rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Шкільне свято «Тарас Шевченко наш, він – для усіх сторіч» у школі українознавства м. Детройт

Щороку з талими струмками снігу і п'янким запахом весняних квітів, з веселим щебетом птахів і першими прострілами зеленої травички, з теплими променями сонця, які зігрівають землю після холодної зими, приходить до українців свято - День народження Тараса Шевченка.

Хто ж він такий? Чому сила його таланту живе сторіччями, підноситься над світом глибокою шаною і визнанням?

 

Шевченко - наш. Він для усіх століть,

Він - як Ісус Христос для України.

Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть,

І з цим вогнем виходьте із руїни.

 

Тарас Шевченко - це геній, сила духу, розум і талант, це - велике прагнення творити, незважаючи на життєві перешкоди.

Він - Людина з великої літери, поет, художник, філософ, скульптор, тонкий психолог людських душ. Він зайшов у кожну хату й оселився там на віки, тому що його «Кобзар» передається з покоління в покоління.

Хоч він жив в іншім столітті,

В бідній кріпацькій родині.

Але вірші... Його вірші...

Актуальні і донині.

 

Title  
 Пісню Думи мої виконують учні 7-8 класів 

Шевченко - великий патріот України, і за це його переслідував царський уряд. Він часто закохувався, але був нещасливим в особистому житті. Він був великим ліриком, але дехто бачив у ньому грубого «мужлана».

Хто ти такий, що до вершин добрався?

Тебе ламали - стійко ти тримався.

І йшов вперед, не впавши на коліна,

Тому Тобою так гордиться Україна.

 

Виховний захід, проведений 10 березня 2018 р. в «Рідній школі» Детройта, мав нестандартний підхід. Використавши театральну гру на сцені, глядачі мали змогу завітати на кіностудію «Рідна школа - Голлівуд» ім. О. Довженка і за лаштунками зйомок історично-документального фільму «Шевченко - наш, він для усіх сторіч» познайомитися з життєвим шляхом Кобзаря. Фільм складався з чотирьох дій. Дія перша: «Шевченко - світоч України», дія друга - «Дитинство Тараса», дія третя - «Поет на засланні», дія четверта - «Шевченко - поет та художник».

До складу знімальної групи входили:

режисер - А. Пасічник; помічник режисера - Д. Шуль; оператор - М. Юзич; світлооператор - К. Перекліта; відповідальний за завісу - А. Білоус; звукорежисер - Х. Заведенко; кореспонденти та ведучі фільму - К. Корендій, Р. Чернета, А. Тейлер, Д. Ковалюк. Ведучою фільму була Х. Скочипець. Актори студії: М. Носовська, В. Хомик, С. Юзич, В. Кумлик, К. Паламарчук, Д. Куций, А. Михайляк, З. Сов'як, Н. Дейчаківська.

  Title
  Пісні Кобзаря виконують учні 1-2 класів

Роль Т. Г. Шевченка зіграв учень 10 класу Антон Грін, друга поета - М. Лаврин, думи поета - Н. Величко і Н. Ільків.

Учні дошкілля виконали пісню «Зацвіла в долині», учні 1-2класів заспівали «Тече вода з-під явора», учні 7-8 класів - «Козацькому роду нема переводу» та «Реве та стогне Дніпр широкий». У виконанні всіх учнів школи прозвучав славнозвісний «Заповіт».

Шевченківське свято відкрила директор школи пані Оля Новачинська, яка привітала присутніх у залі, представила гостей свята - отця Маріо Дацишина та отця Євгена Галицького, гостя з Канади, які завітали до «Рідної школи» на свято Шевченка.

Пані Оля звернула увагу на життєвий шлях Шевченка, наголосила, що вивчення творчості поета в українських школах, пошанування його в домівках є обов'язком кожного українця.

Після завершення виступу директор школи подякувала дітям за гарний виступ, пані Оксані Заваденко - за цікавий та нестандартний сценарій та підготовку виступу, пані Лесі Білоус, Любі Красій, Ірині Гаталі - за допомогу в підготовці виступу, пані Миросі Борищук - за музичні номери, за відеопрезентацію «Шевченко - художник» - І. Гаталі, музичне оформлення - пані Оксані Заваденко, за виготовлення рекламних листівок - Ярині Баран, за декорацію та оформлення сцени: Я. Баран, О. Заваденко, В. Довженко, І. Гаталі. Подякувала батькам за розуміння, що їхні діти - українці - і мають змогу навчатись в українській школі.

Шеченкова слава - невмируща. Його віршами зачитуються українці всього світу, його пам'ятають, його вшановують, люблять і глибоко поважають.

 

Тебе, Тарасе, люди пам'ятають,

У кожній хаті «Кобзаря» тримають,

Ти стоїш на п'єдесталі,

в бронзі, міді чи в граніті,

І Тебе шанують нині Українці в цілім світі.

 

Вечір пам’яті Тараса Шевченка в Норт-­Порті

Щасливий квиток у теплі краї: як франківський акушер-гінеколог відкрив для себе Азію

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers