rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Броніслав Коморовський, екс-президент Польщі: «Кожний українсько-польський конфлікт завжди використовував хтось третій»

У Варшаві напередодні відбулася презентація книги-інтерв'ю польською мовою з главою Української Греко-Католицької Церкви Святославом Шевчуком «Діалог лікує рани», в якій Блаженніший апелює до необхідності справжнього діалогу між українцями і поляками та обома державами. У презентації книги взяв участь екс-президент Польщі Броніслав Коморовський. В інтерв'ю Укрінформу колишній польський лідер оцінив сучасний стан українсько-польських відносин та розповів про своє бачення шляхів виходу з кризи.

- Сьогодні українсько-польські взаємини, м'яко кажучи, не є найкращими. Як ви бачите можливість виходу з цього «глухого кута»?

- Ви вжили дуже правильне визначення - «глухий кут», тобто, відбулося не лише замороження, а й погіршення польсько-українських взаємин - фактично, в усіх сферах. Навіть в офіційних міждержавних відносинах щось зупинилося, адже немає такої інтенсивності взаємин і позитивних емоцій, підтримки українського шляху на Захід, і це - погано. Однак, ще гірше те, що маємо справу з регресом теж і в суспільному, громадському вимірі.

  Title

- Останнє опитування громадської думки центру СBOS у Польщі показало, що рівень позитивного сприйняття поляками українців за рік знизився на 12%.

- Це мене дуже непокоїть. Тим більше, що це супроводжується також і сигналами, що і в Україні спостерігається певне націоналістичне піднесення, яке має свій антипольський вимір. Тому кожна така ініціатива глави Української Греко-Католицької Церкви, його книга, його слово, його голос, також і в рамках українсько-польського церковного і світського діалогу має величезне значення. Зараз - такий момент, коли всі прихильники українсько-польського примирення, які мріють про співпрацю між Україною і Польщею у стратегічному вимірі, повинні інтенсифікувати свої дії. Це стосується міждержавних контактів на найвищому рівні, але, насамперед, - на рівні суспільств, простих громадян обох країн.

На щастя, є органи місцевого самоврядування обох держав, які співпрацюють між собою, є церкви, неурядові організації, а також журналісти, які теж відчувають вагу проблеми відбудови процесу польсько-українського поєднання понад історією. Історію не можна змінити, але можна зі складною історією жити. Я дуже хотів би, щоб поляки й українці жили краще, попри складну історію, не стаючи її заручниками, оскільки сьогодні це - дуже важливо. Історію треба знати, сприймати взаємні аргументи, але не можна через історію блокувати процес будови і взаємодії українського і польського народів. І це - не лише питання того, що ми всі відчуваємо, і що кожний польсько-український конфлікт завжди використовує хтось третій.

- Ми всі знаємо, хто є цим третім...

- Усі знаємо, оскільки історія нас цього навчила. Зараз настав відповідний час, аби виступити на захист процесу польсько-українського примирення.

- Як ви оцінюєте поправку про «українських націоналістів» у польському законі про Інститут національної пам'яті?

- Я її взагалі не розумію. Думаю, що це - щось повністю помилкове. Закон прийнято у найгірший з можливих моментів. Це - дуже дивна справа. Я не розумію, як це взагалі могло статися, і як до цього допустило чинне керівництво Польщі, включно з маршалком Сейму (Мареком Кухцінським - ред.), який поставив це питання на голосування.

- А що зараз можна зробити: скасувати поправку, змінити її, заморозити дію цих змін до закону в цілому?

- З польського боку цю поправку до закону необхідно ще раз переглянути і змінити, аби вона не псувала польсько-ізраїльські та польсько-українські взаємини, але захищала добре ім'я Польщі. Це - можливо. Крім того, необхідно докладати більше зусиль з обох сторін, аби показати повагу одне до одного. Наприклад, завдяки розблокуванню проведення ексгумацій польських жертв в Україні чи врахуванню аналогічної потреби з української сторони на польській території.

Автор: Юрій Банахевич, Варшава

Фото автора

Джерело: «Укрінформ»

Чубаров повідомив про низьку явку на «російських виборах» у Криму

Прокуратура АРК оголосила підозру «голові виборчої комісії» окупованого Криму

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers