rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ 11 способів вдосконалити навички стрільби з гвинтівки

Стрільба зі зброї - це ніби просто. Постріл, влучання або промах... Промах - завжди прикрість. У деяких мисливських клубах тобі можуть обтяти поділ сорочки, аби показати своє негативне ставлення до твоїх промахів. Але все - не так уже й страшно, і біді можна зарадити.

Вміння добре стріляти не приходить само собою, так само, як і немає єдиного рішення, здатного миттєво перетворити невдаху на чемпіона зі стрільби. Швидкість і точність стрільби залежить, насамперед, від правильного виконання низки базових речей. А ті, своєю чергою, від постійних та ефективних тренувань. Таким чином - або читай далі наші поради, як поліпшити свої навички стрільби з гвинтівки (rifle), а також дробовика (shotgun) і навіть пістолета (handgun), запам'ятовуй і застосовуй на практиці або... купуй про запас кілька сорочок.

Як покращити навички зі стрільби? Виконуй такі правила:

1. Вчися стріляти, не цілячись, і з коліна

Людина, яка вчила мене майже всьому, що я зараз знаю про зброю, любила примовляти: «Вчися стріляти стоячи, як Чоловік». Досвідчені «польові» стрільці ніколи не стріляють без підготовки, якщо є така можливість. Але вони можуть обійтися і без цього. Під час тренувань я спалював приблизно 80% патронів саме так, не цілячись.

Багато досвідчених стрільців надають перевагу позиції сидячи над позицією стрільби з коліна. Але я з'ясував, що ця метода часто завдає труднощів при стрільбі у підліску або у полі з високою травою. Перехід у позицію «з коліна» вирішує цю проблему.

2. Переконайся у справності рушниці

Щороку тисячі мисливців розчаровуються у неперевірених і недоглянутих гвинтівках - і «змотують вудки». Патрон не хоче подаватися з магазина, кришка магазина відстібається у найбільш невідповідний момент, запобіжник клацає неймовірно голосно, спусковий гачок не натискається, монтаж прицілу совається, сам приціл не зафіксований у кільцях, гвинти ложі не дотягнуті, нечищений або розбитий патронник «мертво» тримає використану гільзу. Сумно... Якщо ти не впевнений у своїх навичках зброяра, то віддай гвинтівку фахівцеві і попроси довести все до ладу. Бажано - не за тиждень до змагань, а раніше.

  Title

3. Бери участь у стрілецьких змаганнях

Як казав мій приятель G. Sitton: «Найкращі стрільці, яких я знаю, мають нерви рептилій». Найкращий спосіб зімітувати стрес при полюванні на великого і небезпечного звіра - це стрільба на змаганнях. Немає значення, якого рівня... Просто треба поставити себе у ситуацію, коли можна пережити і радість перемоги, і злість від поразки. Зазначу, що злість від поразки - значно сильніший чинник, ніж радість перемоги. Намагайся змагатись досить часто, щоб це ввійшло у звичку, як, скажімо, чистити зуби на ніч.

4. Не шкодуй патронів!

Неможливо набути якесь «фізичне» вміння без тренувань. Стрільба - саме таке вміння. Якщо ти «не спалюєш» навіть 100 патронів за рік на тренуваннях, то це - самообман. Класні стрільці «спалюють» кілька тисяч патронів за рік або навіть більше. Ті, кого серйозно бентежить така проблема, купують мисливський карабін як тренувальну заміну своїй гвинтівці. Потім купують коробку патронів - 22 (500 штук) - і вперед, на тренування!

5. Вчися цілитися швидко

Пошук цілі в оптичному прицілі - це проблема, яку ще сильніше посилює мода на приціли, які більше пасують для астрономічних спостережень, ніж для полювання. Щоб швидко наводитися на «об'єкт», встанови кратність 4х і більш не чіпай регулювання. Коли робиш прикладки, старайся робити це більш-менш горизонтально, на одному рівні. Не намагайся спочатку прицілитися у небо, а потім опустити дуло до рівня цілі. Тримай розплющеними обидва ока і шляхом багаторазових холостих «пострілів» вироби звичку натискати курок одразу після того, коли «хрестик» ліг на ціль.

6. Вчися робити позначку

Кожен стрілець, який заслуговує хоч на найменшу увагу, може сказати тобі, куди ляже тільки-но зроблений постріл. Це - одна з навичок, яка тобі потрібна. Спосіб, яким її можна набути - багаторазові холості «постріли» і концентрація уваги на позиції прицільної марки у момент «пострілу». Після того, коли добре пропрацюєш це вхолосту, переходь на нормальні боєприпаси і продовжуй відзначати КОЖЕН постріл.

7. Уроки стрільби

Ніхто не народжується з дробовиком у руках. Тому вгамуй власну гордість і візьми кілька уроків стрільби у кваліфікованого інструктора. Коли будеш вибирати інструктора, одразу скажи йому, що перемога на змаганнях зі скиту-трапу тебе не цікавить. Поясни, що тобі просто хочеться стріляти й успішно влучати у ціль. Ціни на послуги інструктора можуть коливатися у досить широких межах. Тож є сенс врахувати і цю статтю витрат при придбанні дробовика. Пам'ятай - добре стріляють не рушниці, а люди!

8. Домашня робота

Відпрацьовуй стійку зі зброєю вдома перед дзеркалом. Рушниця має бути розряджена! Починай з позиції «готовність» - стань безпосередньо перед дзеркалом, рушниця - більш-менш горизонтально, приклад - трохи нижче від рівня передпліччя. Сконцентруй увагу на відображенні свого правого (якщо ти - не шульга) ока у дзеркалі. Намагаючись тримати голову нерухомо, плавно підкинь рушницю до вилиці, переносячи при цьому вагу тіла вперед, на ліву ногу. Потім подай праве плече вперед, до упору в «потиличник» прикладу. Якщо все зроблено правильно, то ти побачиш відображення правого ока якраз над мушкою. На початках не звертай увагу на швидкість виконання. Намагайся виконати все плавно. Швидкість прийде сама собою, з досвідом. Основний сенс полягає у тому, щоб, тримаючи розплющеними обидва ока, піднімати рушницю до плеча, а не тягнути шию до прикладу. Є сенс почати з 10-20 повторень за підхід. Якщо дозволяє час, відпрацьовуй стійку 100-200 разів на день.

9. Бий тарілочки

Немає сенсу напередодні відкриття сезону бігти на стенд і намагатися «потренуватися» напередодні. Значно корисніше взяти за правило виконувати норму 50-75 тарілочок щотижня, незалежно від того, скільки часу залишилося до відкриття...

Попроси свого приятеля покидати тобі тарілочки на дозвіллі. Для різноманітності можеш спробувати стріляти як із вкладеним у плече прикладом, так і без. Останній варіант - більш схожий на реальний стан речей на полюванні. Не заморочуйтеся з рахунком збитого «посуду», ти ж тренуєшся не для змагань зі стендової стрільби, а для себе.

Не бійся запитати поради у більш досвідчених стрільців. Як правило, це - досить доброзичливі люди, які чим зможуть - допоможуть, підкажуть.

10. Перевір приціл рушниці

Ти впевнений, що рушниця стріляє саме туди, куди ти цілишся? Намалюй трикутник зі стороною приблизно 75 мм на аркуші 1х1м. Потім вибери патрони, якими маєш намір стріляти. З відстані 18 м прицільно зроби постріл в основу трикутника. Зміни мішень і повтори процедуру тричі. Якщо центр розсипання (збільшення кількості дробу ближче до центру - ред.) не збігається з трикутником, то з рушницею - щось не так. Є сенс показати рушницю і відстріляні мішені досвідченому зброяреві; несправності можна усунути. Спробуй позмінювати дульні звуження, наприклад, постріляти з напівчоку (дульне звуження - ред.) замість повного чоку, або навіть із чоком 0.25. Причина промахів може критися і в невідповідній для тебе ложі (дерев'яний приклад і цівка на вогнепальній зброї). Здебільшого, мисливцям підходять стандартні ложі, які встановлюються на рушниці. Ложа відповідної довжини забезпечує комфортну і легку стрільбу. Кваліфікований зброяр зможе допомогти підігнати будь-яке «дерево» під твою статуру.

11. Тренування очей

Досвідчені стрільці можуть швидко виокремити одну пташку з цілої зграї і утримувати на ній (пташці) свою увагу. Ще більш досвідчені виокремлюють пташку і концентруються на її «дзьобі» (або ділянці біля нього)! Такі вправи покращують зір. (Те ж саме стосується і звіряток у тирі. - ред.) Як і будь-які інші м'язи, очі теж можна тренувати.

Коли ти стріляєш у тарілочки, не намагайся концентруватися на всій тарілці, натомість, вчися зосереджувати увагу на передньому краєчку «посуду».

 

Автор: David Petzal, «OUTDOOR Life»

Джерело: Сторінка «ТМ Мілітарист» у «Фейсбук»

 

Харчування при аденомі простати

11 способів висушити взуття у поході

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers