rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Про службову субординацію

Субординація - це регламентована система робочих відносин, пов'язаних з ієрархією. При цьому іноді колеги можуть її порушувати, але роблять це ненавмисно, а через, наприклад, відсутність синхронізації і неправильного розуміння.

Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна пропонують дослідити, що ж таке субординація і на що звертати увагу при регулюванні взаємовідносин у робочому колективі.

Що таке субординація? Під цим словом розуміють систему службового підпорядкування молодших за посадою - старшим. Це і правила поведінки з колегами, і виконання завдань, поставлених керівником, і вміння взяти на себе певну роль, і повага того, хто обіймає вищу посаду (до речі, саме цей пункт іноді сприймається ледь не як порушення прав людини). Якщо йдеться про армію та інші силові відомства - тут усе просто: накази не обговорюються, а виконуються. У бізнесі ж, навпаки, від підлеглих чекають і ініціативи, і креативного підходу до поставлених завдань. Яким же чином краще вибудовувати відносини з керівником і підлеглими, без улесливості, але і без панібратства?

Якщо ви - начальник

Часто управлінці можуть вибирати для себе один із двох основних видів взаємодії: або жорстку ієрархію й абсолютне підкорення наказам, або занадто високий рівень свободи дій для підлеглих і дружнє спілкування. Обидва ці варіанти у чистому вигляді - не найкраще рішення для ефективного керівництва. Краще постаратися збалансувати їх і, так би мовити, вибрати золоту середину: з одного боку, прислухатися до членів колективу і надавати їм належну повагу, з іншого, - зберігати робочу ієрархію.

Як цього досягти?

- Не надавайте перевагу улюбленцям. Намагайтеся з усіма підтримувати рівні і доброзичливі стосунки. Якщо ж до когось ви відчуваєте велику симпатію, постарайтеся виказувати її у неробочий час.

- Критикуйте наодинці. Не варто відчитувати, а тим більше, висміювати співробітника перед усім колективом.

- А ось хваліть при всіх. Це може бути додатковим стимулом для інших працівників. Але похвала має стосуватися виключно якості виконаної роботи.

- Проводьте робочі наради, планерки, летючки, але не монологи. Дайте право висловитися кожному.

- Організовуйте корпоративні заходи, наприклад, відзначайте професійні свята. Неформальне спілкування допомагає налагодити комунікацію у колективі, але не виходьте за межі етики.

Якщо ви - підлеглий

Підлеглі також часто припускаються перегинів у стосунках з начальством: або явна догідливість, або холодність і виключно чітке дотримання посадової інструкції від А до Я. Як же поводитися зі старшим за посадою?

- Не давайте односкладових відповідей і забудьте про категоричний тон. Керівник може подумати, що до нього ставляться з негативом, а це нікому не подобається.

- Висловлюйте свою позицію і пропозиції по роботі тактовно і ввічливо, аргументуючи їх, навіть якщо вважаєте, що в якихось питаннях розумієтеся краще, ніж керівник.

- У жодному випадку не «стрибайте через голову» свого безпосереднього керівника, це розцінюється як неповага і сумнів у професіоналізмі.

- Не демонструйте на роботі «позастатутні стосунки», навіть якщо начальник - ваш друг, однокурсник або далекий родич, не принижуйте його авторитет у колективі.

І пам'ятайте, що правильно вибудувана система субординації може стати ще одним інструментом для оптимізації та покращення робочих процесів.

Джерело: «HeadHunter Україна»

 

Стимулювати розвиток. Як реалізувати економічний потенціал

«З першого і до тринадцятого...» Як увійти у робочий ритм після свят

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers