rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Справжня мафія Росії. Іспанський погляд

У рамках операції «Олігарх» іспанські правоохоронці та прокуратура у вересні минулого року затримали росіянина (волгоградського боксера) Сергія Дождєва. Під час серії допитів він розповів про схеми «відмивання» брудних грошей, рейдерських захоплень та місце в них російських банків. Розповідаючи про своїх безпосередніх керівників, він вказав на осіб, наближених до Володимира Путіна.

Авторитетне іспанське видання «La Vanguardia» у статті за 14 січня 2018 р. під заголовком «Операція «Олігарх»: мафія діяла в Росії з людьми, дуже близькими до Володимира Путіна» знайомить читача з деталями слідства.

Укрінформ публікує переклад статті українською.

«Один з основних підозрюваних у причетності до злочинного угруповання російського походження (воно займалося відмиванням грошей в Іспанії) відправлений за грати після операції «Олігарх» у вересні минулого року, вказав на російського президента Володимира Путіна як на людину, котра має справи з особами, пов`язаними з мафією в його країні.

Це випливає з його допиту в суді першої інстанції № 1 міста Марбелья, до матеріалів якого мала доступ «La Vanguardia» Йдеться про Сергія Дождєва, заарештованого внаслідок операції, проведеної групою надзвичайних ситуацій управління інформації жандармерії разом з Антикорупційною прокуратурою.

Розслідуються відгалуження одного з головних злочинних угруповань російського походження, Солнцевського, що діють в Іспанії, головним чином відмиваючи гроші через товариства з обмеженою відповідальністю, які базуються в Малазі. З цією метою вони придбали футбольний клуб «Марбелья ФК», а також підприємство «Води С`єрра де Міхас».

Під час допиту 28 вересня минулого року Сергій Дождєв, скориставшись своїм правом на останнє слово, зголосився повідомити подробиці про рейдерське захоплення одного російського підприємства і про те, як особи, що мають велику владу, заволоділи ним внаслідок змови з одним російським банком. Механізм полягає в тому, щоб накопичити борги якоїсь компанії, потім почати фінансувати її, далі припинити фінансування, щоб вона не могла сплатити борги, й відібрати її у власника.

«Справжня мафія в Росії - це ті, що керують світом», - пояснив Дождєв. Йшлося про Ігоря Сєчина, голову ради директорів нафтової компанії «Роснефть» і, за різними джерелами, людину, наближену до Путіна, який заволодів російським холдингом «Система» (з широким бізнесом від нафтового до телекомунікацій) через «Башнєфть» (одна з нафтових компаній) та телефонну компанію МТС.

За його словами, таке захоплення підприємств проводилося через офшорні компанії. «Вони здійснювали це в такий спосіб, що коли борги переходять до офшорних компаній, підприємства купуються практично за безцінь».

Підслідний пояснив судді цей механізм: «Якийсь банк у Росії дає компанії кредит. У певний момент він припиняє фінансування, і тоді компанія не може впоратися з боргами. Це - дивовижні ситуації. Діюча мафія - це люди, дуже наближені до Володимира Путіна».

Після такої заяви представник Антикорупційної прокуратури запитав, чи робить це «Сбербанк». Це робиться через «Сбербанк», оскільки його контролює Греф. Дождєв знайомий з ним, бо вони разом вчилися в Казахстані. «Син Грефа керує ситуацією в Росії», - наголосив підслідний.

Сергій Дождєв - «права рука» Олега Кузнєцова, котрого вважають керівником організації, проти якої проводиться слідство в Іспанії, і зобов`язаний «виконувати всі вказівки останнього», - як зазначається в одному з рапортів, переданих жандармерією до суду.

Операція «Олігарх» призвела до розчленування двох російських мафіозних угруповань - Солнцевського та Ізмайлівського. За словами слідчих, обидві організації є конкурентами в Росії, але співпрацюють в Іспанії й розвинули складну бутафорську структуру компаній для відмивання капіталів.

Серед підслідних і відправлених до в`язниці осіб фігурують президент (із 2008 року) футбольного клубу «Марбелья ФК» Олександр Грінберг, російський підприємець, котрий має численні інвестиції в Марбельї, та Арнольд Співаковський (раніше Тамм), ймовірний ватажок, тісно пов'язаний зі Семеном Могилевичем - одним з наймогутніших мафіозі в світі, якого США з 2009 року оголосили в розшук за шахрайство на 150 мільйонів доларів.

Тамм (який після одруження взяв прізвище дружини - Співаковський) стверджує, нібито, гадки не має про Солнцевську організацію, хоча слідчі вважають його одним з ватажків. Організації він, мовляв, не знає, але з її засновником і найвищим керівником Сергієм Михайловим знайомий. Співаковський схарактеризував його як дуже відому в Росії людину, з якою він волею випадку знайомий з дитинства. Знає він і Могилевича по Будапешту, однак зв`язки з ним не підтримує.

Людиною, тісні зв`язки з якою він визнає, є Йосип Давидович Кобзон, чиє ім`я є в списку осіб, на яких поширюються санкції Європейського Союзу в зв`язку з українсько-російським конфліктом. Це - російський співак, політик та бізнесмен. «Різні джерела свідчать про численні зв`язки цієї особи з організованою злочинністю на євразійському просторі, хоча досі не відомо, чи має він особисто кримінальне минуле і чи притягався до відповідальності», - йдеться у рапорті жандармерії.

Кобзон прибув до Іспанії рік тому, щоб зустріти Новий рік за російським календарем у Марбельї, де зустрівся з Грінбергом, Дождєвим та Кузнєцовим. «Кобзон вельми популярний у Росії завдяки як своїй мистецькій кар`єрі, так і доброчинно-соціальним та культурним акціям. Однак, існує також інформація, що пов`язує його зі шантажем інших митців», - стверджує жандармерія.

Саме на святкуванні 80-річчя Кобзона Тамм познайомився з Путіним, який був запрошений і завітав на день народження, як пояснив суду сам Тамм. Коли він давав покази, його запитали, чи мав він якийсь бізнес із президентом Росії.

Тамм пояснив також, що він є «особистим помічником» пов`язаного з політикою Кобзона, якого супроводить до Думи. Але робить це безкоштовно, на громадських засадах».

 

Автор: Карлота Гіндаль

Джерело: «La Vanguardia»

З іспанської переклав Сергій Борщевський, «Укрфінформ»

Казахстану можна, а Україні – ні?

Законодавча «перестрілка» України та Польщі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers