rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Хакери навчились зламувати комп’ютери за допомогою звуку

Хакери навчились зламувати комп'ютери за допомогою звуку

Збій практично будь-якої комп'ю­терної системи можна спровокувати за допомогою звукових хвиль.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Gizmodo.

За даними дослідження фахівців з Падуанського і Прінстонського університетів, хакери можуть використовувати звукові хвилі для створення вібрацій, відтворюючи звук на певній частоті. Сучасні жорсткі диски автоматично вимикаються при сильних вібраціях, щоб захистити дані від знищення або пошкодження.

Екстрене вимикання може призвести до серйозних збоїв у роботі пристроїв.

Експеримент показав можливість подібної атаки. Залежно від тривалості звукового впливу, система може дати тимчасовий збій або вимагати перезавантаження пристрою.

Враховуючи, що жорсткі диски використовуються буквально в усіх пристроях, нападу можуть зазнавати будь-які комп'ютери, зокрема, камери відеоспостереження, банкомати і навіть цілі комп'ютерні системи.

Фахівці порадили обладнати критично важливі пристрої акустичним захистом.

 

Астрономи NASA показали засніжений Марс

Поверхня Червоної планети вкривається снігом з вуглекислого газу.

Діоксид вуглецю з атмосфери при температурі мінус 125 градусів за Цельсієм перетворюється на кристали сухого льоду, що осідають на поверхню планети, повідомляється на сайті NASA.

Автоматична станція Mars Reconnaissance Orbiter надіслала на Землю серію світлин, що показують Марс у холодну пору року.

«Апарат Mars Reconnaissance Orbiter використовував свої потужні камери і спектрометри для зйомки зимової природи на Червоній планеті», - наголошується на офіційному сайті NASA.

Цікаво, що температура на планеті коливається від -153°C на полюсах взимку до +20°C на екваторі влітку, тому вуглекислий газ осідає на поверхню планети майже винятково у зимовий період. Водночас, на Південному полюсі Марса температура весь рік залишається низькою, тому зима у цій частині планети, по суті, нескінченна.

 

Десерти, які створює українка за допомогою 3D-принтера, підкорили світ

Title  

Десерти українського кондитера Дінари Касько, які вона створює за допомогою 3D-принтера, викликають захоплення у світі. Їй запропонували співпрацювати з відомими кондитерами зі США та Іспанії.

Про талановиту українку, яка першою у світі почала використовувати у роботі кондитера 3D-принтер, написали кілька британських та французьких видань, зокрема, французьке видання для молоді Edudiant.

«29-річний шеф-кулінар Дінара Касько робить унікальні десерти. Поєднуючи свої здібності кондитера та архітектурні навички, вона підкорює і візуальні, і смакові рецептори», - пишуть про українку західні журналісти.

Вони також зазначають, що Касько створює свої «моделі» у таких програмах, як Houdini, Autodesk та 3ds Max, використовуючи для створення силіконових форм, в яких у подальшому виготовляються десерти, 3D-принтер.

«Завдяки Instagram проекти Касько привернули увагу міжнародної спільноти; їй запропонували співпрацювати з відомими кондитерами зі США та Іспанії», - пишуть про українку європейські ЗМІ.

Дінара Касько живе у Харкові. Вона закінчила Харківський інженерно-будівельний інститут, але після спроб працювати за спеціальністю пішла навчатися у школу кондитерів. Свої кулінарні шедеври талановита українка, здебільшого, створює на власній кухні вдома.

 

Google створив систему синтезу мови, яка майже не відрізняється від людської

Google розробила просунутий синтезатор мови нового покоління. Він називається Tacotron 2 і заснований на нейромережі.

Система перетворення тексту на природну для вуха мову Tacotron 2 виконує це завдання ефективніше за своїх попередників Tacotron і WaveNet, пише TechCrunch.

Попередні системи генерації мови мали низку істотних недоліків. WaveNet, приміром, видавала дуже різкі звуки. Tacotron краще міг впоратися з інтонаціями, але не міг видавати повноцінний «мовний продукт».

Алгоритм Tacotron 2, який представлений командою розробників Google за участю Джонатана Шена, працює на основі двох нейронних мереж. Друкована версія конвертується у спеціальну Tacotron-спектрограму, в якій розподіляються ритм і наголоси, а слова генеруються в аналогу WaveNet. Крім того, додана система збору даних для навчання нейромереж.

Аудіозапис справді схожий на мову живої людини. Темп мовлення звучить досить переконливо, а основні затримки відбуваються на словах з незвичайною вимовою. Щоправда, частина слухачів у коментарях стверджують, що деякі слова система вимовляє «ламано».

Зразки роботи Tacorton 2 можна прослухати на офіційному сайті Google. Ця технологія, найімовірніше, одразу почне використовуватися у продуктах компанії.

Однією з основних проблем нового алгоритму є відсутність регулювання тону мови. Не можна передбачити, яка фраза буде вимовлена піднесено, а яка - грубо.

 

Українець створив мобільний додаток - «перекладач» для глухих

Українець створив мобільний додаток для людей з вадами слуху, який вирішує проблеми зі спілкуванням.

Про це повідомляє ВВС.

«Дуже часто хлопець зіштовхувався з нетерплячістю та небажанням інших з ним спілкуватися. Щоб це змінити, Віталій вирішив створити мобільний додаток BeWarned, аби полегшити життя тих, хто має вади слуху», - йдеться в повідомленні.

Програміст розповідає, що таким людям, як він, важко в українському суспільстві, адже виникає багато проблем з комунікацією. Однак, на сьогодні створена ним аплікація стає дедалі популярнішою не лише в Україні, а й за її межами.

Бізнес по-американському: як і чому Apple уповільнює роботу старих iPhone

Давні релігії світу Календар давньоримських святкувань з коментарями

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers