rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Чи врятує Україну гетьман?

Я переконаний, що Україна може існувати тільки у формі Гетьманства.

Павло Скоропадський «Спогади»

 

Не одна українська голова тріщить від думок - як нам врятувати Україну, котра інколи починає нагадувати «Титанік» і крениться на бік, зачерпуючи бортами воду.

Тріщала вона, видно, і в Олександра Івановича Штепи, котрий 2 квітня 2018 року на сайті електронних петицій президента України оприлюднив за власним підписом петицію за № 22/044064-еп.

У ній він заявляє: «Пропоную внести до ВР законопроект про заміну назви найвищої посади в Україні! Замість «президент» запровадити назву «гетьман»!

Обґрунтування у пана Штепи просте - може тому, що геть не відповідає дійсності. Він з непідробною щирістю, котра переходить у політико-історичну наївність, пише: «В історії України ніколи не було президентів, це - не наше слово взагалі! Все, що було славного в нашій історії, творили саме гетьмани: Богдан Хмельницький, Мазепа, Скоропадський і т. д!

Це, по-перше, - історично наше, по-друге, це - унікальна назва лідера нації, і по-третє, - президенти є в усіх, а от гетьман буде тільки у Нас, і ніхто не має навіть претендувати на цей титул!»

Якщо спробувати подискутувати з паном Штепою, то почав би з того, що в історії України таки були президенти, вже цілих 5, а якщо враховувати О. Турчинова, котрий декілька місяців виконував обов'язки президента України, то і шість. Чи пан Штепа період Незалежності не зараховує до історії України?

  Title

Щодо слова - наше воно чи ні. Дійсно, слово «президент» походить від лат. Praesidens - той, хто сидить попереду. І першим в історії людства президентом країни став 231 рік тому Джордж Вашингтон, очоливши як виборний глава держави США, що і було записано в Конституції США.

Але ж і слово «гетьман» не наше. Може, пан Штепа здивується, але це слово походить від нім. Hauptmann, польськ. Hetman - «начальник» - і було назвою вищих воєначальників у таких державних і військово-державних утвореннях, як Велике князівство Литовське, Королівство Польське, Річ Посполита обох народів, а вже потім Військо Запорозьке Низове.

Більше того, історики свідчать, що започаткували цей титул чехи у ХV сторіччі і першим в історії людства гетьманом був проголошений чеський ватажок Ян Жижка.

Згодом цей титул у Чехії так девальвувався, що гетьманом краю (чеськ. Krajskу hejtman) після 2000 року в Чеській республіці почали називати очільника регіону - по-нашому главу обладміністрації чи губернатора.

Правда, поляки і литовці з другої половини ХV сторіччя надали цьому титулові належну шану - король Речі Посполитої нарікав гетьманом головнокомандувача Збройних сил. Але ж главою держави все-таки залишався король, а гетьман був його підлеглим, та ще й не єдиним у цій іпостасі, бо були гетьмани коронні і польні (польові).

В Україні вперше титул гетьман (руський, поряд з рівнозначними польським коронним та литовським) запроваджений для позначення королівського намісника. Офіційно першим гетьманом було призначено Богдана Хмельницького. І призначив його польський король.

Тільки після Національно-визвольної війни 1647-1658 рр. Богдан Хмельницький став повноправним гетьманом козацької Держави, поєднуючи в своїй особі всі три гілки влади - законодавчої, виконавчої та судової.

Але це тривало недовго.

Після Переяславської Ради 1654 року гетьман України знову підкорявся чужоземному володареві, котрий обмежував його повноваження.

Потім гетьманів на українських землях було чимало, окремо - під росіянами, окремо - під поляками, окремо - під османами, і вже ніхто з них самостійно і повноважно не очолював Україну.

Павло Скоропадський був останнім і зовсім не самостійним гетьманом Української Держави у 1918 році, пробув ним лише півроку, і над ним нависали німці. З ними останній гетьман України і втік до Берліна.

Тож боюсь розчарувати пана Штепу, але виходить так, що президенти України при всій слабкості держави періоду Незалежності мали значно більше влади і значно більш потужну країну в своєму управлінні, ніж будь-який гетьман у будь-який період нашої історії.

І останнє. Хто ж мав би шанс стати гетьманом України на найближчих виборах?

Якщо вірити соціології, то найвірогіднішим переможцем поки що є Юлія Тимошенко. Як би її називали в такому випадку? Гетьманша?

А якщо Петрові Порошенку вдасться втримати владу на наступний термін, то як, на думку пана Штепи, гетьман П. Порошенко буде відрізнятися від президента П. Порошенка?

Політикою? Стилем?

А булаву він і так має, отримав її під час своєї першої інавгурації.

100 років тому, 29 квітня 2018 року, Україну проголосили Гетьманською державою делегати з'їзду хліборобів, і Павлові Скоропадському вручили гетьманську булаву. А хто має проголосити теперішню Українську Державу Гетьманщиною? Адже це не тільки заміна назви, ярлика, таблички, а глибокі зміни ідеологічного, політичного, управлінського характеру.

Отож, доведеться жити Україні під проводом не гетьмана, а президента. Важливо лише, щоб людина на цій посаді, хто б це не був у будь-який період, працювала на Україну.

 

Настрої у світлі Великодня

Парламентські вибори в Угорщині: третій поспіль термін Орбана

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers