rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ День Злуки в Чикаго 100 років проголошення незалежності України

У неділю, 28 січня, українська громада міста Чикаго відзначила 100-у річницю знаменної дати в історії українського народу - 22 січня 1918 року, коли уряд Центральної Ради України, очолюваний істориком Михайлом Грушевським, проголосив незалежність і розірвав зв'язки з Росією.

Центральна Рада перетворилася на основний керівний орган Української Народної Республіки. Ця подія створила прецедент для парламентської демократії та національної незалежності України та заклала основу для національної ідентичності протягом ХХ сторіччя. Вона стала історичним підґрунтям для проголошення незалежності після розпаду Радянського Союзу 1991 року.

Віталій Портников нещодавно написав: «22 січня 1918 року було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Ми можемо довго роздумувати про Київську Русь, короля Данила, козацьку військову демократію та інші події середньовіччя. Але сучасна Українська держава - наша держава - почалася саме 100 років тому. Саме це сторіччя - найголовніше і в долі українського народу, і в долях усіх тих, хто живе на українських землях і став (або, навпаки, не захотів стати) частиною української політичної нації».

Title Title 

 

Подія була організована Іллінойським відділом Українського Конгресового Комітету Америки. Незважаючи на насичений громадський календар, різдвяні концерти та новорічні святкування, члени громади заповнили зал Українського культурного центру. Так, як щороку, на цю подію прибули почесні гості з України, представники етнічних громад та американські політики.

Президент Іллінойського відділу УККА Ігор Дячун відкрив програму привітанням гостей та головних доповідачів - Єпископа Української єпархії Чикаго Венедикта Алексійчука та заступника директора Українського інституту національної пам'яті адвоката Аліни Шпак.

Конгресмени Майк Квіґлі та Денні Дейвіс у своїх виступах відзначили наполегливість українського народу в прагненні до свободи та демократії. Вони заохочували до активної участі у наданні допомоги Україні в багатьох сферах, зокрема, в оборонній - у цей критичний для українського народу час.

Склали привітання: Генеральний консул України Лариса Герасько, Генеральний консул Литви Мантвідас Бекесіус, член Комісії округи Кук Дан Патлак та представник округи в міській раді Брайан Хопкінс. Були прочитані привітання від мера міста Чикаго Рама Емануеля (Rahm Israel Emanuel), а також від сенатора Теммі Дакворт (Tammy Duckworth) і конгресмена Адама Кінсінгера (Adam Kinsinger).

  Title

Несподіванкою була присутність колишнього віце-спікера Верховної Ради України Руслана Кошулинського. Публіка привітала його та його заклик і надалі підтримувати реформи в Україні бурхливими оплесками. Ксаба Цонгор і Ромуальд Поплавський, президент і віце-президент Польсько-Угорської Федерації, також голова Фонду «Дорога до миру» Генрі Марцініяк також долучилися до святкування.

Щорічний захід УККА відзначає членів громади, які роблять надзвичайний внесок у розвиток громадського життя та сприяють інтересам українського народу. Цього року відзначено Ірку Ткачук за її постійний вагомий внесок у розвиток української школи св. Миколая в Чикаго, полковника американської армії Петра Бенцака за його діяльність як командира в неприбутковій організації США «Українсько-Американські Ветерани» та лобіювання допомоги українським воїнам в американському Конгресі, також Івана Яреська за його віддану працю в громаді та допомогу розвитку Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Спільнота Чикаго пишається хором організації СУМ та його диригентом Володимиром Поповичем. Програма патріотичних українських пісень хору організації СУМ зворушила публіку; виступ хору супроводжувався тривалими оваціями, а бандурист Іван Шмило зачарував аудиторію двома піснями на улюбленому українському національному інструменті.

Ведуча Богдана Багрій майстерно впоралася з роллю ведучої програми і ще раз своєю участю доказала, що в нас немало молодих людей, які готові до активного розвитку культурного і суспільного життя української громади Чикаго.

Українська громада міста Чикаго провела урочисту академію з нагоди 99-ї річниці проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР та 100-ї річниці проголошення IV Універсалом Української Центральної Ради незалежності України. Це - вирішальні дати в історії українського народу, що впливають на розвиток сучасних подій, свідками яких ми є сьогодні. Фактом підписання цих документів Українці заманіфестувати перед усім світом неподільність українських земель та солідарність свого народу.

Різдвяна радість: святий отець Миколай відвідав дітей в Україні

Зі сторічним ювілеєм, соборна Україно!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers