rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Вшанування пам’яті великого Кобзаря українцями Чикаго

Крізь вітер злий карбую кроки.

І чую серцем кожну мить.

«Реве та стогне Дніпр широкий»,

Щоб розбудити тих, хто спить.

Ю. Рибчинський, «Шлях до Тараса»

Багато важливих подій в історії України пов'язані з місяцем березнем. Але про одну з них пам'ятають українці на всій земній кулі. Саме в ці березневі дні і дорослі, і діти йдуть до пам'ятника Тарасові Григоровичу Шевченку, щоб покласти квіти, запалити свічечку, почитати його вірші, поспівати пісні...

9-го березня 2018-го року виповнилося 204 роки від дня народження духовного провідника українського народу, нашого славного Кобзаря - Т. Г. Шевченка. Традиція святкування Шевченківських днів започаткована з моменту поховання Тараса в Петербурзі та перенесення його праху на Чернечу гору під Каневом (22 травня 1861 року). В березні 1918-го року урядом Української Народної Республіки Шевченківському святу надано статус національного. Прожив Тарас Григорович коротке життя - 47 років, але прожив його так, що після відходу у вічність став культовою фігурою у формуванні національної свідомості серед української інтелігенції, і не лише української.

Його твори перекладені понад 100 мовами світу, а Шевченків «Заповіт» - понад 150 мовами. Зірка Тарасової душі яскраво освічує з небес українську землю. На всіх етапах боротьби нашого народу за незалежність присутній його вплив на зміцнення національного духу українських патріотів.

Title Title 
 Ведучі програми Марія Гарматюк,
Ангеліна Бакун, Іван Когут
 Співає Дмитро Гавриляк

 

Щороку, напередодні Дня народження великого Кобзаря, під патронатом Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс), в українському Чикаго відбуваються урочистості з нагоди цієї величної дати.

 

Title

 

 Галина Мазурик

 

Ось і 11 березня в школі св. Миколая (Чикаго) зібралися різні за віком, але спільні по духу люди. Зібралися, щоб вшанувати пам'ять геніальної людини - Тараса Григоровича Шевченка.

Title
 Члени УККА (відділ Іллінойс) Павло Бандрівський,
Леся Бакун, Світлана Поляк, Леся Багрій, Ігор Дячун

 

У Чикаго та його передмістях функціонує велика кількість дитячо-юнацьких організацій діаспори. Серед них - численні школи українознавства, танцювальні, вокально-хорові та вокально-хореографічні колективи, різноманітні творчі студії. Організатори концерту поставили за мету об'єднати весь дитячо-молодіжний потенціал в єдиний мистецький орган діаспори.

Title Title 

 

Цьогорічний концерт з нагоди дня народження поета і художника був особливим. Його підготували діти. Проводили концертну програму також діти - Ангеліна Бакун, Марія Гарматюк та Іван Когут.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова УККА (відділ Іллінойс) Ігор Дячун. У своїй промові пан Дячун привітав українську громаду з великим національним святом України і наголосив на важливості цієї події для кожного з нас. Також Ігор Дячун подякував батькам за виховання їхніх дітей в українському дусі.

Title Title 
 Дитячий хор «Надія» Хор учнів школи св. Миколая

 

Розпочався концерт виступом дитячого хору «Надія» при парафії св. Йосифа-Обручника (керівник - Ольга Допілко). У виконанні хору прозвучали твори: «Молитва», «На високій дуже кручі», «Шевченкові рядки».

Учні школи українознавства «Дивосвіт» - Катерина Михайлова, Антон Польовий, Лілія Війтик, Софія Мілінчук, Лідія та Катерина Лазoр, Анжеліка Кара, Влад Костецький (керівник - Олеся Кучер) - імпровізованими сценками «Про залізні стовпи» та «Хто такий Тарас» продемонстрували велику любов малого Тараса до своєї матері.

Дитячий хоровий колектив школи українознавства св. Миколая (керівник - Ірина Дичій), виконав твори «Поклін тобі, Тарасе», та «На Тарасову гору».

У виконанні молодої солістки Галини Мазурик, учениці вокальної студії «Елегія» (керівник - Світлана Поляк), прозвучала пісня «Зелен клен».

Учасники вищезгаданої студії Іван Когут та Марічка Гарматюк виконали пісню «По діброві вітер віє». А молодший ансамбль вокальної студії «Елегія» у складі Ксенії Левкович, Соломії Михайлюк, Анастасії Чорній, Вікторії Ключенко та Марічки Бенько виконав твори «Зацвіла в долині» та «Хай радіють усі».

Як відомо, у творчості Тараса Шевченка є і твори для малечі. На сцену запрошено юних українців відділу «Одеса» при осередку СУМ ім. Миколи Павлушкова (керівник - Адріана Попович). Діти виконали твори «Садок вишневий коло хати», «Ми - маленькі діти» та «Не забудем».

Title Title 
 Володимир Лимар Соломія Чех, Святослав та Олексій Мелешко

 

Учні добре відомої в діаспорі школи танцю «Вишиванка», (керівники - Павло та Оксана Федьківи), виконали українські танці «Жартівлива полька» та «Гопак». А учасники танцювального колективу «Барвінок» при парафії святих Петра і Павла (керівник - В'ячеслав Тіхонов) виконали хореографічну композицію «Не шуми, калино».

Title
 Юля Перехожук

 

Учні школи українознавства при парафії св. кн. Володимира (соло-вокал - Соломія Чех, супровід-гітара - Святослав та Олексій Мелешко) виконали пісню «Вечірнє сонце». Також у виконанні учнів цієї ж школи - Соломії Чех, Влади Ходоровської, Діани Крайник, Софії Габур, Евеліни Волочій та Тетяни Барабаш - прозвучав твір «Моя Україна».

Title Title 

 

Учень школи українознавства при парафії св. князя Володимира Лимар Володимир виконав на фортепіано «Елегію» Миколи Лисенка.

Молодий соліст Дмитро Гавриляк (керівник - Ольга Допілко) заспівав пісню «Повій, вітре, на Вкраїну».

Перлинкою концертної програми був виступ маленької скрипальки, лауреатки багатьох конкурсів Юлі Перехожук (викладач - Ольга Карабінович). У виконанні Юлі прозвучала «Мелодія» М. Скорика.

Title Title 
 Танцювальний колектив «Вишиванка» 

 

Закінчилась концертна програма хореографічною композицією «Роде наш красний» у виконанні танцювального колективу «Горлиця» (керівник - В'ячеслав Тіхонов).

На завершення концерту організатори подякували всім учасникам та глядачам.

Керівники мистецької програми концерту, присвяченого 204-й річниці від дня народження Т. Г. Шевченка - Світлана Поляк та Леся Бакун. Звукорежисер - Сашко Хрипливий.

 

Світлини Петра Ковтуна та автора

 

Активісти української громади Чикаго долучилися до всесвітньої акції #freeMarkiv

«Тобі, Тарасе, присвячуємо» – свято Шевченка в школі українознавства при Українському Православному соборі св. князя Володимира

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers