rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Паніка на світових біржах непокоїть Меркель

Паніка на світових біржах непокоїть Меркель

Канцлер ФРН Ангела Меркель висловила стурбованість у зв'язку з різким падінням котирувань на світових біржах, зокрема, німецькій.

Про це глава німецького уряду згадала 6 лютого перед початком нового раунду коаліційних переговорів у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Ми спостерігаємо тривожний розвиток подій на біржах США та Азії, ми живемо в неспокійні часи», - заявила Меркель.

На франкфуртській біржі на початку тижня і вранці 6 лютого відзначалося падіння індексу DAX.

До обіду, втім, ситуація почала поступово заспокоюватися. Інвестори не відреагували на паніку, що панувала на Волл-стріт 6 лютого. DAX опустився лише на 1,6% і зупинився на позначці 12 484 пункта. Вранці, під час відкриття торгів, ситуація виглядала значно похмурішою: падіння індексу на 3,6% до 12 235 пунктів, що стало найбільшим падінням за півтора року.

 

Стратегія розширення: Чорногорії і Сербії назвали можливу дату вступу в ЄС

У Єврокомісії офіційно заявили про майбутнє членство країн Західних Балкан у ЄС за умови виконання всіх визначених критеріїв.

Про це йдеться у схваленій 6 лютого стратегії ЄС щодо перспектив розширення Євросоюзу та поліпшення відносин із Західними Балканами, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми матимемо спільне майбутнє у Європейському Союзі», - заявила стосовно шести країн Західних Балкан високий представник ЄС у закордонних справах та політики безпеки Федеріка Могеріні.

Стратегія визначає кроки, які необхідно зробити Чорногорії і Сербії для завершення процесу вступу у перспективі до 2025 року. Лише ці дві країни із шести у регіоні Західних Балкан нині проводять переговори щодо членства.

«Ця перспектива неодмінно залежить від сильної політичної волі, проведення конкретних і послідовних реформ, а також від вирішення суперечностей зі сусідами», - додали в Єврокомісії.

У документі також наголошується, що всі країни Західних Балкан мають перспективу стати членами ЄС.

Зокрема, про інших кандидатів - Албанію та Македонію - Єврокомісія заявила, що готова підготувати рекомендації для відкриття з цими країнами переговорів про вступ.

Щодо заявки Боснії і Герцеговини на членство в ЄС, Єврокомісія розпочне підготовку своєї позиції з цього питання після отримання від держави всеосяжних відповідей на деякі поставлені запитання.

Водночас, у Єврокомісії також запевнили, що Боснія і Герцеговина може набути статус кандидата на членство за умови продовження послідовних реформ.

Щодо Косово Єврокомісія рекомендує продовжити імплементацію угоди про стабілізацію та асоціацію задля подальшого просування на європейському шляху.

У документі Єврокомісія визначила шість головних ініціатив, що визначають конкретні дії, які ЄС має здійснити впродовж подальших років з метою підтримки процесів трансформації країн Західних Балкан у сферах, котрі становлять спільний інтерес.

Йдеться про питання щодо зміцнення верховенства права, посилення співпраці у сферах безпеки та міграції, розширення енергетичного союзу ЄС на регіон, зменшення тарифів роумінгу стільникового зв'язку та запровадження широкосмугового Інтернету.

«Сьогодні ми підтвердили, що двері до Євросоюзу відкриті для Західних Балкан, котрі нині залишаються анклавом, оточеним ЄС», - зауважив єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоханнес Хан.

У стратегії наголошується, що країни Західних Балкан можуть стати членами ЄС лише за умови виконання всіх визначених критеріїв у процесі імплементації реформ.

 

Страйки у Німеччині: профспілка виборола 28-годинний тиждень

Німецька профспілка IG Metall, яка з початку минулого тижня вивела працівників різних компаній на серію попереджувальних страйків, і працедавці знайшли компроміс.

Про його умови повідомляє Focus.

«Після 13 годин переговорного марафону його учасники з боку металургійної й електротехнічної промисловості домовилися у вівторок рано-вранці у Баден-Вюртембергу», - інформує ЗМІ.

Керівництво профспілки IG Metall й асоціації працедавців Suedwestmetall провели 6 раундів переговорів, за підсумками яких останні погодилися з підвищенням зарплати на 4,3% протягом 27 місяців і виплатою щорічних разових платежів. Крім того, протягом 2 років співробітники зможуть скоротити свій робочий тиждень до 28 годин. Своєю чергою, компанії зможуть набрати нових співробітників, уклавши з ними контракти на умовах 40-годинного робочого тижня.

IG Metall наполіг на тому, щоб працівники отримували одноразові платежі у розмірі 100 євро на місяць зі січня по березень 2018 року на додаток до збільшення оплати. Крім того, буде нова тарифна надбавка у розмірі 27,5% від щомісячного доходу і фіксована сума в 400 євро на рік з 2019 року. Втім, профспілка погодилася, що остання умова може бути скасована «в скрутні економічні часи».

Учасники переговорів сподіваються, що нова система буде гнучкою, але хочуть протягом 2 років подивитися, скільки насправді співробітників скористаються можливістю перейти на 28-годинний робочий тиждень або на контракти на 40 годин на тиждень. Після цього періоду, очевидно, в схему можуть бути внесені зміни.

Акції протесту проходили минулого тижня в різних містах Німеччини, на них вийшли як робітники Ford у Кельні та постачальники автомобільної техніки у Баварії і Баден-Вюртембергу, так і працівники компанії Bosch із заводів по всій країні, загалом, на 275 підприємствах. Початкова вимога була - 8%-е підвищення зарплати за 27 місяців для 3,9 млн інженерів і працівників металургії.

Найбільша профспілка промисловості в країні, IG Metall, об'єднує 2,4 млн осіб. До цього великою перемогою профспілки, завойованою завдяки попереджувальним страйкам у 1994 році, стало запровадження 35-годинного робочого тижня замість 40-годинного.

 

Британський суд залишив у силі ордер на арешт Ассанжа

Вестмінстерський суд у Великій Британії залишив у силі ордер на арешт засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа.

Про це пише AP.

«Ордер на арешт залишається в силі», - повідомила суддя Емма Арбатнот.

Таким чином юридичний статус Ассанжа залишається беззмінним протягом більше, ніж п'яти років перебування у посольстві Еквадору в Лондоні.

Адвокати хотіли скасувати ордер на арешт, тому що поліція у Швеції вже не шукає Ассанжа для допиту. Однак, суддя відмовила.

Нагадаємо, Ассанж перебуває на території посольства Еквадору у Лондоні з червня 2012 року, аби уникнути екстрадиції до Швеції, де розслідували справу щодо звинувачень його двома жінками у 2010 році у сексуальних домаганнях та зґвалтуванні.

Шведські прокурори закрили справу минулого року, однак на Ассанжа досі діє ордер на арешт у Великій Британії через несплату застави у 2012 році.

 

У Болгарії зареєстровано найнижчий за останні роки рівень контрабанди сигарет

Обсяг контрабанди сигарет на «чорному ринку» Болгарії становить близько 6%, і це - найнижчий за останні роки показник.

Такі дані оприлюднив генеральний прокурор Болгарії Сотір Цацаров, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Нами зареєстровано найнижчий за останні роки рівень контрабанди сигарет: середній показник по країні становить 6%. У даному випадку йдеться про незаконну торгівлю тютюновими виробами, контрабанду, якою займаються злочинні угрупування», - наголосив генпрокурор.

Цацаров звернув особливу увагу на те, що зниження рівня контрабанди вдалося досягти завдяки спільним зусиллям Генеральної прокуратури і МВС Болгарії, інших силових структур із протидії поширенню контрафактної продукції.

Не менш важливим, за словами генпрокурора, залишається і боротьба з поширенням наркотичних речовин: тільки за останні два дні в країні було конфісковано більше, ніж 30 кілограмів героїну.

 

Єлизавета ІІ відсвяткувала 66-у річницю сходження на трон

Королева Сполученого Королівства Великої Британії Єлизавета ІІ 6 лютого відзначила 66-у річницю сходження на трон, що є рекордом для британських монархів.

Про це повідомило у Facebook Посольство Великої Британії в Україні.

«Королева Єлизавета ІІ відзначає сьогодні 66 (!) річницю сходження на трон. Вона - єдиний британський монарх, яка настільки довго очолює королівство», - йдеться у повідомленні.

У дипредставництві привітали Її Величність та побажали їй міцного здоров'я.

Єлизавета ІІ (Елізабет Александра Мері Віндзор) народилася 21 квітня 1926 року, в Лондоні. Вона є королевою і головою держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та 15-ти країн Співдружності націй - Канади, Австралії, Нової Зеландії, Ямайки, Барбадосу, Багамських Островів, Гренади, Папуа Нової Гвінеї, Соломонових Островів, Тувалу, Сент-Люсії, Сент-Вінсенту і Гренадин, Антигуа і Барбуди, Белізу, Сент-Кіттсу і Невісу. У всіх цих країнах, окрім Сполученого Королівства, її представляють призначені нею генерал-губернатори.

Окрім цього, Єлизавета II є Головою Співдружності націй, Верховним головнокомандувачем Збройних сил, Лордом Острова Мен, Верховним управителем Церкви Англії, Захисницею віри, Герцогом Нормандії.

 

Ейфелеву вежу закрили для туристів

Головний символ столиці Франції - Ейфелеву вежу - закрили для відвідувачів у вівторок, 6 лютого, через погані погодні умови.

Про це йдеться на офіційній сторінці пам'ятки в Facebook.

Погода продовжує випробовувати Париж. Після повені, яка вже пішла на спад, французьку столицю накрив снігопад.

Як повідомляє RFI, в понеділок температура була на позитивних показниках, і сніг не залишався на тротуарах. У вівторок, у другій половині дня, синоптики обіцяли сильний снігопад за низьких температур. Через це металева структура Ейфелевої вежі може вкритися льодом.

 

В Австралії навчатимуть дітей кібербезпеці з чотирьох років

Представники австралійської поліції проводитимуть курси з кібербезпеки для чотирирічних дітей (відвідують садочки) через побоювання, що дехто з дітей може бути залученим до публікацій сексуальних матеріалів.

Про це повідомляє Australian Asso­ciated Press.

«Наші правоохоронні органи помічають шокуючі випадки, коли чотирирічні діти знімають матеріал сексуального характеру, завантажують його в соціальні мережі, таким чином стаючи об'єктом зацікавлення сексуальних Інтернет-злочинців», - заявив у вівторок міністр з питань кібербезпеки Ангус Тейлор.

З кінця березня федеральний уряд Австралії розширює існуючу програму освіти у відповідь на побоювання з приводу інцидентів, пов'язаних з появою неповнолітніх жертв.

Депутат від ліберальної партії Анна Рустон зазначила, що безпека в Інтернеті є ключовим фактором, оскільки зростає доступ до цифрових технологій.

«Все, що ми можемо зробити для забезпечення кіберзахисту наших молодих австралійців, є абсолютним пріоритетом», - заявила вона, представляючи ініціативу уряду.

Спікер Канду: В Молдові є «резервний» президент

Європол: Через криптовалюти «відмиваються» мільярди доларів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers