rss
06/17/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Тривалий нежить може свідчити про серйозне захворювання

Змерз, намочив ноги, і вже тече з носа. Ми поспішаємо до аптеки по рятівні краплі. Але, на жаль, вони не допомагають так, як хотілося б. Нерідко боротьба з нежитю розтягується на тижні, а то й довше. За який час має минути нежить? Як правильно лікувати риніт, щоб він не перетворився на постійну проблему? Розповідають Василь Троян, доктор медичних наук, лікар-отоларинголог, та Олена Решетник, сімейна лікарка.

- Чому часто, коли перемерзнемо чи намочимо ноги, одразу починаємо шморгати носом?

В. Троян: Одразу скажу, що нежить - це нормальна захисна реакція організму на проникнення часток пилу, алергенів чи інфекції. Мокротиння допомагає слизовій оболонці очиститися. Крім того, воно містить особливі речовини, що забезпечують стійкість до бактерій та вірусів. Тому нерідко саме гострий нежить гальмує просування інфекції у бронхи, легені і розвиток бронхіту чи пневмонії.

- Через скільки днів нежить має минути?

В. Троян: Якщо нежить не минає понад тиждень, це вже привід для занепокоєння. Адже риніт нерідко ускладнюється гайморитом (запалення навколоносових пазух) чи отитом (запалення середнього вуха).

- То нежить слід лікувати чи можна почекати, допоки сам минеться?

В. Троян: Щодо лікування, то більшість судинозвужувальних крапель не рекомендовано самостійно застосовувати довше, ніж п'ять-сім днів. Це пов'язано з тим, що такі препарати можуть викликати призвичаювання, внаслідок чого розвивається хронічний медикаментозний риніт. Нерідко до вірусної інфекції приєднується бактеріальна, і тоді звичайні судинозвужувальні краплі будуть неефективними.

- А що скажете стосовно «бабусиних рецептів» - крапель на рослинній основі, до прикладу?

О. Решетник: Оптимально, що можна зробити власноруч, - це звичайний розчин з морської чи кухонної солі (неповну чайну ложку розчинити у склянці води), додати трішки соди, кілька крапель йоду. Цей розчин допоможе вимити з носа густий слиз, очистити пазухи. Проте, коли з носа вже просто тече, він неефективний. Скажімо, краплі з цибулевого соку, обов'язково розведеного теплою водою, також помічні при гострих формах вірусного нежитю, адже сік цибулі містить фітонциди. Однак на «густий», задавнений нежить це не подіє, а у випадку алергії може лише зашкодити. Із лікарськими рослинами (алое, каланхое тощо) алергікам також слід бути обережними.

- Це правда, що звичайне промивання носа загартовує, і на риніт можна й не захворіти?

В. Троян: Так. Якщо щодня зранку і ввечері промивати ніс чистою, ледь теплою кип'яченою водою, ми таким чином звільняємо слизову оболонку від зайвого слизу, нашарувань пилу і вірусів. А ще добре загартовує ніс сухе прохолодне повітря. Зимові прогулянки пішки, особливо коли світить сонце, - найкращий тренінг для носа. А ось прикривати носа шаликом не варто. Людям, які це роблять, нежить надокучає частіше.

Автор: Ірина Конторських

Джерело: газета
«Експрес»

Ідеальний лікар та Україна: як поєднати?

Найпоширеніші помилки у догляді за ротовою порожниною

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers