rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Запрошуємо новоприбулих молодих українців до Пласту

Пласт - це Національна скаутська організація України.

Започаткована в Україні в 1911 році.

Перше складання присяги відбулося у Львові 12 квітня 1912 року. Цей день вважається Днем народження Пласту.

Основоположником Пласту були Олександр Тисовський, Петро Франко і Іван Чмола. Організація нараховує у своїх лавах більш, ніж 10 тисяч молодих людей у світі. Під час окупаційних режимів і за Союзу організація фактично була заборонена. Після того, коли Україна стала незалежною, Пласт відновив свою роботу.

Завдання Пласту - виховання української молоді в патріотичному дусі, на основах християнської моралі, виховання лідерів, навчання молодих юнаків виживанню в екстремальних умовах. Пластуни і пластунки стараються ставати щодня кращими не тільки заради власного задоволення, але заради добра української громади, свого народу й України. Пласт вчить своїх вихованців бути відважними і брати ініціативу в свої руки, коли це є необхідним.

В час існування Союзу в Україні Пласт не діяв, але в Англії, Австралії і інших країнах ця організація була дуже популярною.

  Title

Нещодавно я мала нагоду познайомитись з чиказькими пластунами.

Пластова станиця в Чикаго постала в 1949 році, а інавгураційні збори відбулися 31 липня цього ж року.

Організаторами були прибулі в Чикаго колишні пластуни з України, а також з таборів біженців. У короткому часі організували курені УПЮ-ів і УПЮ-чок гнізда новаків і новачок. Сходини відбувалися в приватних будинках, табори - на фермах приятелів, а також на оселі «Самодопомога», що недалеко від Чикаго. Завдяки їхньому великому старанню придбали власний будинок, пластову таборову оселю, організували Пластсприят, до якого ввійшли батьки пластунів, а також пластову фундацію, яка перебрала на себе фінансові обов'язки. Панувала дружня співпраця, яка триває і донині.

Сходини відбуваються в суботу, після суботньої школи українознавства.

Юнацтво здобуває пластові рівні, включно до «гетьманського скоба».Члени станиці беруть участь в апелях з нагоди річних святкувань. Обов'язковим щороку є «Свято Юрія» і «Свято весни». Пластуни ходять з колядою і мають багато різних цікавих розваг.

Всі пластуни горді з того, що «Пласт - наша гордість і мрія».

Справді, була нагода побувати гостем на звітно-виборчих зборах Пласту. Спочатку було дивно, бо в залі сиділи люди середнього і старшого віку. Як виявилось, що це були пластуни. Були в минулому і залишилися, бо головна їхня мета - виховання наступних поколінь пластунів.

Як це прекрасно!

Я впевнена, що в душі їхній живе отой вічний вогонь, вічний поклик до боротьби за краще життя, за український народ, за волю і свободу рідного Краю.

Роблячи звіт роботи за рік, з душевною теплотою згадували ту роботу, яка зроблена, і говорили про те, що необхідно допрацювати. Солідні люди зі сивиною на скронях невтомно знаходять час для того, щоб українська ідентичність не пропала, щоб Україна жила в серці кожної дитини, в серцях нашої молоді.

Title Title 

 

Багато новоприбулих сімей влаштовують дітей в українські школи, стараються шанувати українську віру і звичаї.

Приводьте дітей до Пласту. Приходьте самі з ними і запитайте, чим можете допомогти. Ваше життя стане значно цікавішим і змістовнішим. Ви самі познайомитесь з чудовими українцями, яким не байдуже все, що зветься українським.

 

Пласт розташований за адресою:

2124 W.Chicago Ave., Chicago

«Україна: спроба побудувати сучасну державу». Зустріч з Віталієм Портниковим

Українські діти колядують

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers