прискорити час, якщо скористатися елементарними підручними засобами: наприклад, содою (досить 1/4 чайної ложки на 1 л води), борною кислотою (1/2 чайної ложки порошку на 1 л води), нашатирним спиртом (1 чайна ложка на 1 л води). Але найкращим компонентом для жирного волосся є гліцерин: 1 столова ложка гліцерину на 1 л води. Також ефективно використовувати талу або дощову воду, а в зимовий час - снігову, вона позбавлена мінералів і домішок, тому ідеально підходить для миття голови.

Підбираємо шампунь. Пошукайте на полицях магазинів той, що з позначкою «for daily use», «for sensitive skin», «for freguent use». Він спеціально призначений для частого миття, тому містить більш м'які ПАР і мінімум різних домішок. Завдяки такій полегшеній рецептурі шкіра голови добре очищається, не пошкоджуючи при цьому захисний ліпідний шар. Якщо ви займаєтеся фітнесом або відвідуєте басейн, для таких випадків бажано мати спеціальний шампунь для нейтралізації солі і хлору.

І пам'ятайте, що шампуні «для масних коренів і сухих кінчиків» - не більше, ніж добре продуманий маркетинговий хід. Здоровий глузд підказує, що один і той самий засіб не може очищати тільки корені і живити тільки кінчики. Для вирішення цих проблем потрібні два різні засоби.

Миємо голову. Фахівці зізнаються, що для мешканців мегаполісів практично єдиний спосіб зберегти шкіру голови чистою і здоровою - мити її в міру забруднення. Але робити це слід трохи інакше, ніж дехто звик.

  • Відмовтеся від будь-якого термічного впливу: мити волосся краще теплою або прохолодною, але не гарячою водою, сушити - феном у холодному режимі або взагалі без нього. Від масажу голови теж доведеться відмовитися, зокрема, і від активних рухів під час миття - все це активізує роботу сальних залоз.
  • 1-2 рази на тиждень бажано використовувати шампунь з позначкою «себорегулюючий» і маски з такою ж дією. Вони можуть бути на основі водоростей, глини, дисульфіду селену. Можна приготувати таку маску і самостійно: необхідно розвести водою порошок безбарвної хни або суху косметичну глину - добрими очисними властивостями можуть похвалитися біла, блакитна і зелена. Накладіть маску тільки на корені волосся на 15-20 хвилин, а на саме волосся в цей час можна накласти бальзам або поживну маску.
  • Особливу увагу слід приділити поживним маскам і бальзамам. Без них не обійтися, оскільки часті водні процедури можуть пересушити локони. Щоб цього не сталося, маску слід використовувати після кожного миття голови і ретельно розподіляти по всій довжині волосся, відступаючи від коренів не менше, ніж на 3-4 см й уникаючи контакту зі шкірою голови. Інакше щоденного миття не уникнути.
  • Незалежно від того, зробили ви маску чи просто помили голову, закінчувати ритуал краще полосканням: настоянкою або відваром трав. Підійдуть квіти липи, кора дуба, шавлія, м'ята, березові бруньки. 2-3 столові ложки зілля залити 1 літром окропу, настояти 10-20 хвилин, процідити і розвести прохолодною водою.

Це - важливо! Іноді проблема масного волосся зникає сама собою після висвітлення або хімічної завивки. Проте, фахівці стверджують, що це лише маскування проблеми: хімічні барвники та інші елементи пересушують шкіру голови, але аж ніяк не нормалізують роботу сальних залоз.

 

Завдання № 2 - лупа

Така невинна на перший погляд проблема, як лупа, іноді завдає більше клопоту її власникам, ніж сумнозвісний головний біль. Від неї немає «чарівної» таблетки, тому вона постійно тримає нас у напрузі з приводу свого зовнішнього вигляду.

У чому проблема?

Грибок. Про те, що основною причиною лупи є грибок, медикам стало відомо ще понад сто років тому. Озброєні такою цінною інформацією, вони до недавнього часу перебували у цілковитій впевненості, що знають про лупу все: в її появі винен грибок Malassezia furtur. Але останні дослідження американських учених показали, що вони були лише за крок від істини. Справжніми винуватцями непрезентабельного вигляду нашого волосся є зовсім інший грибок того ж таки виду - Malassezia globosa. До слова, крім себорейного дерматиту, він відіграє не останню роль у розвитку інших захворювань різного ступеня тяжкості - алергічних реакцій шкіри та дихальних шляхів. Особливо вільно грибок почуває себе в організмі тих, хто має ослаблену чи ще не зміцнілу імунну систему. Під цю категорію потрапляють люди з будь-якими хронічними захворюваннями і діти віком до семи років.

Імунітет. Більшість науковців сходяться на думці, що грибок можна знайти навіть у людини, яку ніколи раніше не турбувала лупа. Але активізується він, як і будь-які інші грибки, у людей з ослабленим імунітетом. Досить нам пережити сильний емоційний стрес або тривалу повільну депресію, як білі пластівці вже беруть в облогу нашу голову. А гормональні бурі і пов'язані з ними захворювання, наприклад, щитовидної залози, теж запускають механізм у дію. До речі, трихологи стверджують, що перші ознаки «білої проблеми» найчастіше з'являються саме через гормональні негаразди - у підлітковому віці.

Але іноді вистачає порушити імунний захист шкіри голови неправильним доглядом: коли перманентна завивка і фарбування волосся доповнюються щоденним миттям і сушінням феном. Така підвищена увага до волосся і шкіри голови призводять до сухості і лущення, а потім до порушення кислотно-лужного балансу шкіри. Це і є сприятливе середовище для розвитку грибків.

Що робити?

Сідаємо на дієту. Не переживайте, голодувати не доведеться, йдеться лише про те, щоб більше вживати деяких продуктів: яєць, бобових, печінки, твердих сортів сиру, морепродуктів. Усі вони містять необхідний для волосся елемент - цинк, тому дієта називається цинковою. Саме його визнано головним помічником у боротьбі проти грибків і зайвої сальності шкіри голови. До того ж, цинк запобігає ламкості і тьмяності волосся. Не зайвим буде і курс спеціального комплексу вітамінів А, В, С, Е, необхідного для нормального росту волосся.

Змінюємо шампунь. Спеціальної «дієти» потребує також і волосся, тож згодиться спеціальний шампунь. Найбільш ефективними вважаються ті, що містять сірку, цинк, дьоготь, саліцилову кислоту. Така косметика допомагає боротися з грибками і бактеріями, добре відлущує скупчення лусочок на поверхні шкіри. Крім необхідного для волосся цинку, потрібні вітаміни Е і В, які добре відновлюють структуру волосся. Під час миття голови масажуйте її подушечками пальців. Цей легкий пілінг сприяє злущуванню відмерлих клітин з поверхні шкіри. Також це покращує кровообіг і живлення волосся - після цього воно росте значно краще.

Дбаємо про гігієну і догляд. Всі щітки і гребінці, якими ви користуєтеся протягом дня, ввечері варто мити з милом. Якомога рідше користуйтеся феном - він пересушує шкіру голови і ще більше посилює проблему. Якщо є можливість і вільний час, краще сушити волосся за кімнатної температури. Відмовтеся на деякий час від хімічної завивки і фарбування волосся. Особливо варто уникати освітлювання більше, ніж на 2-3 тони - руйнівний ефект від цих процедур є в сто разів сильнішим, ніж від сушки феном. Змінити імідж можна за допомогою натуральних барвників (таких, як хна, басма, цибулиння і відвари трав) - вони зміцнюють волосся і не травмують шкіру голови.

Квашенина та страви з неї

Федір Возіанов, дизайнер: «На перші сукні-картини мене надихнув Казимир Малевич»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers