rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Детокс фізіологічний та психологічний: прийти у форму після новорічних свят

Для багатьох українців період новорічних свят є своєрідною додатковою відпусткою. Піковими датами цієї «відпустки» стають, як мінімум, новорічні дві доби 31 грудня - 1 січня, Православне Різдво 6-7 січня, так званий Старий Новий рік 13-14 січня, який збігається зі святом Маланки та Василя.

Це, повторюю, як мінімум.

Ті, котрі мають хоч якусь можливість, взагалі перетворюють два новорічні тижні на суцільну відпустку. Так вчиняють люди, яким це дозволяють умови праці, матеріальні ресурси та вміння домовлятися.

2017-й рік подарував прихильникам додаткових «відпусток» ще й Різдво 25 грудня - день, який держава вперше оголосила новим вихідним.

Отже, вищу «майстерність» у вмінні організувати собі додатковий перепочинок на зламі старого 2017-го та Нового 2018-го років продемонстрували ті, котрі почали святкувати 25 грудня 2017 року і зуміли продовжити це, принаймні, до 14 січня 2018 року, відзначивши при цьому, за «широтою» своєї душі та вродженим українським лібералізмом, обидва свята Різдва - і західного, і східного обрядів.

Народні традиції спонукають усіх, кому дозволяє стан здоров'я та гаманця, проводити значну частину цих святкових днів за накритими столами.

Багато чи мало можуть нині собі дозволити українці виділити коштів на святкові бюджети, але, зазвичай, господині та господарі намагаються «метнути» на стіл якомога більше напоїв та закусок - щоб себе з родиною потішити та перед гостями не осоромитися.

Але ж скільки не відпочивай, а у понеділок, 15 січня, всі, хто працює, мали вийти - і вийшли (хоч дехто і виповз) - на роботу. А роботодавці, яких життя примушує ставати дедалі більш вимогливими, і слухати не хочуть про якесь там післяноворічне розслаблення своїх працівників, про якісь там їхні фізичні, фізіологічні і, тим більш, психологічні труднощі у поновленні досвяткової робочої форми, й одразу очікують, що у перший же робочий день працівники хутко самі «запряжуться» у роботу.

Отже, завдання екстреного поновлення робочого тонусу та звичної ефективності праці лягає на кожного з нас - тих, котрі добряче посвяткували, попили, поїли, розслабилися, забули про щоденний ранковий дзвінок будильника, забули про термінові завдання, а дехто навіть і про те, куди йти, що робити і за яким паролем відкривати свої комп'ютери.

Таким чином перед кожним українцем, який під час новорічної додаткової «відпустки» розслабився, постає необхідність термінової ДЕТОКСИКАЦІЇ - тобто - позбавлення від токсинів (різноманітних отруйних речовин - у прямому та переносному сенсі), які ми «запустили» в своє тіло та психіку за ці дні новорічного перепивання, переїдання, перегостювання, пересипання, перевідпочинку та перенічогонероблення.

Перше завдання післяноворічної детоксикації - зігнати зайву вагу, яку набрали за ці дні. Судячи з експрес-інтерв'ю, якими у ці дні переповнені вітчизняні ЗМІ, деякі чоловіки та жінки примудрилися набрати по декілька зайвих кілограмів. І тепер усі, хто може, ринули у спортзали, сауни, спа-центри для термінового скидання ваги.

При цьому, ті тренери, котрі не женуться за прибутком будь-якою ціною, а думають ще й про здоров'я своїх відвідувачів, рекомендують починати схуднення поступово, входячи в режим тренувань, лазневих та спа-процедур не різко, щоб не зашкодити серцевій діяльності, не «посадити» свій «мотор», котрий і так перенапружився протягом святкових днів.

Тож, усі наднормові алкогольні та харчові калорії, які минулими днями встигли осісти на наших боках і таліях, повинні виводитися розумно, поступово, грамотно - бажано під наглядом фахівців, котрі працюють у цих оздоровчих центрах.

По-друге - потрібна дієта, а то й дні розвантаження чи й взагалі короткотермінового голодування, щоб насправді вивести всі токсини з організму.

І тут чимало рецептів різноманітних теплих чаїв чи напоїв з медом, травами, імбиром, лимоном, корицею, м'ятою, кардамоном, куркумою, кайєнським перцем і ще цілим пучком інших інгредієнтів, котрі мають узяти за барки кожен токсин і силоміць вивести його з організму, як би він не пручався.

По-третє, не завадять і певні домашні фізпроцедури на кшталт контрастного душу, який має прояснити наші голови, затуманені святами.

Нарешті, по-четверте, необхідна також і психологічна детоксикація. І ось тут багатьох з нас чекає сюрприз. Він полягає у тому, що сама постановка такого питання є для чималої кількості осіб несподіваною - що це, мовляв, за психологічна детоксикація? І в тому, що невідомо - як саме цю психологічну детоксикацію проводити?

Читачі мають знати, що психологічна детоксикація є необхідною процедурою після такого собі психологічного «токсикозу», отруєння. Ознаками психологічного «отруєння» є поганий настрій, депресія, апатія, відсутність хоч якоїсь помітної мотивації до зміни своєї життєвої ситуації, незважаючи на те, що ця ситуація не влаштовує людину, гнітить її, викликає весь букет негативних емоцій і станів.

Однак, розпочати психологічну детоксикацію самотужки є досить складним завданням. Тож, чимало людей з розвиненою психологічною та загальною культурою звертаються до відповідних фахівців - психотерапевтів, психологів, що проводять різноманітні лікувальні терапії, або хоча б для початку цікавляться відповідною літературою чи купують абоненти на тренінги, які проводяться такими спеціалістами.

Але це достатньо важкі душевні стани людини і, відповідно, вони можуть призвести до складної психологічної «детоксикації».

А у багатьох після свят настає легкий ступінь психологічного «отруєння» - надмірне розслаблення, втрата робочого настрОю, лінощі, небажання напружуватися, включатися в роботу на високих «обертах» уваги, пам'яті, інтелектуальних зусиль.

І тут можна уже проаналізувати свій душевний стан самій людині - без психотерапевтів, психологів, без тренінгів. Необхідно застосувати хоча б аматорське самонавіювання, налаштувати себе на робочий режим, актуалізувати відповідальність, задіяти мотивацію - фінансову, кар'єрну, а найкраще - змістовну. Щоб мотивувала найбільше, власне, сама робота - звичайно, якщо вона цікава, творча, улюблена. І при цьому нормально оплачується та роботодавцем цінується та підтримується.

За цих умов кожна відповідальна особистість швидко і без розкачки прийде у форму після яких завгодно свят - якщо вона є дійсно відповідальною. А тим більше, якщо комусь не довелося так довго, як це описано на початку, святкувати чи так інтенсивно «отруювати» себе фізичними чи психологічними «токсинами» - то їм не буде складно розпочати роботу «з місця в кар'єр».

Хоча дехто з моїх знайомих із мрійливою посмішкою не забуває нагадати, що попереду ще свято Водохреща, яке припадає цього року на робочий день, п'ятницю, 19 січня, після котрої само собою йдуть субота і неділя - тобто - ще три додаткові вихідні дні з фінальним акордом святкування за густо накритими столами.

Ну, таким людям і детоксикацію доведеться проводити довше, ніж нам - чи не так, шановні читачі?

Україна – модерна чи промислово-феодальна?

Україна радянської доби: окупація чи колонізація?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers