rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Державна зрада в «Енергоатомі». Чи, все ж таки, в СБУ?

СБУ доводить, що топ-менеджерів «Енергоатому» завербували росіяни для диверсій в українській енергетиці. Ціна питання - тендери на 300 мільйонів євро на користь лобійованих сбушниками «прокладок» з російським товаром.

Існують такі історії, які хоч не надто легко читати, однак саме вони показують, що насправді коїться в державі. Подібних історій - десятки, якщо не сотні, більших чи менших. Поєднує їх одне: допоки з трибун і телевізорів лунають гучні лозунги, під килимом влади куються гроші.

Отож, одна з таких «підкилимних» історій.

Служба безпеки України вже два роки розслідує кримінальне провадження стосовно високопосадовців «Енергоатома» за обвинуваченням у держзраді, диверсії, порушенні правил ядерної безпеки, зловживанні владою і службовому підробленні за фактом подій, що почались у 2014 році.

Зі серпня 2015 року фігурантам цієї справи загрожує від 10 до 15 років в'язниці з конфіскацією майна. Сама справа полягає в тому, що «Енергоатом» не хоче купувати російський товар за завищеними цінами, а СБУ вважає, що це шкодить державній безпеці.

Щоправда, справа про державну зраду і диверсію завербованих росіянами топ-менеджерів з ядерної галузі за такий довгий час так і не закінчилась арештами. Що в воєнні часи виглядає трохи дивно.

Це може означити наступне:

n (а) керівники «Енергоатома» все-таки не завербовані росіянами на диверсію;

n (б) в СБУ працюють настільки некомпетентні агенти, що більше, ніж два роки не можуть довести справу про державну зраду хоча б до суду;

n (в) СБУ сама настільки корумпована і завербована росіянами, що змушує атомників до розтрат державних коштів на користь російських постачальників запчастин за завищеними цінами.

Наприкінці тексту ми дамо власний варіант відповіді. А поки що офіційна фабула справи, викладена в одному з рішень слідчого судді Жовтневого райсуду м. Запоріжжя Смолки І. О. від 13 лютого 2017 року, що є у розпорядженні «Наших грошей» (у відкритій частині судового держреєстру немає цієї гілки кримінального провадження № 12015080160000982).

Усі події даного провадження стосуються ремонту на Запорізькій АЕС резервних дизельних електростанцій. На цій та майже всіх інших атомних станціях України з моменту побудови у радянські часи використовують дизель-генератори РДЕС АСД-5600 (виробництво заводу «Русский дизель», Ленінград, нині на місці цього підприємства функціонує «Дизель-енерго», Санкт-Петербург).

Ці агрегати, по суті, є велетенськими дизельними двигунами, приєднаними до електрогенераторів розміром з велику кімнату у «сталінському» будинку з високими стелями. Вони призначені для того, аби в екстреній ситуації, на кшталт землетрусу, швиденько включитись, і щоб на АЕС вже через десять секунд після ЧП знову була напруга для безперервної роботи насосів, які подають воду для охолодження атомного реактора. Бо хоч АЕС і виробляє електроенергію, але у своїй роботі вона залежить саме від зовнішнього струму. Це було наочно доведено Фукусімою, де саме ненадійна робота охолоджувачів у розпал цунамі і землетрусу і призвела до великих проблем, які могли би бути не такими значними, якби на японській станції не зникло світло.

Дизель-генератори такого штибу за часів СРСР виготовлялись виключно на ленінградському заводі, на місці якого нині функціонує підприємство «Дизель-Енерго». Їх робили не тільки для атомних станцій, а, здебільшого, для морських кораблів. Особливістю дизель-генераторів з АЕС є те, що вони насправді дуже мало працювали за всю історію свого існування. Бо позаштатних ситуацій, коли їм треба було працювати у запланованому режимі, дякувати Богу, у нас було дуже мало. Фактично всі десятиріччя функціонування цих дизель-генераторів - це перебування у вимкненому стані, вмикали їх тільки іноді - для  перевірки. А це, своєю чергою, означає, що цьому дизель-генератору через 30 років коматозного режиму чергування потрібен ремонт із заміною окремих запчастин - прокладки, трубочки, мастила.

Версія СБУ

За версією СБУ, злочинна організація з високопосадовців-атомників вчинила умисний зрив ремонтів цих дизель-генераторів у 2013-2016 роках. Це, своєю чергою, призвело до аварійних простоїв двох енергоблоків Запорізької АЕС у 2016 році. Загалом, на думку слідства, дії цієї злочинної організації завдали економічної шкоди на понад 3 млрд грн.

У матеріалах справи вказується, що все почалось, коли віце-президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Володимир Пишний у червні 2014 року у Росії «отримав від невстановленого представника Російської Федерації завдання про проведення на шкоду економічній безпеці України дій, спрямованих на послаблення її енергонезалежності в умовах збройного конфлікту».

Виконуючи цю вказівку, Пишний за попередньою змовою з першим віце-президентом «Енергоатома» Олександром Шавлаковим під час службового відрядження до «Дизель-Енерго» у Санкт-Петербург, куди він поїхав для підписання договорів на постачання обладнання для капітального ремонту РДЕС, «безпричинно не уклав угоду із ЗАТ ПО «Дизель-Енерго», «у зв'язку з чим своєчасний ремонт РДЕС зроблено не було».

У подальшому, як сказано у судовій ухвалі, реалізовуючи свої злочинні наміри, Пишний і Шавлаков впливали на рішення членів тендерного комітету ЗАЕС, які скасовували результати торгів на постачання обладнання та надання послуг з ремонту дизель-генераторів за формальними причинами. Такі дії призвели до аварійних простоїв енергоблоків ЗАЕС.

Разом з тим, Пишний розробив схему відкриття підконтрольної фірми на ремонти дизель-генераторів на ЗАЕС. Так, Пишний і Шавлаков вплинули на тендерний комітет, у результаті чого підконтрольне Пишному ТОВ «Мотортєх» виграло тендер на постачання обладнання для ремонту дизель-генераторів ЗАЕС.

Хоча, як вказують слідчі СБУ, пунктом 1.2 наказу НАЕК від 18.05.2015 № 413 передбачено постачання обладнання виключно підприємствами, що виготовляють дану продукцію. Тобто, у даному випадку СБУ вказує, що обладнання можна було купувати лише у російського «Дизель-Енерго».

Водночас, слідство вказує на те, що, згідно з п. 6.1.7 СОУ НАЕК 026:2012, ремонтні роботи на ЗАЕС повинні були виконуватись ремонтним персоналом АЕС. Натомість, ремонт проводила фірма «Мотортєх». При цьому, слідчі СБУ зазначили, що ремонт фірма провела не у повному обсязі або взагалі не провела, що призвело до простою двох енергоблоків.

Крім того, для того, щоб отримати кошти для фінансування цих робіт, Пишний і Шавлаков забезпечили включення до обґрунтування тарифу, який у подальшому затверджений НКРЕ, вартість ремонтних робіт на суму $150 тисяч за виконання капремонту одного дизеля. Хоча, як знову наголошує слідство, ремонт мали би проводити працівники АЕС. Вказаними незаконними діями, зазначають слідчі СБУ, протягом 2014-2016 років до тарифу було необґрунтовано внесено $1,8 млн на виконання 12 капремонтів дизелів РДЕС Запорізької АЕС.

Окрім уже згаданих Пишного і Шавлакова, за даними слідства, до складу злочинної організації також увійшли радник президента НАЕК Балакан Г. Г., директор з ремонтів НАЕК Урбанський В. В., гендиректор ВП Запорізька АЕС Тищенко В. О., перший заступник гендиректора ЗАЕС - головний інженер Красногоров Ф. М. та начальник юридичного управління ВП ЗАЕС Лохматов А. О.

Таким чином, за даними СБУ, злочинна організація з посадовців «Енергоатома» і Запорізької АЕС за завданням якоїсь особи з Росії в умовах війни вчинила низку злочинних дій, які призвели до наступного:

l навмисного зриву у 2013-2016 роках ремонтів дизель-генераторів ЗАЕС (внаслідок неодноразової необґрунтованої зміни графіків, термінів проведення капітальних ремонтів дизель-генераторів, а також необґрунтованої багатократної зміни позицій у виборі постачальника послуг та запчастин для капремонту);

l «Енергоатом» недоотримав 3 млрд грн. від виробітку електроенергії внаслідок аварійних простої енергоблоків № 1 (терміном 149 діб) і № 2 (терміном 132 доби) ЗАЕС у 2016 році;

l підвищення тарифу на відпуск електроенергії у зв'язку з повторним включенням до структури тарифу ціни на здійснення капремонтів дизелів ЗАЕС. Так, за даними СБУ, загалом, у 2014-2016 роках до тарифу таким чином необґрунтовано було внесено $1,8 млн;

l державі завдано економічної шкоди у вигляді незаконного використання у 2014-2015 роках понад 270 млн грн. не за цільовим призначення.

Версія «Наших грошей»

А ось тепер наш варіант відповіді на поставлене на початку питання: чому СБУ за два роки слідства так і не арештувала нікого з топ-менеджерів «Енергоатому», якщо вони завербовані росіянами для диверсій проти України:

(в) СБУ сама настільки корумпована і завербована росіянами, що змушує атомників до розтрат державних коштів на користь російських постачальників запчастин за завищеними цінами.

І ось які цьому пояснення.

СБУ вказує, що менеджери Недашковського втягнули фірму «Мотортєх» на виконання робіт вартістю $150 тисяч. Але ті ж самі менеджери зараз проходять у справі НАБУ щодо хабарництва угрупування Миколи Мартиненка на «Енергоатомі», і там фігурують у сотні разів більші суми. Ви уявляєте, що мільярдери вставали зі стільця за копійками?

З іншого боку, все значно простіше пояснюється тим примітивним фактом, що СБУ навіть у своєму провадженні не приховує головного чинника для роздратування - атомники опирались закупівлі російських запчастин. У розпорядженні «Наших грошей» є лист від голови Управління СБУ в Запорізькій області Олександра Шмітька керівнику ЗАЕС. У ньому вказано, що залучення для ремонту дизель-генераторів інших підрядників, окрім представника російського виробника (йдеться про латвійську «прокладку» «Raido Trading»), шкодить економічним інтересам держави в особі ЗАЕС.

За даними «Наших грошей», тендерні ціни на ці запчастини перевищують їх собівартість у 10 (десять) разів. І ця дельта якраз, схоже, і є тим яблуком розбрату.

Представники «Енергоатому» у 2014 році саме й їздили у Росію подивитись на креслення, за яким Україна могла б сама значно дешевше робити запчастини для РДЕС і не залежати від країни-агресора у чутливому питанні енергобезпеки.

Фірма «Мотортєх» під час ремонтних робіт якраз і робила креслення з тих запчастин, аби у подальшому «Енергоатом» міг розміщувати замовлення на українських заводах. Однак, порушення провадження у справі про «державну зраду» і «диверсію» дало можливість СБУ влаштовувати обшуки та вилучення зроблених креслень. Повторимо - Служба безпеки України у цій справі вилучала всі можливі копії креслень, за якими «Енергоатом» хотів стати незалежним від російських постачальників.

Менеджери Юрія Недашковського скільки могли - пручались, але Запорізька АЕС без жодних докорів сумління проводить через себе та «прокладки» ці закупівлі під омофором Управління СБУ в Запорізькій області і кураторів з Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. Навіть не дивлячись на те, що банкрутує російський завод, чию продукцію «Енергоатом» під примусом СБУ купує через білорусів з Латвії.

Ціна питання - близько 300 мільйонів євро

Саме стільки коштуватимуть «Енергоатому» всі запчастини від росіян, необхідні для планового ремонту дизель-генераторів в Україні. Дельта, як уже йшлося, - близько 90%.

За майже такі ж гроші можна було б закупити в Європі повністю нові генератори. Якщо комплект запчастин від росіян коштує 4 млн євро, то новий генератор від європейського виробника - 5 млн євро.

Ще дешевше і ще надійніше - налагодити власне виробництво за зробленими з російських запчастин кресленнями (так, вони не підлягають патентуванню).

Натомість, маємо справу СБУ про якихось диверсантів і зрадників в «Енергоатомі», які ходять по лезу закону, аби не купувати російське під час війни з Росією за завищеною ціною. І яким СБУ дозволяє вже більше, ніж два роки ходити на роботу і робити свою справу, не арештовуючи за зраду і диверсію.

Тепер ваша черга відповідати на питання, чому СБУ це робить: чи тому, що справа надумана, чи СБУ страждає на рукодупість, чи СБУ є корумпованою і співпрацює з росіянами в розпилі «дельти» на закупівлях російських запчастин?

 

Автори: Юрій Ніколов та Ірина Шарпінська

Джерело: «Наші гроші»

Бійся санофійців, що приносять дарунки

Заробити на монопольному вуайєризмі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers